Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

ΡΕΘΥΜΝΟ:Συντήρηση και επισκευές σε είκοσι σχολεία του νομού

Η συντήρηση των σχολικών μονάδων του νομού και η αποκατάσταση των ελλείψεων που υπάρχουν σ’ αυτές, απασχολεί έντονα αυτές τις μέρες τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου.
Τα παράπονα των διευθυντών των σχολείων, όπως και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων ολοένα και πληθαίνουν, καθώς υπάρχουν μονάδες που δεν έχουν ούτε καν τα απαραίτητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή στο νομό Ρεθύμνου υπάρχουν τουλάχιστον 20 δημοτικά και γυμνάσια, στα οποία απαιτούνται άμεσες επισκευές, καθώς ορισμένα εξ αυτών δεν διαθέτουν καν τουαλέτες, σε άλλα πρέπει να αντικατασταθούν πόρτες και παράθυρα και σε άλλα σχολεία τίθεται ζήτημα κινδύνου της σωματικής ακεραιότητας των παιδιών, καθώς γίνονται μαθήματα σε αίθουσες που βρίσκονται σε όροφο χωρίς να υπάρχουν προστατευτικά κάγκελα στους διαδρόμους.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ρεθύμνου, κ. Γιάννη Νικολούδη τα προβλήματα στο νομό μας είναι πολλά και σημαντικά, γι’ αυτό η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ήδη έχει αρχίσει την καταγραφή των αναγκών που υπάρχουν, ώστε να ετοιμάσει μια πλήρη έκθεση την οποία θα προωθήσει στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα χρήματα για τις επισκευές. Αυτό είναι κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, καθώς αυτές τις μέρες οι μηχανικοί της Νομαρχίας καταγράφουν τα προβλήματα των σχολείων και κάνουν μια πρώτη εκτίμηση για τα χρήματα που απαιτούνται για κάθε ένα από αυτά. Το ποσό, μάλιστα, που θα συγκεντρωθεί σαν άμεση ανάγκη δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο, καθώς αναμένεται να ξεπεράσει τις 300.000 ευρώ.

Επειδή το ζήτημα, πάντως, είναι πολύ σημαντικό και σε πολλές περιπτώσεις απειλείται η ασφάλεια των παιδιών, πέρα από το αίτημα για οικονομική ενίσχυση που θα καταθέσουν στον ΟΣΚ, οι ιθύνοντες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης θα επιδιώξουν παράλληλα συνάντηση με την υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κυρία Άννα Διαμαντοπούλου προκειμένου να ζητήσουν τη συμπαράσταση και τη στήριξη της στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες του νομού μας.

Χαρακτηριστικό του ποια ακριβώς είναι η εικόνα, είναι η περίπτωση του δημοτικού σχολείου στο Ρουμελί, το οποίο δεν διαθέτει καν τουαλέτες. Έτσι, στα διαλλείματα οι μαθητές αναγκάζονται να καταφύγουν στους χώρους υγιεινής διπλανού νηπιαγωγείου.

Σε άλλη περίπτωση, αυτή του παλαιού κτιρίου που στεγάζεται το ένα από τα σχολεία του Άδελε τα ξύλινα παράθυρα των αιθουσών έχουν διαβρωθεί σε τέτοιο βαθμό που κάθε φορά που φυσάει δυνατός αέρας, κινδυνεύουν να φύγουν από τη θέση τους και να χτυπήσουν τους μαθητές. Σημαντικά προβλήματα υπάρχουν επίσης στο Ατσιπόπουλο, στο Μπαλί και σε αρκετά ακόμα σχολεία εντός και εκτός πόλεως.

Όλα αυτά τα ζητήματα μαζί με τους οικονομικούς υπολογισμούς της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, θα συμπεριληφθούν σε έναν πλήρη φάκελο, ο οποίος πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα θα καταλήξει στα χέρια των διοικούντων του ΟΣΚ, οι οποίοι θα μελετήσουν την περίπτωση του Ρεθύμνου και θα κρίνουν αν υπάρχει δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης εντός του 2010.

rethnea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου