Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Εγκαινιάστηκε νέος ΧΥΤΑ στο Ηράκλειο

Εγκαινιάστηκε χθες από τον υφυπουργό Εσωτερικών Θ.Νάκο ο νέος ΧΥΤΑ των Πέρα Γαλήνων στο Ηράκλειο. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, δυναμικότητας 134.000 τόνων/έτος και θα εξυπηρετεί το 1/3 του απορριμματικού φόρτου της Περιφέρειας Κρήτης.
Μ’ αυτόν τον τρόπο καθίσταται εφικτό το κλείσιμο 8 ενεργών Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (Χ.Α.Δ.Α.) του Νομού Ηρακλείου.
Το έργο περιλάμβανε δύο φάσεις: α) την κατασκευή του ΧΥΤΑ Πέρα Γαλήνων, έκτασης 35 στρεμμάτων και β) την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Πέρα Γαλήνων, έκτασης 50 στρεμμάτων.
Η συνολική παρέμβαση, προϋπολογισμού 15 εκατ. €, πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση 11 εκατ. € από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Θησέας» του Υπουργείου Εσωτερικών και με 4 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Στην τελετή των εγκαινίων ο υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος δήλωσε πως ο ΧΥΤΑ των Πέρα Γαλήνων, είναι ένα σύγχρονο έργο, που υλοποιήθηκε από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης.

Πρόκειται, όπως ανέφερε, για ένα ακόμα έργο που αποδεικνύει ότι όταν δουλεύουμε με στόχο, οργάνωση και πνεύμα συνεργασίας, μακριά από πολιτικούς λαϊκισμούς και τοπικιστικούς ανταγωνισμούς, μπορούμε να καταφέρουμε σπουδαία πράγματα στο κρίσιμο πεδίο της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Τα αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου στον τομέα αυτό είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά, πρόσθεσε και συμπλήρωσε πως «υπάρχουν, βεβαίως, αρκετά πράγματα που πρέπει να γίνουν ακόμα. Διαθέτουμε, όμως, τη βούληση, την τεχνογνωσία και το σχεδιασμό ώστε να ολοκληρώσουμε τους περιφερειακούς σχεδιασμούς και να εισέλθει η Ελλάδα σε μία νέα εποχή στη διαχείριση των απορριμμάτων».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης Σεραφείμ Τσόκας καλωσορίζοντας τον κ Νάκο αναφέρθηκε στη συμβολή του στην υλοποίηση του έργου με τη γενναία χρηματοδότηση που ενέκρινε για αυτό το σκοπό

Το μέγεθος του έργου, είπε ο κ. Τσόκας, «είναι ενδεικτικό της αξίας του: Εξυπηρετεί 250.000 κατοίκους και είναι αποδέκτης του 1/3 περίπου των απορριμμάτων ολόκληρης της Περιφέρειας, δηλαδή 450 περίπου τόνων ανά ημέρα ή αλλιώς 134.00 τόνους ετησίως. Κι όλα αυτά όταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ο χώρος των Πέρα Γαληνών λειτουργούσε σαν Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων. Ακριβώς γι αυτό δεν μπορούσαμε να εντάξουμε το μεγάλο αυτό έργο στο Ταμείο Συνοχής αφού εκκρεμούσε η παραπομπή της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και δεν υπήρχε, βέβαια, καμία αδειοδότηση για αυτό».

Το έργο αυτό αποδεικνύει, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, αν μη τι άλλο τη διαφορά φιλοσοφίας της σημερινής διοίκησης η οποία θέτει τα περιβαλλοντικά θέματα στην πρώτη γραμμή τόσο για την επίτευξη καλύτερης ποιότητας ζωής όσο και για τη θετική και μόνο προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό. Η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων είναι ζήτημα μείζονος σημασίας και έτσι αντιμετωπίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης, τον ΕΣΔΑΚ και το δήμο Ηρακλείου με τη συνεχή βέβαια συμπαράσταση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στην ομιλία του τέλος ο δήμαρχος Ηρακλείου και πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Γιάννης Κουράκης χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ως πολύ σημαντική για την Κρήτη και αυτό επειδή εγκαινιάστηκαν οι εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων του ΧΥΤΑ Πέρα Γαλήνων, που αποτελεί το μεγαλύτερο σε δυναμικότητα ΧΥΤΑ στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τον κ Κουράκη «ο χώρος αυτός ξεκίνησε αρχικά να λειτουργεί ως χώρος διάθεσης απορριμμάτων το 1992, μετά από το οριστικό κλείσιμο της παλιάς χωματερής του Σκαφιδαρά». «Επιτύχαμε», είπε, «τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση και εκμετάλλευση του διαθέσιμου χώρου, με ταυτόχρονη μεγιστοποίηση των περιβαλλοντικών ωφελημάτων. Για να φτάσουμε στο σημείο αυτό χρειάστηκαν 4-5 χρόνια σκληρής δουλειάς προκειμένου να ολοκληρωθούν τα απαραίτητα βήματα που χρειαζόντουσαν και να φτάσουμε σήμερα εδώ. Με συντονισμένες προσπάθειες και με τη στενή συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου με την Περιφέρεια Κρήτης και τον ΕΣΔΑΚ, καταφέραμε να διασώσουμε ένα ``καταδικασμένο`` χώρο και να τον μετατρέψουμε σε ένα υποδειγματικό χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου