Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Δίκη για τις πλαστές άδειες στις 12/2 στο Εφετείο στα Χανιά

Η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση των «μαϊμού» οικοδομικών αδειών που είχε αποκαλυφθεί το 2006 και είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο Ηράκλειο πρόκειται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στα Χανιά.

Πρόκειται για την περίπτωση της γυναίκας υπομηχανικού που είχε αποκαλυφθεί ότι εξέδιδε οικοδομικές άδειες χωρίς αυτές να περνούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά μόνο από το γραφείο της!


Η κατηγορουμένη που είναι εργαζόμενη στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Κρήτης κατηγορείται για πλαστογραφία κατ'
επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατά συρροή σε βαθμό κακουργήματος, καθώς το ποσό που φαίνεται ότι της καταλογίζεται φτάνει τα 73.000 ευρώ, ποσό που στοιχειοθετεί κακουργηματικές πράξεις.

Η ίδια σήμερα φαίνεται να βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση, οικονομική και ψυχολογική, όπως υποστηρίζει ο ένας από τους δύο δικηγόρους που έχουν αναλάβει την υπόθεσή της, κ. Μάνος Καλλέργης.
Η ίδια φέρεται να έχει αποδεχτεί τις πράξεις της κατά την κύρια ανάκριση εκτός από την περίπτωση του Πολιτιστικού Κέντρου Ινίου που χτίστηκε με λεφτά της ΕΕ από το πρόγραμμα Leader+ με προϋπολογισμό 150.000 ευρώ, όμως με πλαστή οικοδομική άδεια, η οποία είχε εκδοθεί από την εν λόγω υπομηχανικό.
Κατά τις πληροφορίες, η υπομηχανικός φέρεται να έχει υποστηρίξει για το συγκεκριμένο θέμα ότι σκοπό δεν είχε να εξαπατήσει κανέναν αλλά να βοηθήσει να προωθηθούν γρήγορα οι διαδικασίες και να μην χαθούν τα χρήματα από την ΕΕ, καθώς τα περιθώρια ήταν στενά για την απορρόφηση των κονδυλίων.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος της κατηγορουμένης κ. Μάνος Καλλέργης μιλώντας στην «Τ» δήλωσε ότι η πελάτης του έχει αποδεχτεί την ευθύνη για τις περισσότερες πράξεις και γνωρίζει ότι βρίσκεται σε δυσχερή θέση.
Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι σήμερα η οικονομική κατάσταση της υπομηχανικού δεν είναι καλή. Η κατηγορουμένη, όπως λέγεται, δεν προσπάθησε να πλουτίσει από τη «μηχανή» που είχε στήσει με τις πλαστές οικοδομικές άδειες αλλά όπως είχε ειπωθεί το 2006 ήθελε να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεμπλέξουν γρήγορα από τη γραφειοκρατία.
Ως προς αυτό μάλιστα, ο πληρεξούσιος δικηγόρος της επισημαίνει ότι δεν βρέθηκε καμία άδεια που να έκανε υπερβάσεις.
Δηλαδή, στην έκδοση των αδειών (π.χ. προβλεπόμενα τετραγωνικά, σχέδια) οι άδειες τηρούσαν το γράμμα του νόμου!
Όμως, δεν λάμβαναν ποτέ την έγκριση της Πολεοδομίας παρά μόνο τη δική της που υπέγραφε και σφράγιζε τα έγγραφα ως ήταν γνήσια! Για το λόγο αυτό έχουν κληθεί να καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορίας οι τρεις υπάλληλοι της Πολεοδομίας του δήμου Ηρακλείου κ.κ. Μαίρη Φραγκιουδάκη, Γωγώ Σελλίδη και Μιχ. Συντιχάκης, καθώς χρησιμοποιήθηκαν παλαιές σφραγίδες με τα ονόματά τους στις μαϊμού άδειες. Πληρεξούσιος δικηγόρος της υπομηχανικού εκτός από τον κ. Καλλέργη είναι και ο κ. Ανδρέας Μπαφάκης.

Το ιστορικό


Το σκάνδαλο με τις πλαστές οικοδομικές άδειες αποκαλύφθηκε το Μάρτιο του 2006 όταν κάποιος υποψήφιος αγοραστής διαμερίσματος πολυκατοικίας στην οδό Κυδωνίας, που ανήκε σε εξ αγχιστεία συγγενής της και είχε χτιστεί με πλαστή άδεια, ζήτησε να λάβει στεγαστικό δάνειο και κατέθεσε τα χαρτιά της πολυκατοικίας για έλεγχο στην Τράπεζα.

Η Τράπεζα στον έλεγχο που έκανε διαπίστωσε πως κάτι δεν πήγαινε καλά με τις άδειες της πολυκατοικίας. Τότε κινήθηκαν οι διαδικασίες ελέγχου. Στο γραφείο της Πολεοδομίας του δήμου Ηρακλείου αποκαλύφθηκε ότι η άδεια της συγκεκριμένης πολυκατοικίας ήταν πλαστή, όπως νοθευμένη αποδείχτηκε και η άδεια άλλου οικήματος στην οδό Ολύμπου. Οι έρευνες επεκτάθηκαν και στην Πολεοδομία της νομαρχίας Ηρακλείου.
Τότε άρχισαν να βγαίνουν κάθε μέρα υποθέσεις με πλαστές άδειες που είχαν περάσει από τα χέρια της εν λόγω υπομηχανικού. Ενδεικτικά, αποκαλύφθηκαν περιπτώσεις στις οδούς Κυδωνίας και Ολύμπου, στην Αμμουδάρα, στα Δειλινά, στον Αϊ-Γιάννη (περιοχή Βενιζελείου), στην περιοχή Καμίνια-Θέρισος (αλλαγή χρήσης), στο Πολύκεντρο Ινίου και σε μια υπό ανέγερση οικοδομή στην περιοχή Κοκκίνη Χάνι, όπως τουλάχιστον είχαν πληροφορήσει τότε τους δημοσιογράφους οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Να σημειωθεί ότι τότε έγιναν ασφαλιστικά μέτρα για τη δέσμευση της περιουσίας, κινητής και ακίνητης της υπομηχανικού από όλους όσους είχαν ζημιωθεί από τις ενέργειές της, καθώς τα οικήματα που χτίστηκαν με τις πλαστές άδειες θεωρήθηκαν αυθαίρετα και τους επιβλήθηκαν υπέρογκα πρόστιμα.


ΤΟΛΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου