Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Στο σχέδιο πόλης Ηρακλείου "μπαίνουν" 3.150 στρέμματα

Τις συμβάσεις εκπόνησης τριών πολεοδομικών μελετών ώστε να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης συνολικά 3.150 στρέμματα, υπέγραψε χθες η δημοτική αρχή Ηρακλείου.
Πρόκειται για τις μελέτες που αφορούν στην επέκταση των πολεοδομικών ενοτήτων «Κάτω Κασταμπάς-Παπά Τίτου Μετόχι- Παγκρήτιο», «Αγία Ειρήνη- Κορακοβούνι-Μαραθίτης» και την ενότητα «Αμφιθέα».
Σε δύο χρόνια εκτιμάται ότι θα έχουν συνταχθεί οι μελέτες, ενώ παράλληλα, όπως επισήμανε ο δήμαρχος Γιάννης Κουράκης θα ολοκληρωθεί η καταγραφή της χαρτογράφησης των ρηγμάτων των περιοχών, πράξη που αποτελεί προϋπόθεση για την τελική θεσμοθέτηση των μελετών.

Η θεσμοθέτηση ανήκει στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ, με αποτέλεσμα ο τελικός χρόνος να είναι άγνωστος. «Εμείς θα είμαστε συνεπείς στους χρόνους μας» επισήμανε ο δήμαρχος, επαναλαμβάνοντας τη θέση του για αποκεντρωμένες δομές, δηλαδή τη μετακύλιση αυτής της αρμοδιότητας σε τοπικό επίπεδο.
Με αφορμή τις χθεσινές συμβάσεις η δημοτική αρχή Ηρακλείου υπενθύμισε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα βγει στον αέρα η προκήρυξη για την ανάθεση της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, το οποίο θα αφορά στο σύνολο της διοικητικής επικράτειας του δήμου Ηρακλείου, δηλαδή σε 100.000 στρέμματα.
Με τη συγκρότηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου δεν συνεπάγεται ότι όλη η έκταση του δήμου πολεοδομηθεί, ότι δηλαδή θα ενταχθεί στο Σχέδιο Πόλεως, αλλά ότι θα καθοριστούν οι χρήσεις γης. Θα καθοριστεί η αγροτική γη, οι ζώνες βιοτεχνίας, οι περιοχές φυσικού κάλλους και οι περιοχές πολιτιστικού ή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος καθώς και οι οικιστικές ζώνες.
Μελέτες
Οι τρεις μελέτες, η σύνταξη των οποίων δρομολογείται με την υπογραφή των συμβάσεων, είχαν «κολλήσει» επί τρία χρόνια στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου και τελικά ακυρώθηκε ο προηγούμενος διαγωνισμός μετά από την προσφυγή μελετητικού γραφείου. Οι νέοι ανάδοχοι προέκυψαν σε δεύτερο χρόνο, οπότε επαναλήφθηκε μέρος της διαδικασίας διαγωνισμού, σύμφωνα με τα όσα ορίζει το ΣτΕ. Ωστόσο, και σε αυτή τη δεύτερη διαδικασία μελετητικό γραφείο κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα, αναφορικά με τη βαθμολογική κατάταξη των συμμετεχόντων γραφείων, εξέλιξη, για την οποία η δημοτική αρχή δεν…. ανησυχεί προωθώντας τη διαδικασία.

Εφημερίδα Τόλμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου