Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

ΧΑΝΙΑ:Παράσταση αλληλεγγύης των Ισραηλιτών της Αθήνας προς την Εβραική συναγωγή .

Στην Εβραϊκή συναγωγή Ετς Χαγίμ των Χανίων, η οποία στις 5 και 16 Ιανουαρίου δέχτηκε εμπρηστικές επιθέσεις, συγκεντρώθηκαν σήμερα, μέλη της Εβραϊκής κοινότητας απ’ όλη τη χώρα, προκειμένου να παρακολουθήσουν την τέλεση της λειτουργίας, να συμπαρασταθούν στο κ. Νίκο Σταυρουλάκη υπεύθυνο της συναγωγής και ένα από τα τελευταία μέλη της εβραϊκής κοινότητας της Κρήτης, αλλά και να διαμαρτυρηθούν για τις δυο επιθέσεις που δέχτηκε η συναγωγή.

Η κίνηση αυτή, χαρακτηρίσθηκε ως μια παράσταση αλληλεγγύης και ειρήνης, οργανώθηκε, από την Ισραηλιτική κοινότητα της Αθήνας αλλά, σε αυτή συμμετείχαν περίπου 100 άτομα από όλη την Ελλάδα.
Μάλιστα ως ένδειξη συμπαράστασης, ανακοινώθηκε η αδελφοποίηση της συναγωγής των Χανίων με την συναγωγή της Αθήνας, καθώς και η σε ετήσια βάση οικονομική στήριξη της συναγωγής των Χανίων από αυτή της Αθήνας.

«Οι δύο εμπρησμοί της συναγωγής, ήταν για μας χτύπημα στην καρδιά μας. Η υποστήριξη ήταν συγκινητική», δήλωσε ο υπεύθυνος της συναγωγής Νίκος Σταυρουλάκης.
Στις 12.30 μετά το μεσημέρι οι συγκεντρωμένοι, πραγματοποίησαν πορεία από την συναγωγή με κατάληξη το δημαρχείο Χανίων, όπου και πενταμελής αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον αντιδήμαρχο Άρη Παπαδογιάννη, στον όποιο και επιδόθηκε ψήφισμα. « Η εκδήλωση αυτή, ήταν μια εκδήλωση συμπαράστασης στη συναγωγή των Χανίων.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ισραηλιτική κοινότητα της Αθήνας αλλά συμμετέχουν και Εβραίοι από όλη την Ελλάδα. Θέλαμε να δείξουμε, ότι ο διπλός εμπρησμός δεν θα μπορέσει να καταστρέψει, ένα τόπο λατρείας και ότι η ψυχή της συναγωγής παραμένει ζωντανή. Ήρθαμε εδώ, για να διατρανώσομε αυτή την πίστη, και να υποστηρίξομε τις προσπάθειες και τις ενέργειες της πολιτείας, ώστε να προστατευθεί η συναγωγή και να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα, που προσβάλουν τον πολιτισμό των Χανίων», δήλωσε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής κοινότητας της Αθήνας Βενιαμίν Αρμπάλας.


«Σαν δήμος καταδικάζομε κάθε τέτοια ενέργεια εμείς έχομε ως στόχο την ανάδειξη όλων των μνημείων που υπάρχουν στην πόλη», τόνισε ο κ Παπαδογιάννης.
Η συναγωγή των Χανίων, όπου και πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση αποτελεί έναν από τους παλαιότερους θρησκευτικούς τόπους λατρείας της ιουδαϊκής θρησκείας που βρίσκονται σε λειτουργία στην Ελλάδα και έχει χαρακτηρισθεί ως μνημείο από την 28η εφορία αρχαιοτήτων. Από τις δυο εμπρηστικές επιθέσεις καταστράφηκαν περίπου 2500 τίτλοι βιβλίων, 4 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ψηφιακοί δίσκοι με Εβραϊκή μουσική, μέρος του αρχείου της συναγωγής ενώ ζημιές υπέστη και το κτήριο της συναγωγής.

Τις επιθέσεις είχαν καταδικάσει με ψηφίσματα τους φορείς των Χανίων, μεταξύ των οποίων το νομαρχιακό και το δημοτικό συμβούλιο και η σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης.


Για τις εμπρηστικές επιθέσεις στην συναγωγή η αστυνομία συνέλαβε δύο Βρετανούς, έναν Ελληνοαμερικανό και έναν Έλληνα οι οποίοι κατηγορούνται ότι σχεδίασαν τον εμπρησμό της συναγωγής, ενώ αναζητούν ένα ακόμα Αμερικανό.
Ο ένας από τους Βρετανούς 32 ετών, έχει κριθεί προφυλακιστέος, ενώ οι άλλοι συλληφθέντες έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.



ΑΠΕ

1 σχόλιο: