Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Κινητικότητα για την ψηφιακή TV

Σε ζητήματα ανταγωνισμού προσκρούει η ενδεχόμενη πρόθεση της κυβέρνησης για την επιδότηση της αγοράς των αποκωδικοποιητών της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, ενώ ήδη η Ε.Ε. έχει δώσει αρνητική απάντηση στην Κύπρο ύστερα από σχετικό αίτημα.

Στην Ελλάδα έχει έστω και καθυ
στερημένα καταστεί συνείδηση η ανάγκη για επίσπευση της διαδικασίας, προκειμένου να προλάβουμε την παγκόσμια υποχρέωση του «2015», αν όχι την ευρωπαϊκή επιταγή του 2012.

Ηδη το υπουργείο Μεταφορών προχωρά σε διενέργεια διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου, που θα αναλάβει την προετοιμασία και νομική υποστήριξη του έργου «Οριστική μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεοπτική ευρυεκπομπή μέχρ
ι το 2012».
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η κίνηση αυτή συνιστά ένα ουσιαστικό βήμα, πόσο μάλλον όταν δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις και τα προεδρικά διατάγματα.


Στο μέτωπο της αγοράς, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ζήτησε την περασμένη εβδομάδα διευκρινίσεις επί ζητημάτων ανταγωνισμού από την Digea-Ψηφιακός Πάροχος των 7 μεγάλων καναλιών εθνικής εμβέλειας.

Επί της ουσίας τα κανάλια καλούνται να προσκομίσουν επιπρόσθετα στοιχεία για το πλαίσιο λειτουργίας του ανταγωνισμού κατά τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Σε θεσμικό επίπεδο εκκρεμεί για λίγο ακόμη χρονικό διάστημα η κατάρτιση οριστικού χάρτη για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.
Το θέμα επείγει για τα τηλεοπτικά κανάλια και είναι λογικό μιας και πρέπει να προηγηθεί η κατάρτιση οριστικού χάρτη συχνοτήτων πριν ολοκληρωθεί η μελέτη αποτίμησης του ψηφιακού φάσματος για να ακολουθήσει η διαδικασία της προκήρυξης των τηλεοπτικών ψηφιακών αδειών.
Και λέμε ότι επείγει, καθώς οι τηλεοπτικοί σταθμοί θεωρούν ότι «χάνεται πολύτιμος χρόνος που λειτουργεί υπέρ των όμορων κρατών που κατοχυρώνουν ψηφιακές συχνότητες».
Από την πλευρά του υπουργείου Μεταφορών διασφαλίζεται ότι γίνονται κινήσεις που επισπεύδουν τη διαδικασία τόσο για το θέμα του ψηφιακού φάσματος όσο και για το ζήτημα των κεραιοσυστημάτων και των πάρκων κεραιών.

Για την παράκαμψη μάλιστα των όποιων εμποδίων έχει συσταθεί επιτροπή κυβερνητικών στελεχών που μελετά τις αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν.

Μένει να καθοριστεί και ο τρόπος κατοχύρωσης των ψηφιακών συχνοτήτων, ενώ ενδεχομένως να κατατεθεί τροπολογία στη νομοθεσία που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση (Νόμος για τη Συγκέντρωση του 2007).


«Σάρκα και οστά» παίρνει το όραμα της κυβέρνησης για την ΕΡΤ που, κατά τα φαινόμενα, θα αλλάξει φυσιογνωμία με την ΕΤ-1 να? στιγματίζεται ως πολιτιστικό - αθλητικό κανάλι (χωρίς τον Ολυμπιακό;) και τη ΝΕΤ ως ενημερωτικό με νέα ζώνη στο lead in των ειδήσεων (7 - 9 μ.μ.).
Ακόμη, πάντως, δεν έχει συνεδριάσει το νέο Δ.Σ. καθώς δεν έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ. Στο ραδιομέγαρο ο πρόεδρος Γ.Γαμπρίτσος ξεναγήθηκε από τον Τζ.Καλημέρη ενώ αμέσως μετά ζήτησε τις παραιτήσεις των γενικών διευθυντών.



ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου