Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Σύσκεψη παρουσία Μ.Σκουλάκη:Αναπτυξιακό έλλειμμα στο Δήμο Κισάμου

Αναπτυξιακό έλλειμμα παρατηρείται στον Δήμο Κισάμου, όπως επισημάνθηκε χθες, στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο, στο Καστέλλι, παρουσία του βουλευτή Χανίων του ΠΑΣΟΚ, Μανώλη Σκουλάκη.

Ο κ. Σκουλάκης ενημερώθηκε αναλυτικά από τη Δημοτική Αρχή, δημοτικούς συμβούλους, εκπροσώπους του ΟΑΔΥΚ, υπηρεσιακούς παράγοντες και μελετητές για όλα τα έργα που είναι σε εκκρεμότητα, καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμ
ος, προκειμένου, όπως ο ίδιος ανέφερε, να προχωρήσει σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την εξεύρεση λύσεων.

Ο βιολογικός καθαρισμός του κόλπου Κισάμου, η λιμνοδεξαμενή στον Πλάτανο, η παράκαμψη Καστελλίου (ΒΟΑΚ), το σχέδιο πόλης, θέματα σχολικής στέγης και άλλα τέθηκαν επί τάπητος, με τον κ. Σκουλάκη να υποστηρίζει, μιλώντας στη συνέχεια στους δημοσιογράφους, ότι «η υστέρηση της περιοχής οφείλεται στη γενικότερη υστέρηση του Νομού τα τελευταία πεντέμισι χρόνια.
Θέλω να πιστεύω ότι θα καλύψουμε τις μεγάλες υστερήσεις και τον χρόνο που χάθηκε όλη αυτή την περίοδο», σημείωσε, λέγοντας ότι «ο Δήμος έχει κάνει όλες τις προσπάθειες που χρειάζονται για όλα αυτά τα έργα, άσχετα αν δεν υπήρχε η δέουσα ανταπόκριση».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σκουλάκης σε δύο έργα.

Για τον βιολογικό σημείωσε ότι «ακούσαμε τις απόψεις του Δήμου, του ΟΑΔΥΚ, των μελετητών. Νομίζω ότι έχουμε εντοπίσει τι πρέπει να γίνει, να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ, είναι επιλέξιμες οι δαπάνες, έχει γίνει προένταξη του έργου, και νομίζω ότι με μια συντονισμένη προσπάθεια, μέσα σε λίγους μήνες, μπορεί να ενταχθεί το έργο. Είναι μεγάλη η δαπάνη, γύρω στα 14 εκατ. ευρώ.
Αξίζει τον κόπο να ολοκληρωθεί ένα τεράστιο έργο για την περιοχή που θα σηματοδοτήσει την ανάπτυξή της».
Για τη λιμνοδεξαμενή του Πλατάνου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «έχουμε εντοπίσει τι χρειάζεται. Όταν είδα την κα Μπατζελή, για άλλο θέμα, της είπα για τη λιμνοδεξαμενή και μου είπε: "Έχετε κύριε Σκουλάκη έτοιμη μελέτη;" Η απάντηση ήταν αρνητική. Άρα, να τρέξουμε γρήγορα με όλες μας τις δυνάμεις και να προλάβουμε την ένταξη και αυτού του έργου στο ΕΣΠΑ».

Ο κ. Σκουλάκης επισήμανε, ακόμη, ότι «υπάρχουν τεράστια προβλήματα στη σχολική στέγη, υπάρχουν προβλήματα με το λιμάνι, με το σχέδιο πόλης, με την αστυνόμευση της περιοχής, με τον ΒΟΑΚ και τη μελέτη παράκαμψης του Καστελλιού. Νομίζω ότι και το θέμα της παράκαμψης είναι από τα σημαντικότερα στην περιοχή. Η επικείμενη κάθοδος των κ.κ. Ρέππα και Μαγκριώτη, για να ανακοινώσουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης για όλο το οδικό δίκτυο της Κρήτης, θα δώσει απάντηση και στις δικές μας αγωνίες, αλλά και διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά την παράκαμψη», σημείωσε ο κ. Σκουλάκης.

Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ


Υπόμνημα με όλα τα σοβαρά προβλήματα και τα έργα που παραμένουν στάσιμα παρέδωσε στον βουλευτή η δήμαρχος Κισάμου, Φρόσω Σκουλάκη, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «μας απασχολούν έντονα τα ζητήματα που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση για την ανάπλαση της παραλίας εντός της πόλης της Κισάμου, η εφαρμογή του σχεδίου πόλης που δεν μπορεί να υλοποιηθεί περαιτέρω αφού δεν υπάρχουν άλλες εισφορές από τους πολίτες, η διαχείριση της χερσονήσου και του νησιού Γραμπούσας, για τα οποία σύντομα θα επανέλθουμε αφού οριστικοποιηθούν συγκεκριμένα ζητήματα, η ένταξη και υλοποίηση του έργου της ανάπλασης ανάδειξης παραλίας κόλπου Κισάμου, η αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΙΚΑ στην Κίσαμο, η αναβάθμιση του λιμανιού της Κισάμου και άλλα πολλά».

Αναφερόμενη στον βιολογικό, η κα Σκουλάκη επισήμανε ότι «το έργο αυτό εντάσσεται και απεντάσσεται, βρίσκεται μονίμως σε κόκκινο από πριν ακόμη ξεκινήσει. Βρίσκεται στο κόκκινο γιατί δεν προχωρούμε στο παραπέρα εκτός από άγονες συζητήσεις για να το αλλάξουμε, γιατί δεν έχει αναφέρει κανείς και ποτέ τα προβλήματα που υπήρχαν και υπάρχουν...

Ειλικρινά αναρωτιέμαι αν ορισμένοι θέλουν πραγματικά τη λειτουργία αυτού του έργου», σημείωσε η δήμαρχος Κισάμου, η οποία παρουσίασε τα αιτήματα και τις ενέργειες του Δήμου για το συγκεκριμένο έργο, που έχουν ως εξής:

1. «Αποπεράτωση της σύστασης του φορέα διαχείρισης του έργου, η οικονομοτεχνική μελέτη του οποίου ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες.
2. Η μελέτη των υπολειπόμενων τμημάτων των αγωγών των παλαιών δικτύων ώστε να ζητήσουμε άμεσα χρηματοδότηση για να κατασκευαστούν τόσο οι αγωγοί όσο και τα φρεάτια παροχετεύσεων όπου δεν υπάρχουν. Είχε υποσχεθεί ότι θα βοηθήσει και η Νομαρχία στη σύσκεψη της 24ης Μαρτίου 2009.

3. Η άμεση επικαιρότητα της περιβαλλοντικής μελέτης του βιολογικού γιατί λήγει τον Ιούνιο του 2010.

4. Η άμεση επικαιροποίηση της μελέτης για κατάθεση φακέλου για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ της κατασκευής των νέων δικτύων.
5. Να συμπληρωθούν τα οικονομικά στοιχεία στην προγραμματική σύμβαση για την προσωρινή λειτουργία του έργου από τον ΟΑΔΥΚ έως ότου συσταθεί ο φορέας διαχείρισης του έργου και υλοποίησης των νέων δικτύων, ώστε να γνωρίζει αναλυτικά ο Δήμος και οι δημότες τις υποχρεώσεις τους.
6. Χρηματοδότηση για τις απαλλοτριώσεις του οικοπέδου του βιολογικού».
Για τη λιμνοδεξαμενή του Πλατάνου, η κα Σκουλάκη τόνισε ότι «ο Δήμος θα χρηματοδοτήσει τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις για την εκπόνηση της γεωλογικής μελέτης, αλλά θα πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να αγοραστεί η γη για να μην καθυστερεί το έργο.

Παράλληλα θα παρακολουθείται συνεχώς η αποπεράτωση της περιβαλλοντικής μελέτης, την οποία και πρέπει να επιταχύνουμε για να είναι ώριμο το έργο για την ένταξή του στο ΕΣΠΑ».
Αναφερόμενη στην παράκαμψη Καστελλίου, η κα Σκουλάκη σημείωσε ότι «ο Βόρειος Οδικός Άξονας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ίδιο σε όλο του το μήκος και να μην υπάρχει διάκριση στο δυτικό τμήμα της Κρήτης, στην Κίσαμο».

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Καλαϊτζάκης σε δηλώσεις του, αφού ανέφερε ότι «η προσπάθεια του κ. Σκουλάκη να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων του Δήμου Κισάμου είναι ιδιαίτερα θετική», στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι κανένα εγγειοβελτιωτικό έργο από όσα είχε εξαγγείλει ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός, πριν από δύο χρόνια κατά την επίσκεψή του στα Χανιά, δεν εντάχθηκε τελικά στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

«Είναι θλιβερό να διαπιστώνουμε ότι έχουν κλείσει τα εγγειοβελτιωτικά έργα του προγράμματος και δεν έχουν συμπεριληφθεί σε αυτό το φράγμα Σεμπρωνιώτη και η λιμνοδεξαμενή του Πλατάνου.
Αυτή η ιστορία δείχνει έναν πρωτοφανή εμπαιγμό του αγροτικού κόσμου», υπογράμμισε ο κ. Καλαϊτζάκης.

Τέλος, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Στέλιος Κουνελάκης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εκτέλεσης συγκεκριμένων αναπτυξιακών έργων στην περιοχή, ενώ άφησε αιχμές κατά της Δημοτικής Αρχής για το έλλειμμα σε ώριμες μελέτες.


Χανιώτικα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου