«Καμπανάκι κινδύνου» για την απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας στα ξενοδοχεία του Νομού Ηρακλείου χτυπά το σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Και αυτό γιατί, πλέον σε καθημερινή βάση και όσο πλησιάζουμε χρονικά προς την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, δέχεται καταγγελίες εργαζομένων, οι οποίοι ενημερώνονται ότι δεν πρόκειται να επαναπροσληφθούν, λόγω της οικονομικής κρίσης, στα ξενοδοχεία που εργάζονταν μέχρι πέρυσι, και ότι υπάρχει μια και μόνη προϋπόθεση για να γίνει αυτό, να υπογράψουν ιδιωτικό συμφωνητικό όπου θα δέχονται δραστική μείωση του μισθού τους!
«Πρόκειται για στυγνούς εκβιασμούς στους οποίους δεν πρέπει να υποκύψουν σε καμία περίπτωση οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, τους οποίους και καλούμε να μας ενημερώνουν άμεσα για τέτοιου είδους περιστατικά.
Υπάρχει τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας την οποία και πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, διαφορετικά θα πάμε με την ευθύνη των ίδιων των εργαζομένων σε εργασιακή "ζούγκλα"» σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου Γ. Αρετίνης.
Τελευταίο περιστατικό εργασιακής αυθαιρεσίας μόλις χtες, όταν 16 ξενοδοχοϋπάλληλοι σε πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα στα βόρεια παράλια του Ηρακλείου που πρόσφατα πωλήθηκε, ενημερώθηκαν από τη νέα εργοδοσία ότι δεν πρόκειται να επαναπροσληφθούν για τη νέα σεζόν, εκτός και αν δεχτούν να υπογράψουν ιδιωτικό συμφωνητικό που προβλέπει τη δραστική περικοπή της μισθοδοσίας τους.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που ήδη έχει επιληφθεί του νέου περιστατικού, οι 16 εργαζόμενοι έχουν υποβάλει από τις αιτήσεις τους για επαναπρόσληψη ως οφείλουν στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο από τις 31 Ιανουαρίου, ωστόσο ενημερώθηκαν πρόσφατα ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί εκτός και αν δεχτούν τη μείωση των αποδοχών τους.
Πρόκειται για ξενοδοχοϋπαλλήλους οικογενειάρχες με παιδιά και πάνω από 15ετή θητεία στο επάγγελμα που κινδυνεύουν σήμερα να μείνουν δίχως μεροκάματο. Όπως τονίζει ο κ. Αρετίνης, η τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας προβλέπει την υποχρεωτική επαναπρόσληψη του προσωπικού σε ένα ξενοδοχείο, εκτός και αν ο εργοδότης επιλέξει τον δρόμο της απόλυσης που προβλέπει την προβλεπόμενη αποζημίωση των υπαλλήλων.
«Δυστυχώς τα φαινόμενα αυτά με εκβιασμούς για την υπογραφή ιδιωτικών συμφωνητικών μεταξύ ξενοδοχοϋπαλλήλων και ξενοδόχων έχουν ξεκινήσει από πέρυσι, ωστόσο οι περιπτώσεις αυτές έχουν ενταθεί ιδιαίτερα φέτος.
Κατανοούμε ότι υπάρχει κρίση, ωστόσο οι ίδιοι οι ξενοδόχοι υποστηρίζουν ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από την περυσινή. Υπάρχει εκμετάλλευση της κρίσης και καλούν τους εργαζόμενους να πληρώσουν τη μικρή απώλεια της κερδοφορίας τους. Η αντίδρασή μας θα είναι δυναμική, καλούμε όλους τους συναδέλφους να μην υποκύπτουν σε τέτοιου είδους εκβιασμούς, αλλά να ενημερώνουν άμεσα το σωματείο για να παρεμβαίνουμε» επισημαίνει ο κ. Αρετίνης.
Επίσης το σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων έχει δεχτεί το τελευταίο διάστημα πληθώρα καταγγελιών για πίεση εργαζομένων στα ξενοδοχεία να αποδεχτούν να τους ασφαλίσουν για 101 μόλις ένσημα, αν και την τουριστική σεζόν περνιούνται συνολικά 150 ένσημα.
Η απαράδεκτη αυτή πρακτική ακολουθείται, γιατί για να μπει στο ταμείο ανεργίας ο ξενοδοχοϋπάλληλος το xειμώνα απαιτούνται… 100 ένσημα, αλλά με τη μέθοδο αυτή φυσικά και θίγονται τόσο οι εργαζόμενοι όσο και το ΙΚΑ, με την απώλεια της εισφοροδιαφυγής. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ξενοδοχοϋπάλληλος για να κατοχυρώσει τα 4.500 ένσημα για τη σύνταξη θα πρέπει να… εργάζεται μέχρι το βαθειά γεράματα!
Του Βαγγέλη Βαρδάκη - ΤΟΛΜΗ
Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου