Η φετινή παραγωγή κάθε άλλο παρά σε ικανοποιητικά επίπεδα κυμαίνεται, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η μείωση αναμένεται να φτάσει το 50%!
Τα ελαιουργεία του νομού που συνήθως κάθε τέτοια περίοδο εργάζονται νυχθημερόν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους ελαιοπαραγωγούς, φέτος τα βγάζουν πέρα με πολύ λιγότερη πίεση, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις ελαιουργείων τα οποία παραμένουν με σβηστές τις μηχανές.
Τα αίτια της φετινής μεγάλης μείωσης στην παραγωγή ελαιολάδου, οφείλονται κυρίως στον δάκο, το έντομο που τρέφεται αποκλειστικά από τον καρπό της ελιάς με αποτέλεσμα να προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στα δέντρα.
Παρότι έγιναν οι απαραίτητοι ψεκασμοί για την αντιμετώπιση του, αυτό δεν κατέστη εφικτό καθώς το 2009 δεν ήταν μια χρονιά με ιδιαίτερη ζέστη και ηλιοφάνεια, κάτι που συνήθως καταπολεμά τη συγκεκριμένη ασθένεια των ελαιόδεντρων.
Πέρα από τον δάκο, στη μείωση της σοδειάς συνέβαλλε καθοριστικά και ο πυρονοτρήτης, ένα άλλο έντομο που προσβάλλει τα φύλλα, τα άνθη και τους καρπούς των ελαιόδεντρων. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το ότι η παραγωγή αναμενόταν έτσι κι αλλιώς μικρότερη φέτος στο νομό Ρεθύμνου, οδηγεί όπως δείχνουν τα πράγματα σε ένα ποσοστό μείωσης 50%, το οποίο είναι από τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί στο νομό Ρεθύμνου την τελευταία δεκαετία.
Μάλιστα, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου στην προσπάθεια της να κινηθεί εγκαίρως προκειμένου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, έχει ήδη αποστείλει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικό έγγραφο με το οποίο ενημερώνει για την εικόνα που υπάρχει μέχρι στιγμής στο νομό μας.
Όταν προκύψουν τα τελικά αποτελέσματα της παραγωγής σε επίπεδο νομού από τα ελαιουργεία, τότε οι ιθύνοντες της νομαρχίας είναι πιθανόν να επανέλθουν με νέο έγγραφο τους. Προς το παρόν, η ενέργεια αυτή έχει ενημερωτικό χαρακτήρα ώστε αν από την ηγεσία του υπουργείου καταρτιστεί πρόγραμμα αποζημίωσης, να συμπεριληφθούν σ’ αυτό και οι ελαιοπαραγωγοί του νομού Ρεθύμνου.
Πάντως, τα μέχρι στιγμής δεδομένα έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στους Ρεθεμνιώτες ελαιοπαραγωγούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων διαπιστώνουν ότι η σοδειά τους έχει μειωθεί στο μισό.
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που φέτος ούτε καν μπήκαν στον κόπο να μαζέψουν τις ελιές τους, διότι το επίπεδο της παραγωγής ήταν τόσο χαμηλό, που δεν μπορούσε να δικαιολογήσει ούτε τα έξοδα των ανθρώπων που θα εργάζονταν γι’ αυτό το σκοπό.
Ρεθυμνιώτικα Νεα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου