Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Ανακαλύφθηκαν γονίδια που σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα στις γυναίκες

Για πρώτη φορά, αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν γονίδια που σχετίζονται με το φύλο, με συνέπεια ο καρκίνος των πνευμόνων στις γυναίκες να είναι δραματικά διαφορετικός και λιγότερο πολύπλοκος σε σχέση με τους άνδρες.

Η ανακάλυψη δίνει ελπίδες
ότι στο μέλλον θα υπάρξουν θεραπείες που θα είναι κατάλληλα στοχευμένες στους επιμέρους ασθενείς. Η μελέτη έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου Ντιούκ της Β.Καρολίνα υπό τον ινδικής καταγωγής δρα Ανίλ Πότι και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.
Η έρευνα δείχνει, όπως έχουν δείξει και άλλες πρόσφατες μελέτες, ότι ο καρκίνος είναι πολύ πιο πολύπλοκος γενετικά από ό,τι νόμιζαν (και ήλπιζαν) οι γιατροί πριν λίγα χρόνια.
Οι αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις 787 ασθενών με καρκίνο των πνευμόνων και ανέλυσαν το DNA τους. Διαπίστωσαν, όπως είπαν, ότι "η βιολογία του γυναικείου καρκίνου είναι δραματικά διαφορετική από του ανδρικού", καθώς ανακάλυψαν ότι στις γυναίκες η ασθένεια είναι πολύ λιγότερο πολύπλοκη.


Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η έρευνά τους θα συμβάλει, ώστε να υπάρξουν καλύτερα γενετικά τεστ για τον καρκίνο, προκειμένου να καθορίζεται η γενετική "υπογραφή" του καρκινικού όγκου σε κάθε ξεχωριστό ασθενή και να δίνονται ειδικά φάρμακα, που θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την χημειοθεραπεία.
Ήδη ορισμένες φαρμακευτικές εταιρίες προσφέρουν τέτοια φάρμακα, τα οποία "στοχεύουν" σε επιμέρους γενετικές μεταλλάξεις που προκαλούν καρκίνο (ΑstraZeneca-Iressa, Roche-Tarceva, Eli Lilly-Erbitux).

Ο καρκίνος των πνευμόνων είναι η κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο διεθνώς, σκοτώνοντας 1,3 εκατ. άτομα ετησίως.
Επειδή συνήθως δεν έχει πρόωρα συμπτώματα, πολλοί ασθενείς το μαθαίνουν όταν πια ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί, ένας λόγος που το ποσοστό επιβίωσης είναι 15%.

Οι ογκολόγοι προσπαθούν να βρουν το κατάλληλο φάρμακο για κάθε ασθενή και η νέα έρευνα θα βοηθήσει στην κατάταξη των ασθενών ανάλογα με το "μοριακό προφίλ" τους, πράγμα που θα επιτρέψει καλύτερο "ταίριασμα" ασθενούς και φαρμάκου.



ΕRΤ3.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου