Ως μια από τις χειρότερες χρονιές για τους ελαιοπαραγωγούς, τους ελαιουργούς και το προϊόν χαρακτηρίστηκε αυτή που έκλεισε και επίσημα πριν από λίγες ημέρες. Οι αγρότες του Νομού Ηρακλείου βίωσαν φέτος μια κατάσταση τραγική.
Η απαξίωση του ελαιολάδου ήταν μεγαλύτερη από ποτέ και σε συνδυασμό με τα οικονομικά βάρη και τη γενική οικονομική κρίση δημιούργησαν μια κατάσταση εκρηκτική.
Μπορεί η τιμή του προϊόντος, που κυμαίνεται από 2,15 -2,20 ευρώ, να θεωρείται αξιοπρεπής, όμως δεν παύει να είναι ιδιαίτερα χαμηλή, από τη στιγμή που, για να καλυφθεί το κόστος παραγωγής, αυτή θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον στο 2,80 ευρώ.
Οι τιμές ανέβηκαν πρόσφατα, φτάνοντας για το λάδι οξύτητας μέχρι τρεις γραμμές, όμως συνολικά και φέτος οι ελαιοπαραγωγοί βίωσαν την πλήρη απαξίωση του προϊόντος τους, από τη στιγμή μάλιστα που ένα μεγάλο ποσοστό της παραχθείσας ποσότητας ήταν ακόμη και στο τετραπλάσιο σε οξύτητα, με συνέπεια η παραπάνω τιμή να είναι πλασματική.
Οι οξύτητες ήταν ανεβασμένες, αφού κυμάνθηκαν από 0,6 ως και 1,2. Ενώ το φυσιολογικό επίπεδο έπρεπε να ήταν τουλάχιστον το μισό σε οξύτητα.
«Η κατάσταση όπως εξελίχθηκε, μπορεί μόνο ως δραματική να χαρακτηριστεί. Για το μισό νομό που δεν υπήρχε παραγωγή, η κατάσταση ήταν απελπιστική αλλά αναμενόμενη. Το βόρειο τμήμα του Ηρακλείου δεν είχε καθόλου παραγωγή. Αυτοί που δεν δούλεψαν όμως δεν είχαν απρόσμενες απώλειες.
Γιατί για το υπόλοιπο μέρος του νομού που είχε πολλή παραγωγή η κατάσταση ήταν τραγική. Παρά το γεγονός ότι η απόδοση της παραγωγής ήταν μέτρια και όχι κακή, δεν ήταν ανάλογη με τις τιμές, που τελικά θα ήταν προτιμότερο να μην είχαμε και εμείς παραγωγή!» τονίζει ο πρόεδρος των ελαιουργών, Λεωνίδας Περάκης.
Ελαιουργεία
Ενδεικτικό της άσχημης κατάστασης είναι και το τι διαδραματίστηκε φέτος στα ελαιουργεία. Τα περισσότερα από αυτά λειτούργησαν για ένα μικρό χρονικό διάστημα, ενώ άλλα ήταν ανοικτά και δέχονταν ποσότητας ελαιόκαρπου μόνο δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, αφού δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να παραμένουν ανοικτά συνέχεια. Από 250 ελαιουργεία του νομού, σύμφωνα με τον κ. Περάκη, δούλεψαν περίπου τα 100- 120.
Ενώ τα υπόλοιπα άνοιξαν για μικρό χρονικό διάστημα και για συγκεκριμένες ημέρες. Και μέσα σε όλα αυτά, οι ελαιουργοί είναι πολύ πιθανό να χάσουν ένα σημαντικό εισόδημα που είχαν από την πληρωμή της ελαιοπυρήνας, καθώς υπάρχει αυτό το σοβαρό ενδεχόμενο, από την πλευρά των πυρηνελαιουργών.
«Η πυρήνα αποτελούσε ένα εισόδημα για τα ελαιουργεία, το οποίο από φέτος δεν πρόκειται να το έχουμε.
Ηταν ένα χρηματικό ποσό, το οποίο βοηθούσε τους ελαιουργούς να καλύπτουν κάποιες από τις οικονομικές υποχρεώσεις τους. Δάκος και θερμοκρασίες Η χρονιά για την ποιότητα του λαδιού δεν ήταν η καλύτερη, λόγω της προσβολής από το δάκο, με αποτέλεσμα εμπορικά να έχασαν και οι παραγωγοί και οι ελαιουργοί.
Ο ελαιόκαρπος αλλοιώθηκε, με τις ελιές να παρουσιάζουν μια περίεργη οσμή. Ετσι το λάδι που παράχθηκε δεν είναι τόσο καλό γευστικά, σε σχέση με άλλες χρονιές. Ενώ εξαιτίας αυτού του φαινομένου αλλά και λόγω υψηλών θερμοκρασιών είχαμε ένα άλλο σοβαρό φαινόμενο, αυτό της πρόωρης ανθοφορίας των ελιών, κάτι που αναπόφευκτα θα επηρεάσει τη φετινή σεζόν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πάρα πολλά ελαιόδεντρα από τις αρχές του χρόνου έχουν ανθίσει. «Οι κλιματολογικές συνθήκες "κορόιδεψαν" τα ελαιόδεντρα και έτσι από τις αρχές Γενάρη πολλές από αυτές είχαν ανθίσει.
Και σε πολλές περιοχές κάποια από τα ελαιόδεντρα ήταν και διφορισμένα, δηλαδή δέντρα στα οποία ο καρπός είχε προχωρήσει στο σχηματισμό του» σημειώνει ο πρόεδρος των ελαιουργών.
tolmi.gr
Κυριακή 7 Μαρτίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου