Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Βρέθηκαν τα αρχαιότερα ίχνη ζώων στην επιφάνεια της Γης

Μοιάζουν περισσότερα με ίχνη που αφήνουν σαλιγκάρια καθώς σέρνονται, παρά με βήματα. Είναι όμως τα αρχαιότερα ίχνη κινούμενων ζωντανών οργανισμών πάνω στην επιφάνεια του πλανήτη μας.
Βρέθηκαν από βρετανούς επιστήμονες πάνω σε ένα βράχο ηλικίας 565 εκατ. ετών στις καναδικές ακτές του Ατλαντικού και πιθανότατα δημιουργήθηκαν από το πρώτο κινούμενο οργανισμό πάνω στη Γη.

Η ανακάλυψη, στην περιοχή
Μιστέικεν Πόιντ της Νιουφάουντλαντ, έγινε από τον Άλεξ Λίου του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και τους συνεργάτες του και περιγράφεται στο περιοδικό γεωλογίας “Geology”, σύμφωνα με το «Νιού Σάιεντιστ».
Η συγκεκριμένη περιοχή του Καναδά είναι διάσημη στους κύκλους των παλαιοντολόγων, επειδή εκεί έχουν βρεθεί τα απολιθώματα των πρώτων μεγάλων πολύπλοκων μορφών ζωής (Εdiacarans).


Το νέο εύρημα αποτελεί την αρχαιότερη ένδειξη για ζώο με ελεγχόμενη κίνηση πάνω στη Γη, το οποίο συνεπώς είχε κάποιου είδους μυικό σύστημα, που του επέτρεπε να κινείται. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ζώα που άφησαν τα περίπου 70 ίχνη και τα οποία (ζώα) δεν έχουν διασωθεί, είχαν πλάτος μέχρι 13 χιλιοστά, ενώ τα αποτυπώματά τους έχουν μήκος 5 έως 17 εκατοστών το καθένα.
Τα ίχνη μοιάζουν με αντίστοιχα που έχουν διασωθεί από θαλάσσιες ανεμώνες και δεν αποκλείεται τα πρώτα κινούμενα ζώα να είχαν ένα «πόδι» με μυς, σε σχήμα δίσκου, όπως οι ανεμώνες.
Η χρονολόγηση του βράχου όπου βρέθηκαν τα απολιθώματα πριν από περίπου 565 εκατ. χρόνια, σημαίνει ότι είναι κατά 20 εκατ. χρόνια παλαιότερα από τη λεγόμενη «Κάμβρια έκρηξη», όταν εμφανίστηκε ξαφνικά στον πλανήτη μας μια τεράστια ποικιλία ζωντανών οργανισμών.
Την εποχή εκείνη, η περιοχή Μιστέικεν Πόιντ της Νιουφάουντλαντ του σημερινού Καναδά βρισκόταν στο βυθό του ωκεανού.


Οι επιστήμονες μέχρι τώρα πίστευαν ότι η κίνηση των πρώτων ζώων εξελίχτηκε μάλλον στις ρηχές θάλασσες, καθώς το φως του ήλιου θα οδήγησε σε πολλαπλασιασμό των ζωντανών οργανισμών, συνεπώς σε πιο έντονο ανταγωνισμό για τροφή, άρα και στην ανάγκη μετακίνησης για εύρεσή της.



΄΄enet.gr΄΄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου