Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Η παραβατικότητα καλά κρατεί στο νομό Ρεθύμνου

ΡΕΘΥΜΝΟ Άφαντοι παραμένουν οι ιερόσυλοι, που απέσπασαν το ιερό λείψανο του Αγίου Αθανασίου από τον ομώνυμο ναό στην Αξό του δήμου Κουλούκωνα, έχοντας προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία και στην τοπική εκκλησία.

Η κλοπή σημειώθηκε, πιθανότατα, τις νυχτερινές ώρες της Κυριακής προς τη Δευτέρα και διαπιστώθηκε τις πρωινές ώρες της Δευτέρας, όταν ο ιερέας του ναού Αγίου Αθανασίου του Πατελάρου, π. Δαυίδ Μιγαδάκης ειδοποιήθηκε από το χωριό ότι η πόρτα της εκκλησίας ήταν παραβιασμένη.

Όπως σημείωσε ο ίδιος μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Team FM «Πρώτη Γραμμή», η κοινωνία είναι θορυβημένη από το γεγονός, τη στιγμή μάλιστα που η διάρρηξη του ναού σήμαινε την απώλεια του «θησαυρού» της, δηλαδή του ιερού λειψάνου του Αγίου Αθανασίου.
Η πόρτα της εκκλησίας ήταν κλειδωμένη και, όμως, οι ιερόσυλοι δεν δίστασαν ούτε λεπτό να την διαρρήξουν και να αφαιρέσουν την επίχρυση λειψανοθήκη που περιείχε τμήμα του ιερού λειψάνου του Αγίου Αθανασίου.

Σύμφωνα, δε, με την ανακοίνωση της Α.Δ. Ρεθύμνου, η αξία της λειψανοθήκης είναι μικρή, ενώ φυσικά το λείψανο είναι ανυπολόγιστης αξίας. Ακόμα, οι δράστες απέσπασαν τα χρυσά αφιερώματα και τα τάματα των πιστών αξίας 1000 ευρώ, ενώ φεύγοντας πήραν και το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ από ανασφάλιστο κυτίο.

Ο ιερέας του ναού έκανε έκκληση, μέσα από τη συχνότητα του Team FM, προς τους δράστες, ζητώντας τους να επιστρέψουν το ιερό λείψανο.

Το ίδιο ζήτησε από τους διαρρήκτες και ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, π. Νικόλαος Πολάκης, που σημείωσε πως η λειψανοθήκη αξίζει μόνο 300 ευρώ και τους κάλεσε να επιστρέψουν το λείψανο. Στις προτεραιότητες της εκκλησίας -σύμφωνα με τον πατέρα Νικόλαο- είναι να δίνει χείρα βοηθείας στους αδυνάτους, όπως και πράττει με τα συσσίτια που καθημερινά παρέχονται από τρεις εκκλησίες.


Μάστιγα οι κλοπές εκκλησιών
Αυτό που προκαλεί εντύπωση, πάντως, είναι το γεγονός ότι τα «χτυπήματα» σε εκκλησίες στο νομό Ρεθύμνου έχουν γίνει πολύ συχνό φαινόμενο, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις η Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου θεωρεί, προφανώς περιττή την ανακοίνωση των περιστατικών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο π. Δαυίδ Μιγαδάκης σημείωσε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Team FM πως αυτό ήταν το τρίτο κατά σειρά περιστατικό μέσα σε ελάχιστες ημέρες, αφού από την αρχή του Φεβρουαρίου είχαν καταγγελθεί δύο ακόμα διαρρήξεις εκκλησιών στην περιοχή του ορεινού Μυλοποτάμου.
Ωστόσο, η ΕΛ.ΑΣ. δεν ανακοίνωσε τις διαρρήξεις, αφού σε αυτές τις περιπτώσεις η λεία των δραστών ήταν μηδαμινή.
Την ίδια στιγμή, μόλις πριν 15 μέρες περίπου άγνωστοι δράστες είχαν φροντίσει να «ξαφρίσουν» το παγκάρι της εκκλησίας της Παναγίας των Μυριοκεφάλων, ενώ δεν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από τις κλοπές που σημειώθηκαν από τα κυτία του φιλόπτωχου ταμείου της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου σε τρεις τουλάχιστον εκκλησίες στην πόλη του Ρεθύμνου...

Ο ιερέας της Αξού, ωστόσο, δεν έκρυψε τον προβληματισμό για τα περιστατικά, σημειώνοντας μάλιστα πως το τελευταίο διάστημα – παρά τα αντιθέτως λεγόμενα από την αστυνομική διεύθυνση Ρεθύμνου – η αστυνόμευση έχει «χαλαρώσει».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα μέτρα έχουν ατονήσει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η Α.Δ. έχει ανακοινώσει μέχρι και ...πεζές περιπολίες στα ορεινά χωριά, προκειμένου οι κάτοικοι να εξοικειωθούν με την εικόνα των αστυνομικών και να επιτευχθεί η εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας του πολίτη.


Οι παντός είδους δράστες, ωστόσο, μάλλον πως δεν έχουν θορυβηθεί διόλου από την υποτιθέμενη ένταση των αστυνομικών μέτρων και δρουν ανενόχλητοι, χωρίς κανείς να τους παρεμποδίζει στο «έργο» τους.



ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου