Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Ημέρα μνήμης για την θρυλική Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ που ξεκληρίστηκε από τη συντριβή του μοιραίου αεροσκάφους.

6 Φεβρουαρίου 1958. Το ρολόι του αεροδρομίου στο Μόναχο δείχνει 3.04 μ.μ. Το αεροπλάνο της πτήσης 609 των βρετανικών αερογραμμών που μεταφέρει την αποστολή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από το Βελιγράδι συντρίβεται, στην τρίτη προσπάθεια του πιλότου Κεν Ρέιμοντ να το απογειώσει μέσα στη χιονοθύελλα.

Οι μισοί από τους «μπέμπηδες» του Ματ Μπάσμπι, που
κέρδισαν πανάξια την πρόκριση στους «4» του Πρωταθλητριών αποσπώντας ισοπαλία 3-3 από τον πανίσχυρο Ερυθρό Αστέρα, χάνονται σε μια στιγμή. Η χαρά και τα πανηγύρια έδωσαν τη θέση τους στην οδύνη και το σπαραγμό. Επτά παίκτες της θρυλικής αγγλικής ομάδας, οι...

... Τζεφ Μπεντ, Ρότζερ Μπερν, Εντι Κόλμαν, Μαρκ Τζόουνς, Ντέιβιντ Πεγκ, Τόμι Τέιλορ και Λάιαμ «Μπίλι» Γουίλαν σκοτώθηκαν επί τόπου. Το μεγαλύτερο αστέρι, ο Ντάνκαν Εντουαρντς, ξεψύχησε 15 ημέρες αργότερα στο νοσοκομείο «Ρεχτς ντερ Ιζαρ» του Μονάχου. Εφυγαν επίσης από τη ζωή ο πιλότος, 3 μέλη του προπονητικού τιμ, 8 δημοσιογράφοι και 2 ακόμη επιβάτες, ο ένας εκ των οποίων ήταν ο στενός φίλος του Μπάσμπι, ο Γουίλι Σάτινοφ. Ο ίδιος ο σερ Ματ Μπάσμπι πέρασε μεγάλο διάστημα στο νοσοκομείο μέχρι να αναρρώσει. Ρωτούσε συνέχεια για τα «παιδιά» του, τα «βλαστάρια» του που τρόμαζαν την Ευρώπη με την ποδοσφαιρική τους αξία. Οταν έμαθε το μέγεθος της καταστροφής υποσχέθηκε ότι «...σε 10 χρόνια αυτοί οι παίκτες θα κατακτήσουν την Ευρώπη».

Πραγματικά, το 1968 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σάρωσε την Μπενφίκα με 4-1 στο «Γουέμπλεϊ» και έγινε η πρώτη αγγλική ομάδα που σήκωσε το Κύπελλο Πρωταθλητριών.
Ο Μπόμπι Τσάρλτον και ο Μπιλ Φουλκς ήταν οι δύο από τους επιζώντες του Μονάχου που πήραν το βαρύτιμο τρόπαιο.
Οι Χάρι Γκρεγκ, Κένι Μόργκανς, Ντένις Βάιολετ, Ρέι Γουντ, Αλμπερτ Σλάνλον είχαν ήδη αποχωρήσει από τη Γιουνάιτεντ, ενώ οι Τζόνι Μπέρι, Τζάκι Μπαντσφλάουερ δεν κατάφεραν να παίξουν ποτέ ξανά, ήταν όμως οι νικητές της ζωής. Φυσικά, η ατμόσφαιρα απόψε θα είναι ιδιαίτερα φορτισμένη στο «Ολντ Τράφορντ», όπου οι «κόκκινοι διάβολοι» υποδέχονται την Πόρτσμουθ.
Στο πόδι το «Ανφιλντ» «Το 4ήμερο της φωτιάς» είναι αυτό που ακολουθεί για τη Λίβερπουλ.

Οι «ρεντς» υποδέχονται στο «Ανφιλντ» την Εβερτον στο 213ο ντέρμπι του "Μέρσεϊσαϊντ" και την ερχόμενη Τετάρτη παίζουν στο «Εμιρεϊτς» με την Αρσεναλ. Η έκβαση των δύο αγώνων θα κρίνουν την υπόθεση «4η θέση» για τη Λίβερπουλ.
«Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της φετινής περιόδου.
Είναι η ευκαιρία μας να φτάσουμε στην 4η θέση» είπε ο Ράφα Μπενίτεθ, που ποντάρει στο πάθος των «παλιών» Στίβεν Τζέραρντ, Τζέιμι Κάραχερ και στον Αλμπέρτο Ακουιλάνι για τον οποίο τόνισε: «Ξέρει από ντέρμπι, έπαιξε στα Ρόμα - Λάτσιο». Θα απουσιάσουν οι τραυματίες Τόρες, Τζόνσον και Μπεναγιούν.

Η Εβερτον αγνοεί τη νίκη στο «Ανφιλντ» τα τελευταία 11 χρόνια, αλλά ο Ντέιβιντ Μόγες, που συμπληρώνει 600 ματς ως προπονητής, δηλώνει αισιόδοξος: «Φέτος δουλεύουμε με τους μισούς παίκτες λόγω τραυματισμών. Πιστεύω στην ομάδα μου και μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Ο Μόγες θα στερηθεί τις υπηρεσίες των τραυματιών Γκόσλινγκ, Χίμπερτ και Γιαγκέλκα.
Σε 212 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις η Λίβερπουλ έχει 83 νίκες, η Εβερτον 65, ενώ 64 ντέρμπι έληξαν ισόπαλα.


Εφημερίδα Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου