Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

ΗΡΑΚΛΕΙΟ:Προφύλαξη πεζών από την Πύλη του Παντοκράτορα-Παρέμβαση εισαγγελέα

Παρουσία εισαγγελέα τοποθετήθηκαν χθες κορδέλες μπροστά στην Πύλη του Παντοκράτορα και σε μήκος περίπου 20 μέτρων, ως προσωρινό μέτρο για την προστασία των διερχομένων.

Η ενέργεια αυτή γίνεται μετά και την έκταση που έδωσε στο θέμα η «Τ» για την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης της Πύλης.

Η επικίνδυνη κλίση που έχει πάρει παρατηρείται εδώ και χρονιά, ωστόσο, μόλις τώρα λαμβάνονται μέτρα για την προειδοποίηση και την προφύλαξη των πεζών.

Φορείς της πόλης κατά το παρελθόν είχαν αναλάβει την πρωτοβουλία για την ανάδειξη του προβλήματος, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η παράσταση διαμαρτυρίας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου για το θέμα, η οποία χρονολογείται τον Απρίλιο του 2005.
Ειδική σήμα
νση Από την ερχόμενη Δευτέρα θα τοποθετηθεί ειδική σήμανση με πλέγμα, που θα παραμείνει εκεί έως ότου ξεκινήσουν οι εργασίες υποστύλωσης.
Με το πλέγμα θα γίνεται μερική κατάληψη του οδοστρώματος μπροστά στην Πύλη, κάτι που κρίθηκε αναγκαίο, ώστε να οριοθετηθεί η ζώνη μπροστά στο μνημείο. Μένει να διαπιστωθεί στην πράξη ο βαθμός στον οποίο αυτό το μέτρο θα επηρεάσει την κυκλοφοριακή κίνηση των αυτοκινήτων μπροστά από την πύλη, καθώς δεν θα υπάρχει το πλάτος για τις δύο λωρίδες που σχηματίζονταν έως τώρα.


Επιτόπια αυτοψία


Tα μέτρα κρίθηκαν απαραίτητα από τον εισαγγελέα Νίκο Μαρκάκη μετά και την πρόσφατη συνεδρίαση της Επιστημονικής Επιτροπής στην οποία, για άλλη μια φορά, υπογραμμίστηκε η κρισιμότητα της κατάστασης.
Η Πύλη του Παντοκράτορα βόρεια της Χανιώπορτας παρουσιάζει απόκλιση από την κατακόρυφο κατά 38 εκατοστά.
Εκτός από την κλίση τύπου… Πίζας το σημείο αυτό των Ενετικών Τειχών είναι ιδιαιτέρως επιβαρυμένο και στην οροφή του όπου σχηματίζονται βαθιές ρηγματώσεις.

Αυτό διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά κατά τη χθεσινή επιτόπια αυτοψία του εισαγγελέα συνοδεία του αντιδημάρχου Πολεοδομίας Κώστα Μαμουλάκη και υπηρεσιακών παραγόντων. Και το εσωτερικό της πύλης παρουσιάζει μεγάλο στατικό πρόβλημα. Ο αντιδήμαρχος εξέθεσε στον εισαγγελέα την κατάσταση και τον πληροφόρησε αναφορικά με τους βραδείς ρυθμούς των εγκρίσεων που λαμβάνει ο δήμος από το υπουργείο Πολιτισμού, αναφορικά με τη μελέτη αναστύλωσης της Πύλης.
Πριν από λίγες ημέρες η Επιστημονική Επιτροπή για την παλιά πόλη και τα Ενετικά Τείχη ενέκρινε τη μελέτη εφαρμογής, η οποία θα προωθηθεί στο υπουργείο για την τελική έγκριση, ενώ με την έγκριση των τευχών δημοπράτησης θα μπορεί ο δήμος να προχωρήσει στο διαγωνισμό για την ανάθεση της εργολαβίας.
Το έργο της αναστύλωσης της Πύλης εκτιμάται σε 1.800.000 ευρώ.

Η μελέτη κόστισε 250.000 και καλύφθηκε αποκλειστικά από ιδίους πόρους του Δήμου Ηρακλείου. Εξασφαλισμένο κονδύλι για το έργο της αναστύλωσης δεν υπάρχει ακόμη.



tolmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου