Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

ΡΕΘΥΜΝΟ:Επιτρέπεται, αφού δεν απαγορεύεται το "καπνίζειν"!

Σε πλήρη... μη εφαρμογή είναι ο περίφημος νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, καθώς το Υπουργείο Υγείας δεν φρόντισε, ούτε μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, να εκδώσει τις σχετικές εγκυκλίους, που θα προβλέπουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα επιβάλλουν την τάξη.

Έτσι, χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς ο νόμος ... πάει περίπατο και είναι σαφές πια, μετά από οκτώ περίπου μήνες υποτιθέμενης εφαρμογής ότι εάν το υπουργείο δεν αποφασίσει να ασχοληθεί σοβαρά με την εφαρμογή του, τότε η απαγόρευση θα μείνει στην ιστορία ως απαγόρευση που δεν ίσχυσε ποτέ.

Και στο Ρέθυμνο τα πράγματα δεν είν
αι ξεκάθαρα. Υπάρχουν καταστήματα, που προσπαθώντας να συμμορφωθούν υποτίθεται ότι απαγορεύουν το κάπνισμα στους θαμώνες τους, όμως σιωπηρά επιτρέπουν το "καπνίζειν", αφού και να θέλει κάποιος να κάνει καταγγελία, δεν θα μπορέσει να βρει την αρμόδια υπηρεσία για να το κάνει.

Ο προϊστάμενος του γραφείου καταστημάτων του δήμου Ρεθύμνου, Δημήτρης Δελήμπασης σημειώνει πως το υπουργείο δεν έχει στείλει εγκύκλιο σχετικά με τον ελεγκτικό μηχανισμό, που θα αναλάβει την εφαρμογή του νόμου και άρα "ο νόμος επιβάλλει, αλλά στην ουσία δεν μπορεί να επιβάλει".
Μάλιστα, έχουν προκύψει και μία σειρά άλλα ζητήματα, τα οποία πρέπει να απαντηθούν: για παράδειγμα, τα καταστήματα που είναι μεγαλύτερα των 70 τ.μ. και έχουν εγκαταστήσει τον ειδικό κλειστό χώρο για τους καπνίζοντες, κινδυνεύουν ακόμα και με ανάκληση της άδειας πυρασφάλειας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, διότι δεν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις!
Ως εκ τούτου, και δεδομένης της μη ουσιαστικής εφαρμογής του νόμου, που ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες από τον πρώην υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο την 1η Ιουλίου 2009, οι καταγγελίες που έχουν γίνει σε βάρος παραβατών είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε γενική απαγόρευση του καπνίσματος, χωρίς προϋποθέσεις και "παραθυράκια".



ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ

2 σχόλια:

  1. αυτο το ακουμε καιρο. ποτε ομως θα εφαρμοστει; ας ελπισουμε ως το καλοκαιρι :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "καταχώρηση τσι μέρας" για την Παρασκευή σύμφωνα με την ομώνυμη λίστα του yannidakis live, η καταχώρηση σου τούτη.
    Καληνωρίσματα :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή