Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Οι ψηλότεροι ποδοσφαιριστές χρεώνονται περισσότερα φάουλ

Όταν δύο παίκτες «τζαρτζάρονται» και είναι αμφίβολο ποιος έκανε φάουλ σε ποιόν, τότε «μιλάει» η ψυχολογία και η στατιστική: οι διαιτητές είναι πολύ πιο πιθανό να χρεώσουν το φάουλ στον ψηλότερο από τους δύο παίκτες, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική ολλανδική μελέτη.

Οι ερευνητές Νιλς βαν Κουακεμπέκε και Στέφεν Γκλέσνερ της Σχολής Μάνατζμεντ του πανεπιστημίου «Έρασμος» του Ρότερνταμ ανέλυσαν ενδελεχώς τα φάουλ που σφυρίχτηκαν στα μεγάλα διεθνή πρωταθλήματα ποδοσφαίρου κατά τη
ν τελευταία επταετία.
Συνολικά ανέλυσαν 32.142 φάουλ σε επτά σεζόν του κυπέλλου Ουέφα, 85.262 φάουλ στο γερμανικό πρωτάθλημα (Μπουντεσλίγκα) και 6.440 φάουλ κατά τα τρία τελευταία παγκόσμια κύπελλα.
Παράλληλα, έκαναν δικά τους πειράματα με τη συμμετοχή αρκετών φιλάθλων.
Το συμπέρασμα ήταν κοινό: οι ψηλότεροι παίκτες χρεώνονται συχνότερα με φάουλ ακόμα και όταν δεν φταίνε.

Χρησιμοποιώντας τα πορίσματα πρόσφατων εξελικτικών και γλωσσολογικών ερευνών που δείχνουν ότι οι άνθρωποι υποσυνείδητα τείνουν να συσχετίζουν το μέγεθος του άλλου με έννοιες όπως η επιθετικότητα, η βία και η κυριαρχία, επιβεβαίωσαν ότι τα αμφισβητούμενα φάουλ συνήθως σφυρίζονται από τους διαιτητές σε βάρος των ψηλότερων παικτών.

Κατά τον ίδιο τρόπο, οι θεατές στις κερκίδες και στις τηλεοράσεις τείνουν να ρίχνουν την ευθύνη στον ψηλότερο παίκτη, ακόμα και αν αυτός είναι το «θύμα»!

Η σχετική επιστημονική εργασία θα δημοσιευτεί στο τεύχος Φεβρουαρίου του “Journal of Sport and Exercise Psychology” (Περιοδικό Ψυχολογίας των Αθλημάτων και της Άσκησης).



enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου