Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες στη Βόρειο Ελλάδα.

Αναστολή των κινητοποιήσεων των αγροτών αποφάσισε χθες το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο Αγροτικών Συλλόγων που συνεδρίασε στη Βέροια. Δίνουν περίοδο χάριτος έξι μηνών στην κυβέρνηση.
Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος των αγροτών από το Κιλκίς Γιώργος Τερζής, οι αγροτοσυνδικαλιστές θα αναφερθούν την Παρασκευή με λεπτομέρειες στην απόφαση τους να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις.
Την απόφασή να αποχωρήσουν την Παρασκευή (σήμερα )στις δώδεκα το μεσημέρι, με τα τρακτ
έρ τους, από τον κόμβο των Κερδυλλίων πήραν οι αγρότες της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών νομού Σερρών, μετά τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποί τους με αγρότες από άλλα μπλόκα στη Βέροια.

Σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Ανέστη Κεμανιτζόγλου, οι αγρότες αποχωρούν «απογοητευμένοι από τη στάση της κυβέρνησης, δίνοντας περίοδο χάριτος έξι μηνών, για να πραγματοποιήσει τις θεσμικές εξαγγελίες της». Στο μεταξύ, κλειστή παραμένει η Εγνατία οδός Σερρών - Καβάλας στον κόμβο των Κερδυλλίων.
Σήμερα το μεσημέρι αποχωρούν επίσης και οι αγρότες από το μπλόκο στο Στρυμονικό. Η απόφαση ελήφθη χθες το πρωί, μετά από ευρεία σύσκεψη των συλλόγων της (ΟΑΣ) Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και της (ΟΔΑΣ) Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων που συμμετέχουν στο μπλόκο.

Ο πρόεδρος της ΟΔΑΣ, Αναστάσιος Κάτος, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια των αγροτών που εκπροσωπεί, για τη στάση της κυβέρνησης και κάλεσε όλους τους συναδέλφους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, να μην πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Τα τρακτέρ θα παραμείνουν στην εθνική οδό, Σερρών - Θεσσαλονίκης, χωρίς όμως να παρεμποδίζουν την κίνηση. Τέλος κλειστός παραμένει από τις τρεις τα ξημερώματα, για όλα τα οχήματα, ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα.

Δηλώσεις της Κ.Μπατζελή

Νωρίτερα, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή είχε διαμηνύσει ότι η εκτόνωση της κατάστασης, που έχει δημιουργηθεί με τα πολυήμερα μπλόκα, βρίσκεται στα "χέρια" των αγροτών και όχι της κυβέρνησης.
Η υπουργός ξεκαθάρισε εκ νέου ότι δεν τίθεται θέμα καταβολής οικονομικών ενισχύσεων και πρόσθεσε ότι "το υπουργείο έκανε ό,τι μπορούσε και ουδείς μπορεί να το κατηγορήσει για αδιαλλαξία".

Η κ. Μπατζελή ανακοίνωσε ότι από τις 5 Μαρτίου θα ξεκινήσει η καταβολή του υπόλοιπου των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων στους δικαιούχους.

Πρόσθεσε δε πως, μετά τη λήξη των πληρωμών αυτών, θα αρχίσει και η εξόφληση για τις αποδεσμευμένες ενισχύσεις (ντομάτα, βαμβάκι και ενδεχομένως ρύζι).



enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου