Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Εκκλησάκι στην καρδιά 3 δέντρων

Στην «καρδιά» τριών υπεραιωνόβιων πλατάνων, που με το πέρασμα του χρόνου ενώθηκαν, βρίσκεται η μικροσκοπική εκκλησία της Παναγίας της Πλατανιώτισσας, στα Καλάβρυτα. Ο ιστορικός ναός, αν και έχει μήκος μόλις 8 μέτρα και πλάτος 3, μπορεί να φιλοξενήσει ακόμα και δεκαπέντε προσκυνητές.

Σύμφωνα με την παράδοση , κατά την περίοδο της εικονομαχίας, στο κοίλωμα των τεράστιων πλατάνων βρήκαν καταφύγιο ένα βράδυ δύο μοναχοί του Μεγάλου Σπηλαίου που μετέφεραν από τόπο σε τόπο την εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας. Λέγεται πως όταν ξύπνησαν την επομένη το πρωί είδαν έκπληκτοι το αποτύπωμα της εικόνας στο σημείο όπου την είχαν ακουμπήσει στον κορμό του δέντρου. Σήμερα, αιώνες μετά... ...το αποτύπωμα παραμένει αναλλοίωτο.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η ιστορία του αποτυπώματος και της μικροσκοπικής εκκλησίας προσελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, ενώ στις 8 Σεπτεμβρίου, γιορτή της γέννησης της Θεοτόκου, ο ναός γιορτάζει και προσκυνητές από ολόκληρη την Ελλάδα συρρέουν για να προσευχηθούν.

Ωστόσο, η Παναγία η Πλατανιώτισσα στα Καλάβρυτα δεν είναι η μοναδική. Ενα ακόμη εκκλησάκι- προσκυνηματικό εικονοστάσι, που έχει δημιουργηθεί μέσα σε πλάτανο, φέρει το ίδιο όνομα και βρίσκεται στο χωριό Κρυσταλλοπηγή στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας.

Το εκκλησάκι δημιουργήθηκε πριν από περίπου 10 χρόνια μέσα στο λεγόμενο «πλάτανο του αράπη», η ηλικία του οποίου χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ο ιστορικός Σπύρος Μουσελίνι, ο οποίος έχει ασχοληθεί με την ιστορία της περιοχής, αναφέρει ότι ο πλάτανος πήρε το όνομά του από ένα φύλακα του κάμπου.
Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, το όνομα προέρχεται από την αρβανίτικη λέξη «ραπ» που σημαίνει πλάτανος, ενώ ένα τρίτο σενάριο αποδίδει το όνομα σε κάποια αρχαία λέξη που σχετίζεται με κάποια μάχη στην περιοχή κατά την αρχαιότητα.


Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο σύγγραμμά του ο χωριανός Στυλιανός Μώκος, ο πλάτανος στέκεται επιβλητικός με τις διακλαδώσεις του να απλώνονται σαν μια κλώσα που με ανοιχτές φτερούγες καλύπτει τους νεοσσούς της.


Espressonews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου