Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Πανελλαδική δημοσκόπηση:Αναγκαία τα μέτρα , αλλά....

Αναγκαίες τις ρυθμίσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, θεωρούν οι πολίτες σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στο Βήμα της Κυριακής και πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Κάπα Research.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, οι πολίτες εκφράζουν την αντίθεση τους στις φημολογούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό και κυρίως στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και απαιτούν από τα κόμματα συνεννόηση και εθνική συσστράτευση.

Το 64,1% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η κυβέρνηση χειρίζεται τα ζητήματα της οικονομίας προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ σχεδόν το ίδιο ποσοστό (64,3) δήλωσε ότι τα μέτρα ήταν αναγκαία.
Μόλις ένα ποσοστό 35% εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για λιγότερο «σκληρές» πολιτικές.
Το 93,2% των ερωτηθέντων κατά την πανελλαδική δημοσκόπηση της Κάπα Research συμφωνεί με την αύξηση της φορολογίας των offshore, το 85,5% με την αύξηση της φορολογίας στα κέρδη των επιχειρήσεων και το 83,2% με την αύξηση της φορολόγησης στα μερίσματα των μεγαλομετόχων, ενώ με μικρότερα ποσοστά γίνονται αποδεκτά το πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο, η περικοπή επιδομάτων και ο περιορισμός προσλήψεων.


Επίσης, οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση τάσσονται στην πλειονότητά τους κατά της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και σε ποσοστό 60,5% κατά της αύξησης της φορολογίας στα καύσιμα.
Παρ΄ ότι πάντως οι Έλληνες επιδοκιμάζουν τα νέα μέτρα, δεν τα θεωρούν αρκετά για να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία. Ένα ποσοστό 50,2% πιστεύει ότι οι νέες ρυθμίσεις δεν είναι ικανές να σταματήσουν το κύμα υποβάθμισης της δανειοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Από την άλλη πλευρά, οι Έλληνες δεν πιστεύουν ότι η χώρα τους έχει φθάσει στα όρια της χρεοκοπίας, παρά την κακή κατάσταση της οικονομίας της, θεωρώντας (66,3%) ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί.

Παράλληλα, οι Έλληνες όταν καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στην αύξηση της ανεργίας ή στην αύξηση του δημοσίου χρέους, το 39,6% προτιμά την περαιτέρω αύξηση του δημοσίου χρέους, το 30,3% την αύξηση της ανεργίας, ενώ το 30,1% δεν ξέρει τι να επιλέξει.
Οι πολίτες εξακολουθούν να αρνούνται την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε ποσοστό 50,4%.
Αντιθέτως, επιδοκιμάζουν κάθε προσπάθεια μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, με το 71,1% να δηλώνει ότι μπορεί ο αριθμός αυτός να μειωθεί κι άλλο.
Η κοινή γνώμη δείχνει να αποδοκιμάζει τόσο τους συνδικαλιστές που προετοιμάζουν κινητοποιήσεις όσο και τους επαγγελματικούς κλάδους που εξεγείρονται για να προστατεύσουν προνόμιά τους.
Το 55,6% των ερωτηθέντων διαφωνεί με την απόφαση του προέδρου της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλου να αποχωρήσει από τον διάλογο για το Ασφαλιστικό, ενώ ταυτόχρονα το 72,3% κρίνει αρνητικά την απόφαση κάποιων επαγγελματικών κλάδων, όπως οι εφοριακοί και οι τελωνειακοί, να αντιδράσουν στο πάγωμα ή στη μείωση των αποδοχών τους.

Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση διαφωνούν σε συντριπτική πλειονότητα στην απόφαση των αγροτών να κλείσουν τους δρόμους, παρά το γεγονός ότι μόνο το 41,8% διαφωνεί απόλυτα με τις κινητοποιήσεις τους, ενώ άλλο ένα ποσοστό 45,7% συμφωνεί με τα αιτήματά τους και απλώς διαφωνεί με τα μπλόκα.
Με ανάλογο τρόπο οι πολίτες κρίνουν και τους χειρισμούς των κομμάτων και των πολιτικών αρχηγών τους, απαιτώντας από αυτούς συνεννόηση και εθνική συσστράτευση. Το 84,9% κρίνει θετικά την απόφαση του κ. Αντ. Σαμαρά να υποστηρίξει υπό όρους την προσπάθεια της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της οικονομίας, ενώ επίσης θετικά την αντιμετωπίζουν με πολύ υψηλό ποσοστό (87,7%) και οι ψηφοφόροι της ΝΔ. Τέλος, οι πολίτες δηλώνουν πρόθυμοι να δώσουν στην κυβέρνηση και άλλη περίοδο ανοχής.

Το 32,6% δίνει έναν χρόνο ακόμη στην κυβέρνηση Παπανδρέου για να αποδώσουν τα οικονομικά της μέτρα, το 25,3% τής δίνει δύο χρόνια, ενώ το 27,4% τής δίνει όλη την τετραετία.
Η έρευνα διεξήχθη από την Κάπα Research για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Βήμα» ανάμεσα σε 2.299 άτομα πανελλαδικά, με αναλογική κατανομή στις 13 περιφέρειες της χώρας, από 3-4 Φεβρουαρίου.
Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.


ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου