Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Από 8 Ιανουαρίου σε ισχύ το νέο καθεστώς φορολογίας για τις γονικές παροχές-δωρεές

ΣE ισχύ τίθεται αναδρομικά από 8 Ιανουαρίου το νέο φορολογικό καθεστώς για τις γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ενώ από τη Δευτέρα αυξάνεται ο φόρος στα ποτά και τα τσιγάρα, καθώς χθες κατατέθηκε στη Βουλή το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το αφορολόγητο όριο για γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές αυξάνεται στα 150.000 ευρώ, από 95.000 που ήταν με το προηγούμενο καθεστώς. Η κλίμακα που θα ισχύει για τη φορολόγηση γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών έχει ως εξής:

Για αντικειμενική αξία από 150.000 ευρώ μέχρι 300.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής είναι 1%, από 300.000 μέχρι 600.000 ευρώ ανέρχεται σε 5% και πάνω από το όριο αυτό στο 10%.

Με το νέο νομοσχέδιο μείωση φόρου προβλέπεται για γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ακινήτων αντικειμενικής αξίας έως 310.000 ευρώ, τόσο λόγω της αύξησης του αφορολόγητου ορίου όσο και της αναπροσαρμογής των συντελεστών του φόρου. Αντίθετα αύξηση φόρου προκύπτει για τα ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 310.000 ευρώ.

Κατά τη μεταβίβαση περιουσίας από τους γονείς προς τα τέκνα τους, ο υπολογισμός του φόρου γίνεται με τον ίδιο τρόπο, ανεξάρτητα από την αιτία μεταβίβασης αυτής, δωρεά ή γονική παροχή.

Σε περίπτωση που κληρονόμος του αποβιώσαντος είναι επιζών σύζυγος ή ανήλικα τέκνα του, παραμένει αφορολόγητη η περιουσία που κληρονομείται από αυτούς μέχρι του ποσού των 400.000 ευρώ κατά δικαιούχο.


Οι αυξήσεις στα τσιγάρα


Για τα φτηνά τσιγάρα η αύξηση του φόρου ανέρχεται σε 0,15 μέχρι 0,19 ευρώ και για ακριβά τσιγάρα από 0,20 μέχρι 0,34 ευρώ.

Το νομοσχέδιο εισάγεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προς ψήφιση, κάτι που σημαίνει ότι θα τύχει της απαραίτητης επεξεργασίας από την αρμόδια διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα και θα συζητηθεί και ψηφιστεί σε μία συνεδρίαση την επομένη, Τρίτη 19 του μηνός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου