Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Δεν αυξάνεται το γενικό όριο συνταξιοδότησης

ΣE διευκρινίσεις ότι δεν θα αυξηθεί το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη προχώρησε αναγκαστικά χθες η κυβέρνηση μετά τη θύελλα αντιδράσεων από την πλειονότητα των συνδικάτων και των παραγωγικών φορέων, με δηλώσεις του γενικού γραμματέα του Yπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ροβέρτου Σπυρόπουλου.

Το θέμα αναμένεται να αποσαφηνιστεί την ερχόμενη Τρίτη από τον αρμόδιο υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής για το ασφαλιστικό, όπου η ΓΣΕΕ έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή της να αποχωρήσει.
Oπως διευκρίνισε ο κ. Σπυρόπουλος, η κυβέρνηση αναζητά φόρμουλα προκειμένου να αυξήσει τον μέσο όρο ηλικίας συνταξιοδότησης και η παραμονή μετά τα 65 έτη να είναι εθελοντική. «Διερευνάται η διεύρυνση του ασφαλιστικού χρόνου, χωρίς την επιμήκυνση του 65ου έτους ηλικίας και πιστεύω ότι θα το πετύχουμε.

Ο στόχος είναι να πάμε σ
τα καλύτερα όρια ηλικίας, σε σχέση με τις δυνατότητες που έχουμε. Eχει ειπωθεί ότι η δυνατότητα παραμονής μετά το 65ο, η επιθυμία η δική μας να είναι εθελούσια, εθελοντική».
Αυτό που θα επιδιωχθεί, όπως σημείωσε, είναι «η διεύρυνση του χρόνου ασφάλισης στους χρόνους συνταξιοδότησης που είναι από τα 50 μέχρι τα 65, που υπάρχουν πάρα πολλές κατηγορίες».
Μάλιστα για την επέκταση του γενικού ορίου στα 67 ο κ. Σπυρόπουλος σημείωσε, «δεν το κουβεντιάζουμε.
Δεν αυξάνονται τα όρια ηλικίας ούτε το 65ο αυξάνεται, δεν στοχεύουμε να αυξηθούν τα όρια ηλικίας. Στοχεύουμε να κάνουμε διορθώσεις ορίων ηλικίας που δεν αφορούν τα πλειοψηφικά, τα καταλυτικά, τα πάγια».


Κατόπιν όλων των παραπάνω οι αλλαγές αναμένεται να θίξουν τους σημερινούς 30άρηδες. Oπως είπε, «αυτοί που θα θιγούν καταλυτικά –αν δεν προχωρήσουμε– είναι οι σημερινοί 20άρηδες, οι σημερινοί 30άρηδες. Ειδικότερα όσοι έχουν ενταχθεί στην ασφάλιση μετά το 1993, για αυτούς οι αλλαγές θα είναι ελάχιστες».

Αντιδράσεις Ιδιαίτερα έντονες ήταν οι αντιδράσεις των κοινωνικών φορέων που συμμετέχουν στην επιτροπή για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την άγνοια της ηγεσίας του Yπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Hδη η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) απέστειλε επιστολή στον κ. Λοβέρδο, κάνοντας λόγο για αναίρεση συμφωνιών και κατάργηση του διαλόγου με αφορμή την εξαγγελία για αύξηση ορίων ηλικίας.
Πέρα από τη ΓΣΕΕ, που έχει δηλώσει ότι αναμένεται να αποχωρήσει από τον διάλογο, τόσο η ΓΣΕΒΕΕ όσο και η ΕΣΕΕ (έμποροι) προβληματίζονται για το να θα συνεχίσουν να συμμετέχουν σε έναν διάλογο με προειλημμένες αποφάσεις.

Eντονη η ανησυχία της ΕΣΕΕ
Την έντονη ανησυχία της ως προς το περίγραμμα των νέων μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση της κρίσης εξέφρασε και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου με επιστολές της προς το γραφείο του πρωθυπουργού και στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αναλυτικότερα η ΕΣΕΕ στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «παρά τις αρχικές της τοποθετήσεις περί προώθησης των διαδικασιών του κοινωνικού διαλόγου, η κυβέρνηση επέλεξε να αγνοήσει σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή τους κοινωνικούς εταίρους.

Η συναίνεση την οποία αναμένεται να συνομολογήσουμε όλοι μας θα πρέπει να είναι παρεμβατική και στα όρια των αντοχών μας».

Oπως αναφέρει η ΕΣΕΕ ενώ αρχικά κλήθηκε να συμβάλει με τις θέσεις της σε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του φορολογικού και του ασφαλιστικού συστήματος, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, ξαφνικά βρίσκονται ενώπιον της εξαγγελίας μέτρων ενόσω ο διάλογος ήταν σε εξέλιξη.


Η συνομοσπονδία καταλήγει στην επιστολή της πως ευελπιστεί «ότι έστω την τελευταία ώρα και πριν από την εξειδίκευση των νέων φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων θα μας δοθεί τουλάχιστον η δυνατότητα άμεσης συνάντησης με την πολιτική ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων, ώστε τα τελικά μέτρα να κινηθούν σε ρεαλιστικά και εφικτά για κάθε Eλληνα επίπεδα».


ΕΞΠΡΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου