Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Συνέντευξη της Νομάρχου Ηρακλείου:Απαραίτητη η παροχή κινήτρων για τον τουρισμό της Κρήτης

TH χάραξη ενός νέου σχεδιασμού με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην τουριστική περίοδο θεωρεί επιβεβλημένη η νομάρχης Ηρακλείου, Ευαγγελία Σχοιναράκη - Ηλιάκη, ώστε να αποφευχθούν οι περυσινές απώλειες, ενώ τονίζει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει κίνητρα στις τουριστικές επιχειρήσεις με στόχο την ποιότητα του τουριστικού κεφαλαίου.

Με συνέντευξή της...

...Με συνέντευξή της στην ΕΞΠΡΕΣ η νομάρχης επισημαίνει ότι «η χρονιά που πέρασε ήταν πολύ δύσκολη για τον Nομό Ηρακλείου, του οποίου η "βαριές βιομηχανίες" είναι ο τουρισμός και ο αγροτικός τομέας. Στον τουρισμό λοιπόν δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα, αφού οι απώλειες που κατέγραψαν οι επιχειρήσεις φτάνουν στο 20% ή πολλές φορές και στο 30%.

Είναι λοιπόν κατανοητό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πλέον οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην τουριστική βιομηχανία. Aν λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι και οι τουρίστες που ήρθαν δεν άφησαν το αναμενόμενο οικονομικό όφελος, τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά».


Σχετικά με την εκτίμησή της για τη νέα τουριστική σεζόν, η κ. Σχοιναράκη υπογραμμίζει ότι ακόμη «είναι νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα. Η όλη συζήτηση για την κρίση και τις αρνητικές επιπτώσεις της δεν πρέπει να μας προκαταλαμβάνει και να μας αποπροσανατολίζει.
Θεωρώ πως ο τουρισμός και οι άνθρωποί του στην Κρήτη έχουν τέτοια δυναμική που μπορούν να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία, αρκεί να υπάρξουν ψυχραιμία, καινοτόμος και μακροπρόθεσμη προσέγγιση με νέο σχεδιασμό, σωστός προγραμματισμός, αλλά και στοιχειώδης στήριξη από την πολιτεία».

Ο ρόλος του ΕΟΤ
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αναφέρει η κ. Σχοιναράκη, «δυστυχώς δεν έχει πολλές αρμοδιότητες στον τομέα του τουρισμού, πέρα από την τουριστική προβολή του νομού. Ωστόσο, δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από τη μέχρι τώρα συνεργασία μας με τον ΕΟΤ, τουλάχιστον για τους στόχους που θέτουμε ως νομός.
Δεν μπορεί η προβολή του νομού μας, μέσα από τις τουριστικές εκθέσεις, και η στήριξη των επιχειρηματιών μέσα από αυτές τις συμμετοχές, να πλαισιώνεται για όλη την Κρήτη από ένα περίπτερο της τάξης των 5 με 10 τ.μ., ίσα για να μοιράζεται ένα απλό φυλλάδιο».


Υπογραμμίζει, δε, πως «για μένα θα έπρεπε ο ΕΟΤ να έχει διαμορφώσει μια άλλη δομή, ανάλογη της δυναμικής που έχει το τουριστικό προϊόν μιας τέτοιας περιοχής όπως η Κρήτη, ούτως ώστε ο εκθεσιακός χώρος, τον οποίο θα μας δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσουμε, να είναι αντίστοιχος των επιχειρήσεων που λειτουργούν πάνω σε ολόκληρο το νησί, αφού προβάλλουμε την Κρήτη, όλες οι νομαρχίες, ως ενιαίο τουριστικό προορισμό».

Στόχος, ανέφερε, είναι «μέσα σε έναν άρτια διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο να μπορούν και οι επιχειρηματίες μας να εκθέτουν τις δράσεις και τα προϊόντα τους για να έχουν τη δυνατότητα να συνάπτουν και εμπορικές συμφωνίες.
Γιατί οι εκθέσεις δεν είναι μόνο διανομή φυλλαδίων, εκθέσεις είναι και σύναψη συμφωνιών που θα φέρουν τουρισμό στο νησί.
Η νομαρχία μας βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συνεργασία με τους επιχειρηματίες και όλους τους φορείς του τουρισμού. Βασική επιδίωξή μας όταν συμμετέχουμε σε διεθνείς εκθέσεις είναι να λειτουργούμε ως "ομπρέλα" για τις επιχειρήσεις του νομού».


Πολιτική τουρισμού

Oσον αφορά την πολιτική της Ν.Α. για τον τουρισμό, υπάρχουν σύμφωνα με τη νομάρχη «πολλές προγραμματισμένες δράσεις για την τουριστική προβολή του Nομού Ηρακλείου, όπως καταγράφονται στο Marketing Plan της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για το 2010, ανάπτυξη κοινής δράσης με τις υπόλοιπες Nομαρχιακές Aυτοδιοικήσεις του νησιού για την προβολή της Κρήτης ως ενιαίου τουριστικού προορισμού, αλλά και άλλες σημαντικές δράσεις που γίνονται πάλι με διανομαρχιακή συνεργασία, όπως το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας, που συνδυάζει τον τουρισμό με τα τοπικά αγροτικά προϊόντα και την κρητική διατροφή, συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού, πρωτοβουλίες για τον προγραμματισμό της τουριστικής περιόδου, όπως συναντήσεις με επιχειρηματίες, φορείς του τουρισμού και εκπροσώπους της κυβέρνησης».

Γενικότερα, για τις ανάγκες που έχει ο τουριστικός τομέας η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δραστηριοποιείται, όπως είπε, «για τη λύση δομικών θεμάτων όπως την περαιτέρω ανάπτυξη νέων υποδομών μέσα από ένα αναπτυξιακό σχέδιο που διαμορφώσαμε, το οποίο δυστυχώς μέχρι σήμερα προχωρούσε με πολύ αργούς ρυθμούς, λόγω των ελλιπών χρηματοδοτήσεων που μας δίνονταν».

Αναφορικά με τα κυβερνητικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την ανάκαμψη του τουρισμού, η κ. Σχοιναράκη τονίζει πως «είναι απαραίτητο να δοθούν κίνητρα για την αναβάθμιση τουριστικών επιχειρήσεων, προκειμένου να έχουμε καλύτερες υποδομές με στόχο την καλύτερη ποιότητα τουριστικού κεφαλαίου.
Θα πρέπει, για παράδειγμα, να εφαρμοστούν αντίστοιχα προγράμματα που εφαρμόστηκαν σε άλλες χώρες για τη βελτίωση και τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων, που ήταν επιτυχημένα και έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα».
Για την ανάκαμψη του τουρισμού είναι αναγκαία, όπως είπε, «και η ενίσχυση των παράπλευρων υποδομών όπως το οδικό δίκτυο και το αεροδρόμιο.
Με την προηγούμενη κυβέρνηση όμως αντιμετωπίσαμε μεγάλο πρόβλημα στη χρηματοδότηση, καθώς κατά τη διάρκεια των τριών προηγούμενων ετών που έχουμε την ευθύνη της νομαρχίας, έπρεπε να είχαμε λάβει για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου περίπου 15 εκ. ευρώ, αλλά δεν πήραμε σχεδόν τίποτα από αυτά. Πήραμε τα βασικά, τα οποία όμως ήταν "μπαλώματα" στο πρόβλημα που υπάρχει στο οδικό δίκτυο του νομού».


Σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο, το οποίο εξαγγέλθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση 2-3 φορές, μέχρι σήμερα, όπως τόνισε, «δεν έχει γίνει το παραμικρό.
Χαίρομαι που η νέα κυβέρνηση το βάζει πλέον σε ένα νέο σχεδιασμό, πρώτον, εξασφαλίζοντας τα χρήματα και, δεύτερον, οριοθετώντας ένα πακέτο συμπληρωματικών και υποστηρικτικών στο αεροδρόμιο έργων, που θα ανακουφίσουν τη γύρω περιοχή και ταυτόχρονα θα συμβάλουν στην ασφαλή και γρήγορη μεταφορά των επιβατών, είτε πρόκειται για τους πολίτες της Κρήτης είτε για τους επισκέπτες μας στο νέο αεροδρόμιο. Αυτό θα ενισχύσει τα μέγιστα τον τουρισμό και περιμένουμε να υλοποιηθεί.

Το γεγονός, δε, ότι ετοιμάζει πακέτο δράσεων που θα ενισχύσουν τις υποδομές στην Κρήτη είναι σημαντικό».


Πλεονεκτήματα-προοπτικές


Ο Νομός Ηρακλείου είναι ένας δυναμικός νομός με πολλά και μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που αποτελούν πόλο συσπείρωσης των τουριστών, τα οποία σύμφωνα με τη νομάρχη είναι:
• Η ποιοτική τουριστική υποδομή και οι υψηλές υπηρεσίες που παρέχονται στον επισκέπτη.

• Τα μοναδικά ιστορικά μνημεία, το φυσικό κάλλος, η πλούσια λαογραφική παράδοση, τα οποία συνθέτουν μια πλεονεκτική τουριστική προσφορά.
• Το γραφικό φυσικό περιβάλλον με πλήθος από φαράγγια, σπήλαια, ορεινούς όγκους, μαγευτικές παραλίες και μοναδικά είδη χλωρίδας και πανίδας, που συναρπάζουν τον επισκέπτη.
• Το πολιτισμικό απόθεμα που διαθέτει ο νομός με ποικίλους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικά μνημεία, μουσεία, μοναστήρια, πλούσια λαογραφική παράδοση και κυρίως γνήσια φιλοξενία, χαμόγελο και ζεστασιά.

• Τα παραδοσιακά προϊόντα χαρακτηρισμένα ως ΠΟΠ όπως το ελαιόλαδο, το κρασί και τα γαλακτοκομικά. Ιδιαίτερα το κρητικό διατροφικό πρότυπο, το οποίο η νομαρχία μας προβάλλει και προωθεί διαρκώς σε διεθνές επίπεδο, απολαμβάνει παγκόσμιας αναγνώρισης, αποτελώντας έναν πολύτιμο τουριστικό πόρο.
Στόχος της Ν.Α. είναι, όπως τονίζει, «να αναδείξουμε αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε ανταγωνιστικό προϊόν.
Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα της υπαίθρου και επιδιώκουμε τη σύνδεση και την παράλληλη ανάπτυξη του τουρισμού και της αγροτικής παραγωγής, που είναι επίσης πολύ ανεπτυγμένη στον νομό μας».


Παρεμβάσεις - έργα


Τα μεγάλα έργα που ξεκινούν είναι, όπως αναφέρει η κ. Σχοιναράκη, «οι δύο κάθετοι οδικοί άξονες: ο νότιος που βρίσκεται ακόμα δυστυχώς στο θέμα των μελετών και ελπίζω η καινούρια κυβέρνηση να τον προχωρήσει, η ολοκλήρωση του βόρειου οδικού άξονα και βεβαίως το νέο διεθνές αεροδρόμιο με έδρα το Καστέλι, το οποίο θα δώσει μια άλλη διάσταση στις μεταφορές από και προς την Κρήτη».

Παράλληλα, απαραίτητη είναι όπως τονίζει «η ολοκλήρωση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, ενός από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά κεφάλαια στη χώρα μας. Δυστυχώς παραμένει 5,5 χρόνια κλειστό, γεγονός που το οδηγεί συνεχώς στην υποβάθμιση και επιφέρει μείωση του εισοδήματος των επιχειρηματιών που ασχολούνται με τον τουρισμό.
Η αίθουσα των 300 τετραγωνικών που προσπαθεί να καλύψει το πρόβλημα δεν μπορεί δυστυχώς να αντικαταστήσει ένα πολύ μεγάλο μουσείο και για τον λόγο αυτό η νέα ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει τις διαδικασίες επανέκθεσης των ευρημάτων, ούτως ώστε σύντομα το μουσείο να λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη».

ΦΟΝΤΟ!!!!!!

Ενας ιδανικός ταξιδιωτικός προορισμός Ο Νομός Ηρακλείου αποτελεί τόπο ανεπανάληπτων αντιθέσεων και εκπληκτικής ομορφιάς, ιδιαίτερα ευνοημένο από τη σύνθεση τριών ελκυστικών στοιχείων: τις φυσικές καλλονές, το ήπιο κλίμα και τον τεράστιο πολιτιστικό πλούτο.
Ιδανικός ταξιδιωτικός προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου. Υπέροχες παραλίες αγκαλιάζουν από Bορρά και Nότο τον νομό, με μια ανόθευτη από τον σύγχρονο ρυθμό ζωής ενδοχώρα.
Η εύγευστη κρητική κουζίνα μπολιάζει τον επισκέπτη με τα χαρακτηριστικά της κρητικής διατροφής. Αρχαιολογικοί χώροι συνδεδεμένοι με την ιστορία, τη μυθολογία, τους θρύλους, την παράδοση, αλλά και περιοχές με υψηλή βιοποικιλότητα και σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, πλημμυρίζουν την ψυχή του επισκέπτη με υπέροχες εικόνες, γεύσεις και αρώματα.
Υψηλοί ορεινοί όγκοι, επιβλητικά φαράγγια, γραφικοί οικισμοί που διατηρούν την πλούσια κρητική παράδοση, μοναστήρια, κάστρα και ξωκλήσια, πυκνοί ελαιώνες και αμπελώνες συμπληρώνουν ένα πολυσύνθετο τοπίο. Ευρωπαϊκό Ορειβατικό Μονοπάτι Ε4 Nομού Ηρακλείου.
Διαδρομές: 1. Ακόλυτα - Καμάρες - Ζάρος. 2. Νίδα - Ρουβάς - Ζάρος. 3. Ζάρος - Ρουβάς - Καταφύγιο ΕΟΣ Ηρακλειου - Ασίτες. 4. Ανω Ασίτες - Αρχάνες. 5. Ανω Αρχάνες - Μονή
Αγκαράθου. 6. Μονή Αγκαράθου – Κασταμονίτσα.


ΕΞΠΡΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου