Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Απειλούν οι ναυτεργάτες να δέσουν τα καράβια το Πάσχα!

Σε αδιέξοδο κατέληξε μία ακόμη συνάντηση μεταξύ της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας και της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.
Οι ναυτεργάτες επέμειναν σε αυξήσεις 10% ενώ ο πρόεδρος της ΕΕΝ, Απόστολος Βεντούρης πρότεινε μηδενική αύξηση και μείωση επιδομάτων κατά 10% σύμφωνα με το πνεύμα
και της κυβέρνησης εν μέσω λιτότητας.


Η απάντηση της ΠΝΟ ήταν "θα τα πούμε το Πάσχα στους καταπέλτες!” Η συνάντηση έγινε στα γραφεία της ΠΝΟ. H ΕΕΝ έχει προειδοποίησε τα ναυτεργατικά σωματεία ότι θα καταφύγει στη διαιτησία για να απαντήσει η ΠΝΟ ότι θα προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η ΕΕΝ προτάσσει την κατάργηση της 10μηνης απασχόλησης των ναυτικών στα πλοία της ακτοπλοΐας, την κατάργηση της ελληνομάθειας και τη μείωση του κόστους εργασίας με περικοπές στις αποδοχές των πληρωμάτων.

Επίσης, η ΠΝΟ αναμένεται να συναντηθεί την επόμενη Τετάρτη να πραγματοποιήσει νέα συνάντηση με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.
Συνάντηση με Πάγκαλο.


Στο μεταξύ, χθες συνάντηση σε καλό κλίμα είχε ο Πρόεδρος της ΕΕΝ Απόστολος Βεντούρης με τον Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως Θεόδωρο Πάγκαλο. Κατά τη συνάντηση ενημερώθηκε ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως λεπτομερώς σχετικά με τα έγγραφα που απέστειλε η ΕΕΝ προς τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τα οποία προκύπτει η αντίθεση της Εθνικής Νομοθεσίας προς το ισχύον Κοινοτικό Δίκαιο.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΝ ενημέρωσε τον κ. Πάγκαλο για τα σοβαρά προβλήματα, που βιώνει η οικονομικά δοκιμαζόμενη ακτοπλοΐα εν μέσω της διεθνούς οικονομικής κρίσεως, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα το τελευταίο οκτάμηνο την πτώχευση εταιρειών, οι οποίες διαχειρίζονταν αρκετά επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία,

ενώ λίγα επιβατηγά πλοία ναυλώθηκαν στο εξωτερικό προκειμένου να επιβιώσουν.
Κατά τη συνάντηση τονίστηκε ότι η ακτοπλοΐα είναι ο φορέας που ενώνει την άσκηση της εθνικής πολιτικής και της ναυτιλιακής επιχειρηματικότητας προκειμένου να υλοποιείται συνεχώς και αδιαλείπτως η σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Στη συνέχεια δηλώθηκε ότι η νησιωτικότητα της Ελλάδος και η ανάπτυξη του τουρισμού είναι θέματα και προτεραιότητες άμεσα συνυφασμένα με την επιβίωση και λειτουργία της ακτοπλοΐας.


Ο κ. Βεντούρης δήλωσε ότι η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας θα συνδράμει κάθε κρατική προσπάθεια που αποσκοπεί στην εξυγίανση του εθνικού νομικού πλαισίου για την ακτοπλοΐα, ώστε αυτό να εναρμονισθεί με το ισχύον από ετών Ευρωπαϊκό Δίκαιο για τις ενδομεταφορές.



''protothema.gr''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου