Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Το "ακριβό κάπνισμα βλάπτει σοβαρά" τα περίπτερα. Ετοιμάζονται κινητοποιήσεις

Σε σημαντική συρρίκνωση του κλάδου τους θα οδηγήσει, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα, υποστηρίζουν οι επαγγελματίες περιπτέρων και καταστημάτων ψιλικών.
Τα συνδικαλιστικά τους όργανα προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις πανελλαδικά, με 24ωρες απεργίες και με αίτημα να επανεξε
ταστεί η σχετική απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Περίπου 40 μέλη του Σωματείου Ενοικιαστών Περιπτέρων Ν. Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν το μεσημέρι συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Διοικητήριο, ενώ αντιπροσωπεία τους επέδωσε ψήφισμα στην υφυπουργό Εσωτερικών, Θεοδώρα Τζάκρη.
"Με την επιβολή του ειδικού τέλους συμπιέζεται σημαντικά το ποσοστό του κέρδους μας, και σε λίγους μήνες θα επέλθει μαρασμός στον κλάδο, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου ένας στους δύο επαγγελματίες θα βρεθεί να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα", ανέφερε στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Σωματείου, Γιάννης Μεσοχωρίτης.

Όπως διευκρίνισε, "σήμερα ένα πακέτο τσιγάρα που κοστίζει 3,20 ευρώ αφήνει κέρδος στον περιπτερούχο 0,23 ευρώ, ποσό το οποίο- με την τιμή του πακέτου να αυξάνεται στα 3,80 ευρώ- θα μειωθεί στα 0,18-0,20 ευρώ, καθώς οι καπνοβιομηχανίες μετακυλούν ένα ποσοστό της αύξησης σε εμάς".

Οι εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν η αύξηση στην τελική τιμή των τσιγάρων να μην ξεπεράσει τα 0,30 ευρώ, καθώς, όπως λένε, μία αύξηση της τάξης των 0,60 ευρώ θα επιφέρει μείωση στην κατανάλωση, ή θα οδηγήσει τους καταναλωτές στα φθηνά τσιγάρα που αφήνουν και μικρότερο περιθώριο κέρδους στους πωλητές τους. Στην Ελλάδα σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 44.000 ενεργές άδειες για περίπτερα. Στο Νομό Θεσσαλονίκης λειτουργούν 2.350 περίπτερα και καταστήματα ψιλικών, εκ των οποίων 1.755 στο πολεοδομικό συγκρότημα.
Το 53% του τζίρου τους προέρχεται από την πώληση τσιγάρων.

Σύμφωνα με τον κ.Μεσοχωρίτη, το μέσο μηνιαίο καθαρό κέρδος για έναν περιπτερούχο κυμαίνεται μεταξύ 800 και 900 ευρώ.

Στη συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, μίλησε και ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, επισημαίνοντας ότι "αδικείται ένας μεγάλος αριθμός επαγγελματιών σε όλη την Ελλάδα, ο οποίος πληρώνει από την τσέπη του την αύξηση της φορολογίας στον καπνό.

Θέλουμε όλοι να συμβάλουμε στην έξοδο της χώρας από την κρίση, λέμε ναι στα νέα μέτρα, πρέπει όμως να είναι δίκαια", διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι "στο ίδιο πλαίσιο επικρίναμε και την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, επισημαίνοντας τον κίνδυνο στρεβλώσεων και κερδοσκοπίας, φόβος που πολύ γρήγορα επιβεβαιώθηκε".
Σύμφωνα με τον κ.Ζορπίδη η αύξηση της τιμής στα καύσιμα θα έχει άμεσο αντίκτυπο σε όλους τους κλάδους που εξαρτώνται από το πετρέλαιο (μεταφορές κ.ά.).



ΕΞΠΡΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου