Στην τελική ευθεία μπαίνει η δημόσια διαβούλευση για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και, όπως όλα δείχνουν, στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να καταλήγουν σε πιο συντηρητικές απόψεις για τον τρόπο και την έκταση εφαρμογής του μέτρου συλλογής των αποδείξεων –αφήνοντας όμως ανοικτό το ενδεχόμενο να επανέλθουν στα αρχικά σχέδια «εν ευθέτω χρόνο».
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται το υπουργείο Οικονομικών να ανοίξει τα χαρτιά του για όλες τις αλλαγές που επίκεινται. Θα ανακοινώσει φορολογική κλίμακα με χαμηλό συντελεστή 15% για χαμηλά εισοδήματα και ανώτατο συντελεστή 40% ή 45% (καθώς αποκλείστηκαν οι εισηγήσεις για συντελεστή 50%).
Ωστόσο με τη νέα κλίμακα, τα βάρη θα πέσουν κυρίως σε μεσαία εισοδήματα, της τάξεως των 40.000-60.000 ευρώ.
Για τα εισοδήματα αυτά θα υπάρξει επιβάρυνση που θα προέλθει με δύο τρόπους:
α) ο ανώτατος συντελεστής θα εφαρμόζεται από τις 45.000 ή 50.000 ευρώ ενώ όλοι οι ενδιάμεσοι συντελεστές θα «πιάνουν» εισοδήματα της τάξεως των 25.000-35.000 ευρώ. Ενώ δηλαδή ως τώρα ο συντελεστής 40% αφορούσε εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ το χρόνο, τώρα θα εφαρμόζεται και σε πολύ χαμηλότερα.
β) με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, πολλοί μισθωτοί –αλλά όχι μόνο- που φορολογούνταν με συντελεστές 15%-25%, θα δουν ξαφνικά να φτάνουν και στο 40%. Για τα πραγματικά υψηλά εισοδήματα, άνω των 75.000 ευρώ το χρόνο, μεγάλη επιβάρυνση θα προκύψει ουσιαστικά μόνο στην περίπτωση που ο ανώτατος συντελεστής αυξηθεί τελικώς από 40% σε 45%.
Ως «αντίβαρο», για να μη φτάσει ο συντελεστής φορολόγησης το 50%, στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν και αφορολόγητο «α λα καρτ», ώστε να το απολαμβάνουν 100% οι χαμηλόμισθοι (πχ 12.000 ευρώ για άγαμο μισθωτό) αλλά να «ψαλιδίζεται» (ή να εξανεμίζεται) για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 50.000 ευρώ.
Αντίστοιχα και οι εκπτώσεις φόρου με αποδείξεις θα περιορίζονται, όσο αυξάνεται το δηλούμενο εισόδημα. «Μαζεύουν» τις αποδείξεις Επί του παρόντος πάντως και μεσούσης της οικονομικής κρίσης, το υπουργείο Οικονομικών προκρίνει ένα σύστημα συλλογής αποδείξεων που μοιάζει με το σημερινό, το οποίο αναγνωρίζει προς έκπτωση φόρου, αποδείξεις από συγκεκριμένες μόνο δαπάνες.
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σχέδιο που εξετάζεται από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, οι φορολογούμενοι που θα προσκομίζουν αποδείξεις οι οποίες θα προέρχονται από δραστηριότητες «υψηλού κινδύνου» (γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ελαιοχρωματιστές, ιδιοκτήτες συνεργείων αυτοκινήτων, κλπ.) θα έχουν «έξτρα αφορολόγητο», της τάξεως των 3.000 ευρώ.
Στην περίπτωση αυτή, ένας άγαμος μισθωτός θα μπορεί να αυξήσει το αφορολόγητο όριο που απολαμβάνει ακόμα και στα 15.000 ευρώ, αντί για 12.000 ευρώ όπως ισχύει σήμερα, εφόσον συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 3.000 ευρώ που θα προέρχονται από τους προηγούμενους επαγγελματικούς κλάδους.
Ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και το συντελεστή φορολόγησης που θα αναλογεί στο πρώτο κλιμάκιο φορολόγησης μετά το αφορολόγητο, η έκπτωση φόρου δεν αναμένεται να ξεπερνά τελικώς τα 150-300 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κάθε απόδειξη των 100 ευρώ θα αξίζει για τον φορολογούμενο που την ζητάει για να την καταθέσει στην εφορία 5-10 ευρώ. Οι αποδείξεις αυτές και μόνο θα καταγράφονται αναλυτικά σε ξεχωριστή κατάσταση από τους φορολογούμενους, όπως σχεδόν συμβαίνει και σήμερα (θα ζητείται επιπλέον μόνο το ΑΦΜ και το ποσό της συναλλαγής).
Όλες τις υπόλοιπες (σούπερ-μάρκετ κλπ) θα γίνονται μεν δεκτές, αλλά όχι για πρόσθετο αφορολόγητο, παρά μόνο για να δικαιολογήσει το 50% του αφορολογήτου που ισχύει (δηλαδή τα 6.000 από τα 12.000 ευρώ για τον άγαμο μισθωτό με τα σημερινά δεδομένα).
''protothema.gr''
Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου