Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Ανοιχτό το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

«YΠAPKTO και ανοιχτό» παραμένει το ζήτημα της διεκδίκησης από την Ελλάδα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων όπως δήλωσε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη.

«Δεν έχουμε παραιτηθεί πότε των αξιώσεών μας.
Από την άλλη, αυτό το σοβαρό ζήτημα δεν αποτελεί για μας σημαία ευκαιρίας» τόνισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας πως σε αυτή τη χρονική στιγμή η ελληνική
κυβέρνηση δεν θα το επαναφέρει στην ατζέντα για να μη φανεί ότι ψάχνει άλλοθι μπροστά στις δικές της ευθύνες.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η χώρα μας θα πρέπει να αποδείξει πρώτα ότι είναι αξιόπιστη και πληρώνει τα χρέη της κι αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από μας τους ίδιους: «Την εικόνα της αξιοπιστίας θα την αποκαταστήσουμε.
Προέχει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας και να αποκαταστήσουμε την εθνική μας υπερηφάνεια, αλλά περιμένουμε κι από τους εταίρους μας να τηρήσουν και τις δικές τους ρητές και άρρητες δεσμεύσεις».


Ο πρωθυπουργός εξέφρασε ακόμα την ικανοποίησή του για τις αποστάσεις που πήρε η γερμανική κυβέρνηση, διά του πρεσβευτή της, για τα όσα ατυχή και προσβλητικά αναφέρθηκαν στο δημοσίευμα του περιοδικού «Focus».
Από την πλευρά του, ο κ. Καρατζαφέρης κάλεσε τον πρωθυπουργό να κάνει διάβημα και να απαιτήσει από τη γερμανική κυβέρνηση να δώσει πίσω αυτά που μας χρωστάει.

Αναφέρθηκε επίσης στο όλο ιστορικό των γερμανικών αποζημιώσεων, κάνοντας λόγο για συμπεριφορά υποτέλειας από πλευράς Ελλάδας και υπογραμμίζοντας ότι όσες χώρες διεκδίκησαν και απαίτησαν πήραν αποζημιώσεις.

Επιτέθηκε όμως ο κ. Καρατζαφέρης στη Γερμανία κάνοντας λόγο για «κλεπταποδόχους», λέγοντας: «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα. Αν είχαμε πάρει τα υποβρύχια που γέρνουν, δεν θα μιλούσαν!».



ΕΞΠΡΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου