Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Aργησαν να "κοιμηθούν" οι αρκούδες λόγω καλοκαιρίας

Έναν περίπου μήνα αργότερα απ΄ ό,τι συνηθίζουν, λόγω της καλοκαιρίας, έπεσαν σε χειμέριο ύπνο οι αρκούδες που ζουν ελεύθερες στην φύση ενώ, αντίθετα, όσες ζουν σε αιχμαλωσία, έχουν «κοιμηθεί» από τα μέσα Δεκέμβρη.
«Είναι λογικό να έχουν αυτή τη χρονική διαφορά, γιατί οι αρκούδες που ζουν σε καθεστώς αιχμαλωσίας έχουν απόκλιση από τον φυσικό βιολογικό κύκλο»...


...εξήγησε η Βάσω Πετρίδου από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Από έρευνες που κάναμε σε περιοχές όπου ζουν αρκούδες, διαπιστώσαμε ότι έχουν ήδη φωλιάσει περίπου από τα μέσα Γενάρη, λίγο αργότερα απ΄ ό,τι συνηθίζεται καθώς είχαμε παρατεταμένη καλοκαιρία», ανέφερε η κ.Π
ετρίδου.

Παράλληλα, οι 13 αρκούδες που ζουν στο καταφύγιο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, στο Νυμφαίο, έχουν κοιμηθεί νωρίτερα και το καταφύγιο έχει κλείσει τις πόρτες του στους επισκέπτες.
Ο χειμέριος ύπνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την αρκούδα, αφού την προστατεύει από την έλλειψη τροφής που υπάρχει στη φύση, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και επιπλέον, κατά τη δίμηνη διάρκειά του, οι θηλυκές γεννάνε από ένα έως δύο και σπανιότερα τρία μικρά, τα οποία είναι τυφλά και γυμνά, ενώ ζυγίζουν μόλις 350-400 γραμμάρια.
«Οι αρκούδες εντούτοις που ζουν στο καταφύγιο, είναι στειρωμένες γιατί, σύμφωνα με διεθνείς πρακτικές, οι αρκούδες δεν πρέπει να αναπαράγονται σε συνθήκες αιχμαλωσίας», τόνισε η κ.Πετρίδου, διευκρινίζοντας ότι τα μικρά δεν θα μπορούσαν στη συνέχεια, κατά την απελευθέρωσή τους, να επιβιώσουν στο δάσος.

«Τα πρώτα 2-3 χρόνια της ζωής τους είναι τα πιο σημαντικά, γιατί κατά το διάστημα αυτό διδάσκονται από τη μητέρα-αρκούδα τον τρόπο επιβίωσης μέσα στο δάσος», εξήγησε.
Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, πως ενώ όλα τα ζώα που πέφτουν σε χειμέριο ύπνο πρέπει κατά καιρούς να ξυπνήσουν για να αποβάλουν τα ούρα τους, η αρκούδα δεν χρειάζεται να κάνει κάτι παρόμοιο διότι διαθέτει έναν μοναδικό μηχανισμό ανακύκλωσης της ουρίας.


ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου