Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Εργάσιμη μέρα για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα η Καθαρά Δευτέρα

Η KAΘAPA Δευτέρα δεν θεωρείται εξαιρέσιμη αργία για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και συνεπώς είναι γι' αυτούς εργάσιμη μέρα. Eτσι κατά την ημέρα αυτή επιτρέπεται η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων και η απασχόληση των μισθωτών είναι νόμιμη και δεν δημιουργεί αξίωση για πρόσθετη αμοιβή.

Αυτό αναφέρεται σε έγγραφο του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ, προς δευτεροβάθμιες και πρωτοβάθμιες οργανώσεις.


Οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή, που φέτος είναι στις 15-2-2010, αν μεν είναι ημερομίσθιοι, οφείλεται το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς άλλη προσαύξηση (δηλαδή δεν θα λάβουν την προσαύξηση 75%), ενώ αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό δεν δικαιούνται να λάβουν καμία άλλη αμοιβή πέραν του κανονικού μηνιαίου μισθού.
Μπορεί όμως η παραπάνω εορτή:
α) να έχει χαρακτηρισθεί ως ημέρα αργίας με συλλογική σύμβαση, επιχειρησιακή συνήθεια, εσωτερικό κανονισμό, με ατομική σύμβαση εργασίας ή τέλος με έθιμο, οπότε οι μισθωτοί δικαιούνται κανονικά το ημερομίσθιο ή τον μισθό τους αντίστοιχα χωρίς καμιά πρόσθετη αμοιβή και β) να περιλαμβάνεται σε ΣΣΕ η Δ.Α., όρος για την καταβολή προσαύξησης 75%, οπότε σ'Α αυτήν τη περίπτωση οι μισθωτοί που υπάγονται σ'Α αυτή δικαιούνται να λάβουν την παραπάνω αύξηση.


Τέλος τονίζεται ότι αν την ημέρα αυτή που χαρακτηρίζεται εργάσιμη εορτή, ο μισθωτός απουσιάσει αυθαίρετα από την εργασία του, όχι μόνο δεν δικαιούται να λάβει το ημερομίσθιό του αλλά η απουσία του χαρακτηρίζεται αδικαιολόγητη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου