Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Λειψή… αναδιάρθρωση αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου

Τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου, αλλά και οι ίδιοι οι αστυνομικοί υπάλληλοι, με συνέπεια τη δυσκολία στην επιτέλεση του έργου τους, αναγνωρίζει ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Λίγες μέρες μετά από την επίσκεψή του στο Ηράκλειο στη διάρκεια της οποίας μίλησε μόνο για πρόβλημα διαχείρισης του προσωπικού, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη συμφωνεί ότι η αστυνομία στο Ηράκλειο χρειάζεται άμεση ενίσχυση, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε υποδομές.


Μετά από ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ νομού Ηρακλείου κ. Μιχάλη Κριτσωτάκη, ο κ. Χρυσοχοΐδης μέσα από τις απαντήσεις του δηλώνει:
«Αναγνωρίζω το πρόβλημα της ελλιπούς στελέχωσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου και ότι η Υπηρεσία θα καλυφθεί κατά τις τακτικές μεταθέσεις του τρέχοντος έτους, καθώς και με νέους αστυνομικούς μετά την έξοδό τους από τις σχολές».

Ωστόσο, αυτό που δεν είπε είναι ότι η Υπηρεσία του Ηρακλείου πρόκειται να ενισχυθεί τον Αύγουστο με μόλις 7 αστυνομικούς, αριθμός που δεν επαρκεί καν για να καλύψει τα κενά από τους 25 αστυνομικούς που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν.
Χωρίς σε αυτούς να συνυπολογίζονται οι κενές θέσεις που ήδη υπάρχουν, αφού ως γνωστό - και με βάση τις δηλώσεις των εκπροσώπων των αστυνομικών υπαλλήλων - οι αστυνομικοί σήμερα είναι πολύ λιγότεροι από το κανονικό, με αποτέλεσμα να μην καλύπτουν ούτε τον αριθμό των οργανικών θέσεων.
Θα έπρεπε να είναι 705 και όμως αυτή τη στιγμή στο νομό υπηρετούν 627, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ένωσης στο νομό χρειάζονται περίπου 1.100 αστυνομικοί.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι μπορεί να κάνει λόγο για αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών, χωρίς όμως να αναφέρεται πουθενά στην ανακοίνωσή του στο ζήτημα της κατάργησης και της απόσυρσης των επικίνδυνων πεπαλαιωμένων και ρυπογόνων υπηρεσιακών οχημάτων που διαθέτει σήμερα η αστυνομία.

Κρίσεις - Προαγωγές


Το σύστημα κρίσεων-προαγωγών της Ελληνικής Αστυνομίας παρουσιάζει σήμερα τεράστιες αδυναμίες σε όλα τα επίπεδα.
Όπως τονίζει ο κ. Κριτσωτάκης, «πρόκειται για ένα αναξιοκρατικό σύστημα που στην ουσία δεν αξιολογεί με βάση προσόντα, γνώσεις, ικανότητες και εμπειρία αλλά αυξάνει τον αριθμό της ανώτερης ηγεσίας γεμίζοντας τη χώρα στρατηγούς και αξιωματικούς.
Ο μέσος όρος παραμονής των διευθυντών των Αστυνομικών Διευθύνσεων των νομών μόλις που ξεπερνάει τον ένα χρόνο, ενώ και η στρατιωτικού τύπου επετηρίδα αποτελεί ένα ιδιαίτερα αναχρονιστικό και αναποτελεσματικό τρόπο αξιολόγησης».
Θέμα στο οποίο ο υπουργός σημειώνει ότι έχει ήδη συγκροτηθεί ειδική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την αναμόρφωση του νομικού πλαισίου που διέπει τις κρίσεις - προαγωγές του αστυνομικού προσωπικού, με σκοπό τη βελτιστοποίηση του ισχύοντος συστήματος, «ώστε να καλύπτει τις σύγχρονες απαιτήσεις και να παρέχει τα εχέγγυα της ισονομίας και αξιοκρατικής αντιμετώπισης των κρινόμενων, προσδιορίζοντας με τον πλέον αξιοκρατικό τρόπο τα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα τους».

Του Ανδρέα
Κριτσωτάκη ΤΟΛΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου