Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ:Τέλος εκπτώσεων - αρχή προσφορών

Ολοκληρώνεται αύριο, Σάββατο 27 Φεβρουαρίου, η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων στα Χανιά, και η αγορά, για την τόνωση των εσόδων και της κίνησης, παίρνει τον δρόμο των προσφορών.
Μετά τις ε
κπτώσεις ξεκινά δεκαπενθήμερο προσφορών που θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τις 15 Μαρτίου. Ικανοποιημένοι σε γενικές γραμμές δηλώνουν οι έμποροι των Χανίων, ωστόσο φέτος οι χειμερινές εκπτώσεις δεν θύμιζαν σε τίποτα τα παλιά.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους, ο τζίρος των καταστημάτων ήταν κατά 15% χαμηλότερος από ό,τι πέρυσι.
Όπως ανέφερε στα "Χ.Ν." ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Γιάννης Μαργαρώνης "το 2009 κύλησε με μια μείωση της τάξης του 15% στον τζίρο των επιχειρήσεων. Αυτό οφείλεται στην μείωση της κατανάλωσης λόγω της οικονομικής κρίσης.

Παράλληλα σύμφωνα με έρευνες, το 2009 αυξήθηκαν οι καταθέσεις στις τράπεζες που σημαίνει ότι κόσμος προτίμησε να αποταμιεύσει παρα να προβεί σε αγορές.
Ο μήνας Ιανουάριος κυμάνθηκε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, σύμφωνα με τα μέλη του Συλλόγου μας.
Για τον μήνα Φεβρουάριο, αν και δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα συγκεντρωτικά στοιχεία, η αίσθηση που έχουμε είναι ότι η αγορά κινήθηκε επίσης ικανοποιητικά. Η διαφορά με τον περυσινό Φεβρουάριο αλλά και σε σχέση με άλλες χρονιές είναι ότι οι έμποροι έκαναν μεγαλύτερες εκπτώσεις, δηλαδή με ένα ποσοστό 10% παραπάνω. Αυτό είναι μεν θετικό γιατί τα προϊόντα πωλήθηκαν και δεν έμεινε στοκ εμπόρευμα στις επιχειρήσεις, όμως για τους εμπόρους δεν υπήρξε κερδοφορία.

Τα ποσοστά των κερδών είναι πάρα πολύ πιεσμένα κι αυτό οφείλεται στον ανταγωνισμό καθώς προσπαθούμε να κρατήσουμε τις τιμές χαμηλά. Ωστόσο τα πάγια έξοδα των εμπόρων δεν σταματάνε να αυξάνονται.
Τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουμε σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά την κερδοφορία καθώς οι επιχειρήσεις δεν έχουν κέρδη".


ΔΕΚΑΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ

"Με το τέλος των εκπτώσεων που λήγουν επισήμως αύριο, πολλές επιχειρήσεις απο την Δευτέρα θα προχωρήσουν σε δεκαήμερα προσφορών. Αυτό σημαίνει οτι οι καταναλωτές θα βρουν ακόμη καλύτερες τιμές στα Χανιώτικα καταστήματα και αξίζει να προμηθευτούν προϊόντα για την τρέχουσα περίοδο ή την επόμενη. Πάντως, ειδικά φέτος, οι καταναλωτές στήριξαν έντονα τις τοπικές επιχειρήσεις.
Είχαμε ανταπόκριση όχι μόνο απο καταναλωτές αλλά και απο πολλούς φορείς και σωματεία όπως οι Επιπλοξυλουργοί, οι Υδραυλικοί, οι Ηλεκτρολόγοι κ.ά. Έγινε συνείδηση στον κόσμο το τι σημαίνει "αφήνω τα χρήματα στον τόπο που ζω", τόνισε ο κ. Μαργαρώνης.


ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ
ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Εν τω μεταξύ, ως απαράδεκτη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων τη στάση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης που με ανακοίνωση της τάσσεται κατά των απεργιακών κινητοποιήσεων.
"Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης έκανε τεράστιο λάθος με την ανακοίνωση που εξέδωσε για την απεργία της Τετάρτης 24 Φεβρουαρίου. Με αυτή υποστήριζε οτι οι απεργιακές κινητοποιήσεις απο δημόσιους φορείς δίνουν τελειωτικά κτυπήματα στην ισχνή οικονομική δραστηριότητα που προσπαθεί να επιβιώσει", τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων.

Και πρόσθεσε ότι:
"Σε έκτακτο συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε προχθές με την συμμετοχή των πέντε Εμπορικών Συλλόγων: Χανίων, Σούδας, Παλιόχωρας, Ρεθύμνου και Περάματος που απαρτίζουν το 60% της Ομοσπονδίας δηλώνουμε οτι σε καμία περίπτωση δεν είμαστε εναντίον των απεργιακών κινητοποιήσεων. Η απεργία πρόκειται για αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός. Παράλληλα, η προχθεσινή απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ στηρίχθηκε σε σωστές βάσεις.
Πρόκειται για απαράδεκτη ανακοίνωση της προέδρου της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης αφού δεν πάρθηκε καν ομόφωνη απόφαση από το Δ.Σ της Ομοσπονδίας ενώ δεν ενημερώθηκε ούτε ο γενικός γραμματέας που είναι ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνης. Η ανακοίνωση αυτή έχει ξεσηκώσει τις αντιδράσεις όλων των υπόλοιπων εμπορικών συλλόγων καθώς και του Ηρακλείου'.


Μάλιστα ο κ. Μαργαρώνης ανέφερε οτι σύντομα θα υπάρξουν ανατροπές στο Δ.Σ της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης. "Ως Εμπορικός Σύλλογος Χανίων έχουμε αποδείξει εμπράκτως οτι μας ενδιαφέρει η κοινωνική συνοχή η οποία λογικά και αυτονόητα μετατρέπεται σε οικονομική συνοχή.
Καμία επαγγελματική ή κοινωνική ομάδα δεν μπορεί να επιβιώσει μόνη της και ξεκομμένη απο το κοινωνικό σύνολο. Επίσης, από την αρχή μιλήσαμε για συναίνεση ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την δύσκολο οικονομική περίοδο που βιώνουμε.
Εάν σε αυτή την δύσκολη οικονομική περίοδο δεν κατανοήσουμε όλοι την αναγκαιότητα για στήριξη, αύξηση της παραγωγικότητας και αλληλεγγύης της κοινωνίας και της οικονομίας δεν έχουμε κανένα μέλλον.
Η φιλοσοφία του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων δεν είναι να διχάσει αλλά να ενώσει την οικονομία και την κοινωνία των Χανίων" κατέληξε.


ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου