Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΙΑΣ: Πυροπροστασία και μέσω γεωγραφικού συστήματος

Έως το τέλος του 2009 θα λειτουργήσει το Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα (GIS) της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων το οποίο, μεταξύ άλλων, αναμένεται να βοηθήσει καθοριστικά στην αντιπυρική προστασία του Εθνικού Δριμού Σαμαριάς

καθώς μέσα από τη χρήση καμερών τηλεανίχνευσης και εντοπισμού του καπνού θα ενημερώνεται σε -πραγματικό χρόνο-
το Κέντρο Ελέγχου για τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.
Χθες, υπεγράφη στη Νομαρχία η σύμβαση για την προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος -που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας και έχει συνολικό προϋπολογισμό 542.000 ευρώ.
Όπως δήλωσε ο νομάρχης Χανίων, Γρηγόρης Αρχοντάκης, το συγκεκριμένο έργο προβλέπει την εγκατάσταση στη Νομαρχία ενός πλήρους λειτουργικού συστήματος ψηφιακής γεωγραφικής βάσης δεδομένων που θα συμβάλλει στα ακόλουθα:
- Την καταγραφή, προβολή και παρακολούθηση του φυσικού περιβάλλοντος του Νομού.
- Την αποτύπωση του συνόλου του οδικού δικτύου: κύριες οδικές αρτηρίες, δημοτικοί άξονες και του δασικού δικτύου προς χρήση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Ελληνική Αστυνομία, το Δασαρχείο και τις Εθελοντικές Ομάδες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην αντιμετώπιση εκτάκτων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών.

- Την απεικόνιση αρχαιολογικών χώρων, προστατευμένων περιοχών και περιοχών Natura 2000, των χρήσεων γης και λοιπών πληροφοριών που θα είναι χρήσιμες τόσο στη σύνταξη κάθε είδους μελετών, αλλά και για την παροχή πληροφόρησης προς τους φορείς και τους πολίτες σε θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον του Νομού.

Ο κ. Αρχοντάκης υπογράμμισε ιδιαίτερα τη σημασία που έχει η εφαρμογή του γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών σε ό,τι αφορά την προστασία από την εκδήλωση πυρκαγιάς: "Ειδικότερα -διευκρίνισε- θα εγκατασταθεί δίκτυο από κάμερες τηλεανίχνευσης οι οποίες θα εντοπίζουν τον καπνό και θα ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο το Κέντρο Ελέγχου για τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.
Οι κάμερες αυτές συνοδευόμενες από μετεωρολογικούς σταθμούς και άλλο ειδικό εξοπλισμό θα τοποθετηθούν σε υψηλά σημεία γύρω από το φαράγγι της Σαμαριάς, που είναι περιοχή υψηλής περιβαλλοντικής αξίας και επικινδυνότητας έναρξης των πυρκαγιών".

Να σημειώσουμε τέλος ότι ανάδοχος του έργου είναι η Ένωση εταιρειών "Π. Καραμόσχος - Κ. Λιοδάκη ΟΕ" με διακριτικό τίτλο "INFOΔΗΜ Ο.Ε.", "Σ. Ανδρεαδάκης - Π. Τσίρμπας ΕΠΕ" με διακριτικό τίτλο "TELENET ΕΠΕ" και "Κωνσταντίνος Κοτσιφάκης του Μιχαήλ" με διακριτικό
τίτλο "Μίνως Μηχανοργάνωση Επιχειρήσεων".


''Χανιώτικα νέα''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου