Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Αντικαθιστούν 28.000 αστυνομικούς με πολίτες

Ανώτεροι αξιωματικοί της βρετανικής αστυνομίας εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να αντικαταστήσουν έναν στους πέντε αστυνομικούς με πολίτες, σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσουν περίπου 460 εκατομμύρια ευρώ.
Μάλιστα θεωρούν ότι το
επίπεδο της αστυνόμευσης θα είναι εξίσου καλό, σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα που διέρρευσαν το βράδυ της Τρίτης.

Άμεση υπήρξε η αντίδραση της Ομοσπονδίας Αστυνομικών, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί ότι τυχόν υλοποίηση του σχεδίου, ενέχει σοβαρό κίνδυνο ανικανότητας επαρκούς ανταπόκρισης σε καταστάσεις έκτακτου ανάγκης.
Εξάλλου, ο αρμόδιος υπουργός αρνήθηκε οποιαδήποτε κυβερνητική συμμετοχή ή γνώση των στοιχείων που εξετάζονται στην έκθεση, όμως δήλωσε ότι η ηγεσία της βρετανική αστυνομίας έχει κάθε δικαίωμα να ορίσει τον αριθμό των αστυνομικών δυνάμεων κατά το δοκούν .

Όταν αστυνομικοί υπάλληλοι συνταξιοδοτούνται, οι επικεφαλείς των υπηρεσιών διατηρούν το δικαίωμα να αυξήσουν τον αριθμό των υφισταμένων τους με εθελοντές και ιδιωτικούς ντετέκτιβ αντί να προσλάβουν νέους αστυνομικούς.

Πειρασμός για τους αστυνομικούς διευθυντές αποτελεί το γεγονός ότι η εκπαίδευση των αστυνομικών υπαλλήλων διαρκεί δύο χρόνια, ενώ των εθελοντών μόλις πέντε εβδομάδες, με πολύ χαμηλότερο κόστος όσον αφορά τον βασικό τους μισθό και την αμοιβή για υπερωρίες.
Ωστόσο, οι επικριτές της πρότασης πιστεύουν ότι το πολιτικό προσωπικό -που στη βρετανική αργκό αποκαλούνται και ως «πλαστικοί αστυνομικοί»- δε διαθέτουν επαρκή εξουσία προκειμένου να επιβάλλουν τη «δημόσια τάξη» χωρίς γκλομπς και χημικά, ή να εξιχνιάσουν εγκλήματα ή να προβούν ακόμη και σε συλλήψεις.

Πάντως, εκπρόσωπος ACPO, (Association of Chief Police Officers), παραδεχόμενος την ύπαρξη της σχετικής έκθεσης, δήλωσε πώς «Το έγγραφο δεν αποτελεί μέρος της επίσημης πολιτικής της βρετανικής αστυνομίας, αλλά εγείρει θεωρητικά ερωτήματα σχετικά με πιθανές καταστάσεις μελλοντικών σεναρίων".
Ενδεικτικό πάντως αποτέλεσμα της υλοποίησης ανάλογων σεναρίων, αποτελεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση που υιοθετήθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, η οποία νομιμοποίησε τις λεγόμενες «Μαύρες περιπολίες» (Ronde Nere), ομάδες δηλαδή πολιτοφυλακής που περιπολούν τους ιταλικούς δρόμους, οπλίζοντας επί της ουσίας τις εξουσιαστικές βλέψεις των συντηρητικότερων κομματιών της ιταλικής κοινωνίας, αλλά και ακροδεξιές οργανώσεις, όπως η «Ιταλική Εθνική Φρουρά» που δηλωμένα εμπνέεται από τους μελανοχιτώνες του Μουσολίνι.



''news247.gr''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου