Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Δεύτερη δουλειά ψάχνουν τώρα οι υπάλληλοι

Σε αναζήτηση 2ης εργασίας οδηγούνται τώρα χιλιάδες υπάλληλοι του Δημοσίου οι μισθοί των οποίων μειώνονται σημαντικά μετά τις περικοπές με αποτέλεσμα να ανατρέπεται και ο οικογενειακός τους προϋπολογισμός!

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων χάνονται πάνω από 3,5 βασικοί μισθοί! Υπολογίζεται και ότι η μείωση αποδοχών ξεκινά από τα 732 ευρώ για χαμηλόμισθο υπάλληλο της κεντρικής διοίκησης και φθάνει τα 6.312 ευρώ τον χρόνο για υψηλόβαθμο υπάλληλο με θέση διευθυντού.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι υπάλληλος του υπ. Οικονομικών με βασικό μισθό 1.305 ευρώ θα έχει ετήσιες απώλειες 4.840 ευρώ, ποσό που αναλογεί σε 3,7 φορές τον μισθό του. Παράλληλα, υπολογίζεται η πραγματική μείωση των αποδοχών είναι 8% κατά μέσο όρο, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά το 12%.

Σε επίπεδο αγοραστικής δύναμης, στελέχη της ΑΔΕΔΥ μιλούν για απώλειες 20%-30%.
Οι απώλειες στους μισθούς Σε ποσοστά οι απώλειες επί των ετησίων μικτών αποδοχών κυμαίνονται:
•Από 4,8% έως 6,2% για τους χαμηλόμισθους πολιτικούς υπαλλήλους που υπηρετούν σε υπουργεία, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
• Από 12,1% έως 12,3% για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών (εφοριακούς, τελωνειακούς, δημοσιονομικούς και χημικούς), οι οποίοι λαμβάνουν πρόσθετες αμοιβές (αποζημιώσεις ΔΙΒΕΕΤ, ΔΕΤΕ και ΔΕΧΕ) που είναι υψηλότερες από το άθροισμα βασικού μισθού και κινήτρου απόδοσης.

•Aπό 5,6% έως 6,2% για τις σταθερές μηνιαίες αποδοχές των ιατρών του ΕΣΥ, στις οποίες δεν περιλαμβάνονται οι εφημερίες.
Αν συνυπολογισθούν και οι εφημερίες, τα ποσά των οποίων δεν προβλέπεται να περικοπούν, τότε τα ποσοστά μειώσεων των συνολικών αποδοχών των ιατρών του ΕΣΥ προκύπτουν μικρότερα.

• Από 7,3% έως 9,1% για τους δικαστικούς λειτουργούς.
Σε ποσά οι ετήσιες εισοδηματικές απώλειες κυμαίνονται: • Από 700 εως 1.800 ευρώ για τους χαμηλόμισθους πολιτικούς υπαλλήλους οι οποίοι δεν λαμβάνουν πρόσθετα (ειδικά ή κλαδικά) επιδόματα.

• Από 2.500 έως 6.230 ευρώ για τους εφοριακούς, τους τελωνειακούς, τους υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου και του Γενικού Χημείου του Κράτους.
• Από 1.707 έως 2.233 ευρώ για τους ιατρούς του ΕΣΥ.
• Από 3.000 έως και 7.500 ευρώ για τους δικαστικούς λειτουργούς. Η υψηλότερη απώλεια των 7.500 ευρώ θα προκύψει για τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου και τους προέδρους των λοιπών ανωτάτων δικαστηρίων.

Η μαρτυρία


Οι περικοπές στους μισθούς που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μας ανατρέπει τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό, είπε στην “Π” υπάλληλος της ΔΟΥ με σύζυγο επίσης υπάλληλο άλλης υπηρεσίας.
“Τα έσοδα στο σπίτι μας μειώθηκαν κατά 300 ευρώ μηνιαίως, ποσό που πρέπει να αναπληρώσουμε καθώς έχουμε τρια παιδιά που σπουδάζουν. Έτσι έχουμε σκεφθεί, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι να βρούμε μια δεύτερη δουλειά για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα!

Την επισήμανση πως οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης ήταν διαφορετικές από τις εξαγγελίες της, έκαναν δημόσιοι υπάλληλοι στο Ηράκλειο, μιλώντας στην “Π”.


Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, η κατάσταση πλέον είναι μη αναστρέψιμη και δεν μπορούν να αντιδράσουν σε αυτή.
Παρ’ όλα αυτά, τονίζουν πως οι αρχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης σχετίζονταν με την ανάπτυξη κι όχι με την “καταβαράθρωση” μικρών και μικρομεσαίων στρωμάτων.
“Όλοι μας θιγόμαστε από τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αλλά όπως φαίνεται δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων επιλογών” αναφέρει ο κ. Δημήτρης Ζαχαριουδάκης που εργάζεται ως καθηγητής με σύμβαση.

Σχετικά με τον αν θεωρεί πως οι γενικότερες περικοπές στο δημόσιο τομέα και η επιβολή νέων φόρων θα βοηθήσει τη χώρα, ο κ. Ζαχαριουδάκης αναφέρει:
“Σωστή πολιτική είναι αυτή που αποδίδει αποτελέσματα. Οπότε για να την κρίνουμε θα πρέπει να δούμε το όφελος που μπορεί να υπάρξει από αυτή σε βάθος χρόνου.
Προς το παρόν φαίνεται μόνο πως είναι αναγκαία. Αν φέρει και αποτελέσματα, αυτό θα φανεί στην πορεία”.
“Αναγκαίο κακό” χαρακτηρίζει από την πλευρά του την επιβολή των νέων μέτρων ο κ. Χάρης Λαζαρίδης που εργάζεται στον δημόσιο τομέα. “Όλους μας αγγίζουν τα νέα μέτρα, αλλά δεν νομίζω πως υπήρχαν άλλες δυνατότητες για αντιδράσεις, τουλάχιστον έτσι όπως ήταν η κατάσταση οικονομικά” υποστηρίζει.

Ο κ. Λαζαρίδης αναφέρει παράλληλα πως οι δραστικότερες περικοπές θα έπρεπε να αρχίσουν από τα μεγαλύτερα εισοδήματα κι όχι από τους δημόσιους υπαλλήλους. Σύμφωνα με τον ίδιο μια ορθότερη πολιτική θα ήταν αυτή που εξοικονομούσε χρήματα πρώτα από τους βουλευτές, στη συνέχεια από τους επιχειρηματίες και τους έχοντες και στο τέλος από τους δημόσιους ή τους ιδιωτικούς υπαλλήλους.
Αναφερόμενος στο τι θα κάνει από τώρα κι έπειτα ο κ. Λαζαρίδης αναφέρει: “Έχω ήδη αρχίσει να σκέφτομαι πώς μπορώ να αντιμετωπίσω την κατάσταση. Σε πρώτη φάση θα αρχίσουν σίγουρα οι δραστικές περικοπές, ενώ στη συνέχεια θα δούμε πώς θα αντιδράσουμε ανάλογα με τις εξελίξεις”.

Περισσότερο “σκληροί” απέναντι στον δημόσιο τομέα είναι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό, οι οποίοι θεωρούν τις περικοπές στους δημόσιους υπαλλήλους αναγκαίες.
“Αν δεν υπάρξουν κι αυτές οι περικοπές και δεν εξευρεθούν καίριες λύσεις, θα έρθουν και χειρότερα” τονίζει ο κ. Γιώργος Ηλιάδης, ο οποίος ωστόσο κάνει διαχωρισμό ανάμεσα σε υψηλόμισθους και χαμηλόμισθους δημόσιους υπάλληλους.
“Θεωρώ πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να εισπράξει πρώτα χρήματα από τους υψηλόμισθους δημόσιους υπαλλήλους, διότι οι χαμηλόμισθοι στο δημόσιο ήδη αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα” τονίζει ο κ. Ηλιάδης για να προσθέσει αναφερόμενος στο ενδεχόμενο περικοπών στους ιδιωτικούς υπαλλήλους:
“Στον ιδιωτικό τομέα είναι τέτοια η κατάσταση, που δεν υπάρχει περιθώριο περικοπών.

Είναι πλέον τόσο δύσκολα τα πράγματα, που αν γίνουν περικοπές στον ιδιωτικό τομέα οι εργαζόμενοι απλά δεν θα μπορούν να ζήσουν”.



patris.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου