Μεγαλώνει η σκιά πάνω από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ το κλίμα παραμένει «βαρύ» για τον πρύτανη, Γιάννη Παλλήκαρη.
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου που ξεκίνησε με θέμα τις κατηγορίες για παράνομη λειτουργία του ΒΕΜΜΟ, έπειτα και από τις σκληρές αποφάσεις του ΕΛΚΕ που βάζουν «πάγο» στα εργαστήρια, τελικά δεν ελήφθη απόφαση, αφού η συνεδρίαση διεκόπη έπειτα από την «εισβολή» φοιτητών.
Παράλληλα, οι εξηγήσεις που φέρεται να έδωσε ο πρύτανης για τη λειτουργία του ΒΕΜΜΟ και την απόκρυψη του εγγράφου του Υπουργείου Παιδείας που έκανε λόγο για παράνομη λειτουργία, φαίνεται πως δεν έπεισαν τους Συγκλητικούς.
Πρόσχημα για τη διακοπή της συνεδρίασης ήταν η παρουσία οπερατέρ και δημοσιογράφων και η λήψη πλάνων όταν «έσπασαν» τη Σύγκλητο οι φοιτητές.
Η πρυτανική αρχή και κάποιοι Συγκλητικοί εξοργίστηκαν, όχι αυτή τη φορά με την εισβολή των φοιτητών, αλλά με την παρουσία των Μέσων Ενημέρωσης στην αίθουσα της συνεδρίασης. Ο πρύτανης μάλιστα μετά τη διακοπή της συνεδρίασης αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους, λέγοντας χαρακτηριστικά «σπάσατε τη Σύγκλητο και θέλετε να μιλήσουμε;».
"Δεν χρειάζονταν να ενημερώσω τον ΕΛΚΕ για ακαδημαϊκό θέμα" Στην έναρξη της συνεδρίασης που ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι, ζητήθηκε ενημέρωση από τον πρύτανη για το θέμα του εγγράφου του υπουργείου Παιδείας, που αποκαλύφθηκε προ ημερών, ότι είχε σταλεί πριν δυο χρόνια στον ίδιο, ζητώντας του να σταματήσει τη λειτουργία του ΒΕΜΜΟ λόγω του ότι είναι παράνομη η λειτουργία του, εφόσον δε προσφέρει υπηρεσίες εντός του Νοσοκομείου.
Ο πρύτανης που είχε αποκρύψει το έγγραφο αυτό από τον ΕΛΚΕ, χθες φέρεται να υποστήριξε ότι δεν θεώρησε πως υπήρχε λόγος να ενημερώσει τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας, διότι επρόκειτο για ακαδημαϊκό θέμα και επιπλέον απευθυνόταν στον ίδιο προσωπικά.
Ο κ. Παλλήκαρης επικεντρώθηκε στην ογκώδη αλληλογραφία που είχε με το υπουργείο και με άλλους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά οι εξηγήσεις του μάλλον δεν έπεισαν τους Συγκλητικούς, που - σύμφωνα με μέλη του – δεν είχαν ενημερωθεί επίσης τότε για το έγγραφο αυτό.
Επίσης, έγινε ιδιαίτερη αναφορά και για το διαφημιστικό φυλλάδιο του ΒΕΜΜΟ, που κυκλοφόρησε στην αίθουσα συνεδριάσεων, εξοργίζοντας μέλη του οργάνου και φοιτητές. Αν και λοιπόν το θέμα άνοιξε στην αρχή της συνεδρίασης, οι Συγκλητικοί συμφώνησαν με την πρόταση του πρύτανη να βάλουν άνω τελεία για να συζητήσουν θέματα επείγοντα για το Πανεπιστήμιο και τη λειτουργία του - τεχνικά έργα και ψήφιση προϋπολογισμών τμημάτων - με σκοπό να το επαναφέρουν στη συζήτηση στο τέλος της συνεδρίασης.
Κάτι που δεν έγινε όμως, αφού ομάδα φοιτητών μπήκε την αίθουσα της Συγκλήτου ζητώντας να διαγραφεί από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης το θέμα του εσωτερικού κανονισμού και της αξιολόγησης, ενώ εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την επιχειρούμενη σύσταση Επιτροπής Δεοντολογίας (εκ των έσω) για τη διερεύνηση των θεμάτων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και έχουν διασύρει το Πανεπιστήμιο.
Πάντως, η διακοπή αυτή φαίνεται πως ήταν και ο λόγος που χθες δεν τέθηκε ευθέως εκ νέου αίτημα παραίτησης του κ. Παλλήκαρη, τη στιγμή που τις τελευταίες ημέρες ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων Επιστημών Αγωγής και η Γενική Συνέλευση του τμήματος Κοινωνιολογίας έχουν ζητήσει με γραπτές ανακοινώσεις την παραίτησή του, ενώ επιστολές διαμαρτυρίας έχουν στείλει και όλοι οι πρόεδροι των Τμημάτων.
Ίσως όσοι είχαν σκοπό να το ζητήσουν, δεν πρόλαβαν. Μοναδικός που διαχώρισε τη θέση του εξ αρχής στη χθεσινή συνεδρίαση, ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι θεωρεί απονομιμοποιημένη την πρυτανεία και στο εξής θα ψηφίζει αρνητικά για κάθε απόφαση. "Προσχηματική η διακοπή της Συγκλήτου" Το γεγονός ότι φοιτητές μπήκαν στη Σύγκλητο να εκθέσουν τα αιτήματά τους καθώς και η παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων, δεν θεωρεί πως είναι λόγος διακοπής της Συγκλήτου, ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, χαρακηρίζοντας τη διακοπή προσχηματική.
«Αυτά έχουν γίνει και το παρελθόν, ήρεμα και χωρίς κανένα πρόβλημα. Ενδεχομένως κάποιοι δεν ήθελαν να συζητήσουμε σοβαρά θέματα, τα οποία μπορούσαν να μπουν κατά τη διάρκεια των διαδικασιών», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Εξηγώντας τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, είπε πως «έγινε μια καταρχήν ενημέρωση, οι Συγκλητικοί δέχθηκαν να συζητηθούν τρέχοντα θεματα φοβούμενοι πιθανή διάλυση της Συγκλήτου και το αποτέλεσμα ήταν να μη συζητηθούν σημαντικά θέματα».
Όσον αφορά στο αν υπήρξε αίτημα παραίτησης του κ. Παλλήκαρη, τόνισε πως «ουσιαστικά δεν ετέθη τέτοιο θέμα από κανέναν. Εγώ έθεσα θέμα απονομιμοποίησης της πρυτανείας και δήλωσα ότι στο εξής σε όποια απόφαση είναι να ληφθεί, θα ψηφίζω αρνητικά ανεξάρτητα αν θα είναι σε βάρος της Σχολής μου.
Ο λόγος είναι ότι δεν δέχομαι ότι η πρυτανεία νομιμοποιείται να συνεχίζει το έργο της. Ίσως ο τρόπος που συζητήθηκαν τα θέματα, δεν έδωσαν την ευκαιρία σε κάποιους από εμάς να θέσουμε αυτά τα προβλήματα στη σωστή τους διάσταση.
Εγώ βρήκα την ευκαιρία μέσα από την πρώτη ψηφοφορία να δηλώσω τη θέση μου». "Έπρεπε να ενημερωθεί ο ΕΛΚΕ και η Σύγκλητος για το έγγραφο" Ο πρύτανης δεν νομιμοποιείται να ασκεί τα καθήκοντα του, τονίζει ο πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας, καθηγητής Σκεύος Παπαϊωάννου, το Τμήμα του οποίου εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση ζητώντας την παραίτηση του κ. Παλλήκαρη, αν και χθες ο ίδιος δεν έθεσε τέτοιο θέμα στη συνεδρίαση. «Αυτό δεν έχει σημασία – απαντά.
Είναι σαφές ότι η πλειοψηφία του Πανεπιστημίου με ψηφίσματα και αποφάσεις θεωρούν ότι το όνομα του κ. Παλλήκαρη έχει συνδεθεί είτε μέσω του ΒΕΜΜΟ είτε ως πρύτανη, έχουμε δύο παραπομπές σε δικαστήριο έχουμε τα προβλήματα με ΒΕΜΜΟ και Ιατρική και ο ίδιος δεν μπορεί να διατάξει από τη θέση του πρύτανη μια διερεύνηση των θεμάτων στο εσωτερικό του πανεπιστημίου.
Από καθαρά νομική πλευρά δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν πείστηκε από τις εξηγήσεις του κ. Παλλήκαρη σχετικά με τους λόγους για τους οποίους δεν υπήρξε ενημέρωση από αυτόν για το έγγραφο του υπουργείου. «Έγινε ενημέρωση από τον πρύτανη με ένα μεγάλο όγκο αλληλογραφίας με το υπουργείο, αλλά το θέμα είναι ότι με βάση το έγγραφο φαίνεται ότι κάποιες δραστηριότητες δεν έπρεπε να γίνονται εκτός του νοσοκομείου.
Το γιατί δεν ενημερώθηκε ο ΕΛΚΕ, κατά την άποψη του πρύτανη ήταν επειδή επρόκειτο για ακαδημαϊκό θέμα και δεν όφειλε να ενημερώσει. Εμένα αυτό δεν με πείθει, αφού είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο θα έπρεπε να έχει ενημερωθεί κι ο ΕΛΚΕ και η Σύγκλητος από την πρώτη στιγμή», σημείωσε.
Παραίτηση ζητούν οι φοιτητές
«Αυτή η Σύγκλητος και αυτός ο πρύτανης είναι παράνομοι. Παρά τις πιέσεις από τους φοιτητικούς συλλόγους και την πανεπιστημιακή κοινότητα να παραιτηθεί, επιμένει να μένει σε αυτή τη θέση, να διασύρει το Πανεπιστήμιο, να κατηγορείται για υπεξαίρεση χρημάτων και λειτουργία παράνομων κλινικών στο Πανεπιστήμιο και να είναι ηθικός αυτουργός μιας δολοφονίας. Πρέπει να αναλάβει την πολιτική της ευθύνη η Σύγκλητος και να παραιτηθεί», είπε χαρακτηριστικά η Μαρία Λατζανάκη, από το σύλλογο φοιτητών Ιατρικής Σχολής.
Από την πλευρά του, ο Βασίλης Μισινιάς, μέλος του συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών, έκανε λόγο για υποκρισία της πρυτανικής αρχής που «με το παραμικρό θα βρουν ευκαιρία για να φύγουν από το στόχαστρο των φοιτητών είτε με πρόσχημα τις κάμερες είτε ρίχνοντας το μπαλάκι στους φοιτητές που τόσα χρόνια έχουν κρατήσει το δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου».
Παράλληλα, εξέφρασε τη διαφωνία των φοιτητών, με τον εσωτερικό κανονισμό. «Θέλουν να μας βάλουν σε ένα καθεστώς που να μην μπορούμε να κάνουμε καμία συνέλευση, καμία διεκδίκηση, να μην μπορούμε να ανατρέψουμε καμία εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και σε δεύτερο επίπεδο θέλουν να την προωθήσουν περαιτέρω με την αξιολόγηση».
ΧΑΡΑ ΒΗΛΑΡΑ
Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου