Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια αποκαλύπτει την επίδραση που το στρες και τα τραυματικά γεγονότα στα πρώτα χρόνια της ζωής μπορεί να έχουν στα γονίδια, καθώς και τον τρόπο που οδηγούν σε προβλήματα συμπεριφοράς. Επιστήμονες περιέγραψαν τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις του στρες σε νεογέννητα ποντίκια στο περιοδικό ‘Nature Neuroscience.’
Τα ποντίκια που βρέθηκαν σε στρεσογόνο εμπειρία παρήγαγαν ορμόνες που άλλαξαν τα γονίδιά τους επηρεάζοντας τη συμπεριφορά τους μακροπρόθεσμα.
Η έρευνα αυτή ενδεχομένως θα οδηγήσει σε συμπεράσματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το στρες και οι τραυματικές εμπειρίες σε παιδική ηλικία μπορούν να οδηγήσουν αργότερα σε προβλήματα. Η έρευνα διενεργήθηκε από τον Christopher Murgatroyd, του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του Μονάχου, Max Planck.
Όπως δήλωσε, η έρευνα εστίασε σε μοριακές λεπτομέρειες, δείχνοντας ακριβώς πώς οι στρεσογόνες εμπειρίες στην αρχή της ζωής μπορούν να ‘προγραμματίσουν’ τη μακροπρόθεσμη συμπεριφορά. Οι ερευνητές προκάλεσαν στρες σε νεογέννητα ποντίκια και παρακολούθησαν πώς οι εμπειρίες τους τα επηρέασαν στην υπόλοιπη ζωή τους.
Όπως εξήγησε ο Dr Murgatroyd, χώρισαν τα νεογνά από τις μητέρες τους για 3 ώρες την ημέρα, για διάστημα 10 ημερών.
Επρόκειτο για ελαφρύ στρες και τα ζώα δεν επηρεάστηκαν σε επίπεδο διατροφής αλλά αισθάνθηκαν εγκαταλελειμμένα. Όπως παρατήρησε η ερευνητική ομάδα, τα ποντίκια που είχαν εγκαταλειφτεί κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους ήταν λιγότερο ικανά στη συνέχεια να αντιμετωπίσουν στρεσογόνες καταστάσεις. Τα στρεσαρισμένα ποντίκια είχαν και φτωχότερη μνήμη.
Ο Dr Murgatroyd εξήγησε ότι αυτά τα αποτελέσματα προέκυψαν από ‘επιγενετικές αλλαγές’, όπου η πρώιμη στρεσογόνος εμπειρία άλλαξε το DNA ορισμένων γονιδίων των ζώων. Όπως εξήγησε ο ερευνητής πρόκειται για μηχανισμό που πραγματοποιείται σε δυο φάσεις. Όταν τα μωρά ποντίκια στρεσαρίστηκαν παρήγαγαν υψηλά επίπεδα ορμονών του στρες.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ορμόνη βασοπρεσίνη ευθυνόταν για τα προβλήματα συμπεριφοράς και μνήμης.
Όταν χορηγήθηκε στα ενήλικα ποντίκια φάρμακο που μπλόκαρε την επίδραση της συγκεκριμένης ορμόνης η συμπεριφορά επέστρεφε σε φυσιολογικά πλαίσια.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια αλλά οι επιστήμονες ερευνούν επίσης πώς το παιδικό τραύμα στους ανθρώπους μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η κατάθλιψη.
tv-greek-sansimera.blogspot.com
Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου