Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Τι πρέπει να προσέχουμε στο τραπέζι για την Καθαρά Δευτέρα

Χρήσιμες συμβουλές για προσεκτικές αγορές για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και την περίοδο της Σαρακοστής που ξεκινά από 15/2, απευθύνει η Νομαρχία Πειραιά προς τους πολίτες καταναλωτές.

Ειδικότερα, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας ανακοινώνει ενημερωτικές οδηγίες για τις διάφορες κατηγορίες των ειδών εμπορίου της Σαρακοστής και τα χαρακτηριστικά νωπότητας των αλιευμάτων που καταναλώνονται τις η
μέρες αυτές.

Αναλυτικά:
Κεφαλόποδα (καλαμάρια - σουπιές - χταπόδια)
Επιφάνεια σώματος υγρή γυαλιστερή Πλοκάμια βεντούζες ανθεκτικά στο τράβηγμα Σάρκα συμπαγής, ελαστική, γυαλιστερή Μάτια γυαλιστερά, ζωηρά, χωρίς κηλίδες Συχνότερη αλλοίωση ο ροζ χρωματισμός της επιφάνειας της σάρκας τους Μαλακόστρακα (γαρίδες - καραβίδες) Αναζήτηση αντανακλαστικών κινήσεων (μάτια - πόδια - κεραίες) για να διαπιστωθεί ότι είναι ζωντανά 'Αρθρα στερεά προσκολλημένα στο σώμα και δύσκαμπτα Θωρακική μεμβράνη ισχυρά τεντωμένη, ανθεκτική, διαφανής που δεν αφήνει να πέσει χαμηλά το κοιλιακό τμήμα του σώματος.

Κεφαλικό τμήμα (κεφαλοθώρακας) ανοιχτόχρωμο χωρίς μαύρες κηλίδες ή μελανιασμένο
Οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα μέσα στο χέρι, ενώ οι αλλοιωμένες δίνουν την αίσθηση ζέστης όταν βυθίσουμε τα χέρια μας στο ιχθυοκιβώτιο. Οστρακοειδή Πώληση με κέλυφος - ζωντανά Κελύφη κλειστά που δύσκολα χωρίζουν.
Σε μικρό άνοιγμα με ελαφρά πίεση κλείνουν ερμητικά.
Περιεχόμενο υγρό, καθαρό, άοσμο Σάρκα υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (συστολή σώματος με τσίμπημα καρφίτσας ή λεμόνι).

Για αλιεύματα που δεν είναι συσκευασμένα σε πακέτα ατομικής κατανάλωσης οι προβλεπόμενες σημάνσεις πρέπει να φυλάσσονται από τους λιανοπωλητές μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων.

Για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία των καταναλωτών οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Νομαρχίας ήδη πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους στα σημεία διακίνησης και εμπορίας των προϊόντων που έχουν αυξημένη εποχιακή ζήτηση. Πολίτες που διαπιστώνουν εντός των διοικητικών ορίων της Νομαρχίας Πειραιά παραβάσεις των δικαιωμάτων τους και της κείμενης νομοθεσίας μπορούν να απευθύνονται τηλεφωνικά και να ζητούν την παρέμβαση των ελεγκτικών μηχανισμών στα τηλέφωνα 1570 και 800 11 405060.

Όπως δήλωσε ο Νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας,"ενόψει της Καθαρής Δευτέρας και της Σαρακοστής η Νομαρχία Πειραιά με όλο το υπηρεσιακό δυναμικό της πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία του καταναλωτικού κοινού" και πρόσθεσε:
"Είμαστε υποχρεωμένοι να προειδοποιήσουμε, να καθοδηγήσουμε, να προλάβουμε και να ελέγξουμε την εφαρμογή όλων των κανονισμών υγιεινής που καθορίζονται από την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία αναφορικά με την προμήθεια, αποθήκευση, διακίνηση και εμπορία όλων των προϊόντων που περιλαμβάνονται στη σύγχρονη διατροφική αλυσίδα.
Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνδράμουν και να υποβοηθήσουν το έργο μας που τελικά ενισχύει την υγιή επιχειρηματική δράση και διασφαλίζει την δημόσια υγεία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου