Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Σύλλογος αστρονομίας με έδρα τα Χανιά:Εκστασιασμένοι οι Κρητικοί που μετράνε τα αστέρια

Έχει εμπνεύσει δημιουργούς ταινιών, τραγουδιών, ποιημάτων, ενώ προτρέπει τους ερωτευμένους να εκφράσουν τον έρωτά τους στο σύντροφό τους.

Ο λόγος για τον έναστρο ουρανό, ο οποίος δεν είναι μόνο εργαλείο έμπνευσης, αλλά και αντικείμενο μελέτης και έρευνας, όχι μόνο για τ
ους επιστήμονες-αστρονόμους, αλλά και για τους απλούς ανθρώπους-λάτρεις αυτής της επιστήμης.

Ο κρητικός έναστρος ουρανός έχει προσελκύσει πολλούς εραστές της αστρονομίας, οι οποίοι απαρτίζουν σήμερα το «Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης», με έδρα τα Χανιά.

Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα δραστήριο Σύλλογο που δίνει «τροφή» για έρευνα στους επιστήμονες, ενώ προσπαθεί να μάθει στον υπόλοιπο κόσμο τη μαγεία του απέραντου σύμπαντος και ταυτόχρονα να τους τ
ο απομυθοποιήσει… «Το σύμπαν μας προσφέρει κατ' αρχήν μία αντίληψη και μία κατανόηση του πόσο μικροί και πόσο μεγάλοι είμαστε συγχρόνως.
Γιατί είμαστε τόσο μεγάλοι που να μπορούμε να καταλαβαίνουμε κάποια πράγματα τα οποία βλέπουμε στον ουρανό αλλά συγχρόνως είμαστε και πάρα πολύ μικροί βλέποντας πόσο τεράστιο, πόσο αχανές είναι αυτό το οποίο ονομάζουμε σύμπαν», σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Χρήστος Σωτηρόπουλος.

Ο ίδιος είναι καθηγητής της αγγλικής γλώσσας, παρόλα αυτά η μεγάλη του αγάπη είναι η αστρονομία. Αυτό που τον παρακίνησε να ασχοληθεί με αυτήν ήταν ο έναστρος ουρανός της Κρήτης, ο οποίος χαρακτηρίζει τον ουρανό του νησιού μας ως πίνακα ζωγραφικής και έναν από τους ομορφότερους του κόσμου, που διατηρεί ακόμη τα αστέρια του.

«Ο πατέρας μου είναι στρατιωτικός κι έτσι αναγκαστικά ταξίδεψα σε όλη την Ελλάδα. Σαν τον ουρανό της Κρήτης δεν έχουμε πουθενά και ελπίζω να τον διατηρήσουμε, καθώς τα τελευταία χρόνια τον απειλεί η… φωτορύπανση, όπως και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο», συνεχίζει ο ίδιος.


Το πρόβλημα της φωτορύπανσης


Με τον όρο φωτορύπανση περιγράφουμε το φαινόμενο του υπερβολικού και λανθασμένου φωτισμού των αστικών περιοχών και τις συνέπειές του. Τα άφθονα φώτα των πόλεων ανακλώνται και διαχέονται στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα το γνωστό σε όλους φωτισμένο ουρανό των αστικών περιοχών.
Η φωτορύπανση είναι ένα φαινόμενο με επιπτώσεις σε διάφορους τομείς της ζωής του ανθρώπου αλλά και με επιπτώσεις στο περιβάλλον. Συνήθως, σε πρώτη επαφή με το πρόβλημα έρχεται κανείς από τη διαπίστωση ότι ο έναστρος ουρανός έχει πια εξαφανιστεί από τις περισσότερες αστικές περιοχές, χαμένος σε ένα περιβάλλον άφθονου τεχνητού φωτισμού. Η αποκοπή του σύγχρονου ανθρώπου των πόλεων από τον έναστρο ουρανό, που τόσο τον ενέπνευσε για τέχνη και επιστήμες στην πορεία των αιώνων, είναι μόνο η μία πλευρά του ζητήματος.
Η φωτορύπανση έχει επιπτώσεις και στον άνθρωπο, στο περιβάλλον, στην πανίδα και στη χλωρίδα, αλλά και σημαντική οικονομική σημασία καθώς είναι δείγμα σπατάλης πολύτιμων ενεργειακών πόρων.
Η φωτορύπανση είναι ένα πολυδιάστατο σύγχρονο πρόβλημα και μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά καθώς αγγίζει διάφορους τομείς της ζωής στη Γη. Για όλους αυτούς τους λόγους ο Σύλλογος συμμετέχει στην ελληνική εκστρατεία για τη διατήρηση των σκοτεινών ουρανών.

«Το τέλος του κόσμου θα έρθει από τον ουρανό» Μέσα από τη μελέτη του σύμπαντος, μπορεί ο κόσμος να απομυθοποιήσει όλο αυτόν τον αχανή όγκο που βρίσκεται γύρω του, το λεγόμενο σύμπαν, και να πάψει να φοβάται ακούγοντας μύθους, όπως για παράδειγμα ότι η συντέλεια του κόσμου θα έρθει από τον ουρανό, σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο.
«Εμείς σε πρώτη φάση θέλουμε να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει τι είναι ουσιαστικά εκεί πάνω. Να απομυθοποιήσουμε λίγο τα πράγματα που θεωρούμε μύθο. Ο κόσμος, σε γενικές γραμμές, είναι πάρα πολύ ευκολόπιστος και πιστεύει οτιδήποτε του πουν, ειδικά όταν δεν γνωρίζει το αντικείμενο.
Συγκεκριμένα, ο μύθος για το τέλος του κόσμου που θα έρθει το 2012 δεν ευσταθεί», συνεχίζει ο ίδιος.
Όμως το τέλος του κόσμου, αν τελικά έρθει, μπορούμε να το προβλέψουμε από τη μελέτη του σύμπαντος; Φυσικά και μπορούμε, υποστηρίζει ο κ. Σωτηρόπουλος. Μία από τις θεωρίες για την καταστροφή του κόσμου το 2012 είναι κι αυτή η οποία παρουσιάστηκε μέσα και από την ομώνυμη ταινία η οποία δημιουργήθηκε.

«Η θεωρία αυτή υποστηρίζει ότι αυτή τη στιγμή υποβασταζόμαστε από νεφρίνια κι είναι σωστό. Τα νεφρίνια είναι απειροελάχιστα σωματίδια τα οποία είναι τόσο μικρά που μας διαπερνάνε καθημερινά, το σώμα μας, τον πλανήτη μας .
Τι λέει λοιπόν αυτή η θεωρία; Ο ήλιος αυξάνει τη δραστηριότητά του και μειώνει στην επιφάνεια του κυκλικά. Αυτός ο κύκλος κρατάει 11 χρόνια. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή τη θεωρία, θα υπάρξει μια τρομακτική αύξηση της δραστηριότητας του ήλιου, αυτά τα νεφρίνια θ' αλλάξουν όγκο, θα γίνουν μεγαλύτερα κ.τ.λ. και καθώς λοιπόν θα περνάνε μέσα από τη γη, θα κάνουν τον πυρήνα της γης ν' αλλάξει, να ρευστοποιηθεί και μ' αυτό τον τρόπο θα διαλυθεί ο πλανήτης γη όπως τον ξέρουμε.
Αυτό όμως είναι μεγάλη χαζομάρα», εξηγεί.
Μάγια Άλλη μία θεωρία στηρίζεται στις προβλέψεις των Μάγια, την οποία δεν αποδέχεται ο κ. Σωτηρόπουλος.

«Οι Μάγια δεν έκαναν καμία πρόβλεψη. Αυτό δηλαδή το οποίο θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι είναι ότι απλά έφτιαξαν ένα ημερολόγιο, στο οποίο περιέλαβαν κάποια χρονολογικά δεδομένα τα οποία ξέρουμε ότι σταματούν στο 2012. Αλλά και το δικό μας ημερολόγιο τελειώνει κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο έρχεται η συντέλεια του κόσμου; Όχι. Απλά, μηδενίζει και επιστρέφει στην αρχή. Το ίδιο φαντάζομαι θα έπρεπε να συνέβαινε και με το ημερολόγιο των Μάγια», συνεχίζει.


Ο κ. Σωτηρόπουλος μάλιστα υποστηρίζει ότι οι Μάγια δεν είχαν γράψει ποτέ για καταστροφή. «Όλα αυτά είναι καταστροφολογίες οι οποίες βασίζονται στο ότι οι άνθρωποι είναι πάρα πολύ ευκολόπιστοι. Όπως επίσης ότι ο Άρης πλησιάζει τη γη και θα γίνει σαν φεγγάρι. Μα κάθε χρόνο 20 Αυγούστου ακούμε το ίδιο πράγμα και δεν το έχουμε δει ποτέ γιατί δεν μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα ποτέ.
Αν φτάσει δηλαδή ο Άρης να γίνει σαν φεγγάρι σημαίνει ότι έχει αλλάξει τροχιά, έχει αλλάξει η ισορροπία του ηλιακού συστήματος άρα πάμε για καταστροφή. Αυτοί είναι λίγο-πολύ οι μύθοι που προσπαθούμε να ξεδιαλύνουμε στα μυαλά των ανθρώπων.
Όταν έχουμε γνώση, μπορούμε να κατανοήσουμε, είμαστε λιγότερο ευκολόπιστοι και αρχίζουμε και κρίνουμε. Όταν δεν ξέρουμε και δεν έχουμε γνώσεις φυσικά ότι μας δίνουν, πιστεύουμε», καταλήγει ο ίδιος.

Εφημερίδα ΤΟΛΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου