Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

ΗΡΑΚΛΕΙΟ:Ξεκίνησε ο δήμος κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων

Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα έγινε τελικά χθες το πρωί από το δήμο Ηρακλείου η κατεδάφιση του αποσαθρωμένου και επικινδύνως ετοιμόρροπου κτιρίου στη συμβολή Βαλέστρας και Σκορδυλών.

Η κατεδάφιση έγινε χωρίς να παρεμποδιστούν τα συνεργεία του δήμου από την αστυνομία και χωρίς την παρέμβαση της Αρχαιολογίας μετά το θρίλερ
της Παρασκευής για έγγραφο που έφτασε στο δήμο Ηρακλείου από την Υπηρεσία Νεωτέρων και ζητούσε αναβολή της κατεδάφισης.
Το έγγραφο αυτό αναζητείται από τις υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου που
πλέον αμφισβητούν αν τελικά στάλθηκε την Παρασκευή ή όχι. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε και τηλεφωνική προειδοποίηση από την εν λόγω Αρχαιολογική υπηρεσία για τη μη κατεδάφιση του κτιρίου έως ότου γνωμοδοτήσει το Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΤΑΣ) επί των 86 κτιρίων που έχουν χαρακτηριστεί επικινδύνως ετοιμόρροπα και σκοπεύει να καθαιρέσει ο δήμος Ηρακλείου.

Η κατεδάφιση του κτιρίου Βαλέστρας και Σκορδυλών έγινε παρουσία δεκάδων Ηρακλειωτών που χαιρέτισαν την πρωτοβουλία του δήμου Ηρακλείου. Τη διαδικασία παρακολούθησε ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης, καθώς παρόντες ήταν αντιδήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Η κατεδάφιση έγινε από συνεργεία του δήμου Ηρακλείου (αυτεπιστασία) και φάνηκε ότι είχε γίνει καλός προγραμματισμός, καθώς υπήρξε συντονισμός των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την αποφυγή κάθε κινδύνου ή πρόκλησης ταλαιπωρίας. Το συγκεκριμένο κτίριο είναι το πρώτο από μια λίστα με 86 επικινδύνως ετοιμόρροπα που έχουν καταγραφεί στην πόλη του Ηρακλείου.
Μάλιστα, τα 45 από αυτά βρίσκονται στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. Ο δήμος Ηρακλείου έχει ενημερώσει τον Εισαγγελέα και τις Αρχαιολογικές υπηρεσίες που δεν έχουν επισήμως απαντήσει εμπρόθεσμα παρά μόνο προχθές το απόγευμα που ειδοποίησαν πως θα πρέπει ο δήμος να μην προχωρήσει σε καμία κατεδάφιση. Το έγγραφο, ωστόσο, αναζητείται, αφού κανένας δημοτικός παράγοντας δεν το έχει δει. Όμως, οι περισσότεροι λένε ότι έχουν ακούσει για την ύπαρξή του.


Γλιτώνουν ταλαιπωρία
Σύμφωνα με τα στελέχη της δημοτικής αρχής, το «πείραμα» της κατεδάφισης πήγε καλά και οι υπηρεσίες ήταν συντονισμένες. Έτσι ο δήμος Ηρακλείου θα προχωρήσει και σε άλλες κατεδαφίσεις επικινδύνως και ετοιμόρροπων κτιρίων. Τέτοια κτιρια βρίσκονται στις οδούς Συμιακού, Σακουλιέρηδων κ.ά. Στο μεταξύ, η δημοτική αρχή έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα κατεδαφίζει κάθε εγκαταλελειμμένο αλλά εκείνα που έχουν χαρακτηριστεί «επικίνδυνα» από την Επιτροπή Επικινδύνων που έχει συσταθεί με απόφαση νομάρχου.
Επίσης, θα γίνονται και μερικές παρεμβάσεις, δηλαδή σε απλές καθαιρέσεις στοιχείων από τα κτίρια, όπως μπαλκόνια που μπορεί να επικρέμονται, μετώπες κ.λπ., χωρίς να χρειαστεί η καθολική κατεδάφιση του κτιρίου.
Επίσης, έχει ξεκαθαριστεί ότι διατηρητέα ή προτεινόμενα για διατήρηση δεν θα τα αγγίξει ο δήμος Ηρακλείου, όμως θα ειδοποιεί τους ιδιοκτήτες. Να σημειωθεί ότι τα έξοδα για την κατεδάφιση των κτιρίων καταλογίζονται στους ιδιοκτήτες οι οποίοι -σημειωτέον- βγαίνουν κερδισμένοι καθώς γλιτώνουν γραφειοκρατική ταλαιπωρία (όπως έκδοση αδειών κατεδάφισης από τις υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου. Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος Ηρακλείου είχε επιχειρήσει ξανά στο παρελθόν μια τέτοια εκκαθάριση με ειδική εργολαβία, όμως αρχαιολόγοι και αρχιτέκτονες έβαλαν φρένο με επιστολή προς το υπουργείο Πολιτισμού.

Ο τότε γγ του υπουργείου Πολιτισμού κ. Χρ. Ζαχόπουλος απέστειλε έγγραφο στη δημοτική αρχή να διακόψει τις κατεδαφίσεις υπενθυμίζοντας την απόφαση του 1965, σύμφωνα με την οποία η παλιά πόλη του Ηρακλείου θεωρείται οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος και απαγορεύονται παρεμβάσεις οι οποίες εμπίπτουν στον αρχαιολογικό νόμο.


''Εφημερίδα ΤΌΛΜΗ''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου