Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Σαν σήμερα...

-1828: Ο Ιωάννης Καποδίστριας συγκροτεί τον πρώτο τακτικό ελληνικό στρατό. -1922: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Ελεύθερο Βήμα» (σήμερα «Το Βήμα»), που πρόσκεινται στο κόμμα των φιλελευθέρων (Βενιζελική παράταξη). Μεταξύ των ιδρυτών της ο Δημήτριος Λαμπράκης. -1963 Παραπέμπονται σε δίκη για την υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγορίου Λαμπράκη ως ηθικός αυτουργός ο μοίραρχος της χωροφυλακής Καπελώνης και ως φυσικοί αυτουργοί οι Γκοτζαμάνης και Εμμανουηλίδης
-1964 Πεθαίνει σε ηλικία 70 ετών, ενώ ταξίδευε ατμοπλοϊκώς από τα Χανιά στην Αθήνα, ο πρώην πρωθυπουργός Σοφοκλής Βενιζέλος.
-1964: Οι Beatles αρχίζουν να κατακτούν και την Αμερική. Κατά την άφιξή τους στις ΗΠΑ, νεαροί οπαδοί κατακλύζουν το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης και χρειάζεται ισχυρή αστυνομική δύναμη για να τους συγκρατήσει.
-1964: Ο Κάσιους Κλέι ασπάζεται το Μουσουλμανισμό και μετονομάζεται σε Μοχάμετ Αλι.

-1972 Πεθαίνει στην Αθήνα σε ηλικία 68 ετών ο Μάρκος Βαμβακάρης, ένας από τους πλέον σημαντικούς συνθέτες του ρεμπέτικου τραγουδιού.

-1981: Πεθαίνει σε ηλικία 63 ετών στα ανάκτορα της Θαρθουέλα η πρώην βασίλισσα της Ελλάδας Φρειδερίκη. 1984: Δύο αμερικανοί αστροναύτες αιωρούνται ελεύθερα έξω από το διαστημικό λεωφορείο «Τσάλεντζερ» και γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι -δορυφόροι.
-1985: Η επιτυχία του Φρανκ Σινάτρα «New York, New York» γίνεται ο επίσημος ύμνος της πόλης της Νέας Υόρκης.

-1990: Καταρρέει η Σοβιετική Ένωση. Η Κεντρική Επιτροπή του κομουνιστικού κόμματος συμφωνεί να παραδώσει το μονοπώλιο της εξουσίας που κατείχε εδώ και 73 χρόνια.
-1991: Έπειτα από προσπάθειες του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, Γιάννη Σγουρού, έρχεται στην Ελλάδα από την Αλβανία ο μετέπειτα χρυσός ολυμπιονίκης Πύρος Δήμας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου