Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

ΕΝΑ ΕΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας γιόρτασε χθες 8 Ιουλίου η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου. Η Νομαρχιακή Αρχή Ηρακλείου πιστή στη δέσμευσή της για την ανάπτυξη δράσεων στο ζωτικό χώρο της κοινωνικής πολιτικής, δημιούργησε πριν ένα χρόνο την κινητή μονάδα - ένα όραμα της Νομάρχη Ηρακλείου κ. Βαγγελιώς Σχοιναράκη - Ηλιάκη - για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών.
Η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της Νομαρχίας Ηρακλείου έχει περιοδεύσει δυο φορές σε όλους τους Δήμους του Νομού Ηρακλείου, ενώ βρίσκεται ήδη στον τρίτο κύκλο περιοδειών. Πρόσφατα πραγματοποίησε περιοδείες και σε οκτώ δήμους στους Νομούς Ρεθύμνου και Λασιθίου, ενώ μάλιστα επισκέφθηκε και το ακριτικό Καστελόριζο.

Στόχος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου είναι να συνεχίσει η ενημέρωση και οι κινήσεις πρόληψης, που προωθούνται με τη λειτουργία της Μονάδας. Μέχρι στιγμής οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε εξέταση στη Μονάδα ανέρχονται περίπου στις 3.000, ενώ σημειώθηκαν αρκετές περιπτώσεις προληπτικής διάγνωσης απειλητικών μορφών καρκίνου, αλλά και ηπιότερων παθήσεων που αφορούν το μαστό.

Για την επέτειο του πρώτου χρόνου λειτουργίας της Κινητής Μονάδας Μαστογράφου η Νομάρχης Ηρακλείου, κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη - Ηλιάκη, βρέθηκε σήμερα στην πλατεία Ελευθερίας, όπου η Μονάδα διενεργούσε δωρεάν μαστογραφίες σε γυναίκες της πόλης που το επιθυμούσαν. Η κ. Σχοιναράκη σε δηλώσεις της ανέφερε: «Νιώθουμε δικαιωμένοι και πολύ χαρούμενοι σήμερα στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου. Μαζί με τους συνεργάτες μου επιλέξαμε να δημιουργήσουμε αυτήν την Κινητή Μονάδα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες, μια φροντίδα ζωής δίπλα στον πολίτη σε κάθε σημείο του Νομού. Τελικά όμως ξεπεράσαμε τα όρια του Νομού, πήγαμε σε όλη την Κρήτη, στα όρια της Κρήτης, και επικυρώθηκε η δουλειά μας με τον καλύτερο τρόπο.

Έπειτα ξεπεράσαμε τα όρια της Κρήτης πηγαίνοντας και στο ακριτικό Καστελόριζο. Μάλιστα υπάρχουν αιτήματα συνεχώς από φορείς σε διάφορες περιοχές της Κρήτης, αλλά και από φορείς νησιών του Αιγαίου για επίσκεψη της Μονάδας στην περιοχή τους. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η καινοτομία, στην οποία προχωρήσαμε στο χώρο της κοινωνικής πολιτικής, ήταν περισσότερο από αναγκαία και επικυρώνει ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου αποτελεί το θεσμό εκείνο που μπορεί να υλοποιεί δράσεις κοινωνικής πολιτικής. Θα πρέπει πλέον η όποια κυβέρνηση να το αναλογιστεί και να στηρίξει την Αυτοδιοίκηση, αποκεντρώνοντας χρηματοδοτήσεις ιδιαίτερα για τον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.

Οφείλω να πω ότι κατά τη διάρκεια του ενός χρόνου λειτουργίας της, η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της Νομαρχίας έχει διενεργήσει περίπου 3.000 μαστογραφίες, κάτι που ακόμα κι εμείς δεν φανταζόμασταν. Δώσαμε πραγματικά φροντίδα ζωής, προλαμβάνοντας πολλές περιπτώσεις ασθενών. Ακόμα και οι ίδιοι οι επιστήμονες που μας βοηθούν έχουν μείνει έκπληκτοι με το σπουδαίο έργο της Μονάδας. Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω από καρδιάς τόσο τους ίδιους όσο και το προσωπικό της Μονάδας, αλλά και το τμήμα του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, με το οποίο συνεργαζόμαστε και τους γιατρούς που μας έχουν στηρίξει εθελοντικά. Αυτό δείχνει ότι υπάρχουν επιστήμονες ευαισθητοποιημένοι που θέλουν να στηρίξουν τέτοιες δράσεις, γιατί τις θεωρούν πραγματικά αναγκαίες.

Το Σεπτέμβριο θα έχουμε αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για τη δουλειά που έχει γίνει όλον αυτό το χρόνο από τη Μονάδα που θα επικυρώνουν με τον καλύτερο τρόπο τη συνέχιση της λειτουργίας της και στο μέλλον, καθώς πρόκειται πραγματικά για μονάδα-σωτήρα για την Κρήτη και όχι μόνο.

Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω από καρδιάς τους γιατρούς του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, οι οποίοι με επικεφαλής την κ. Τζεραλτίνα Κάββαλου και με συμπαραστάτη και συνεργάτη την κ. Σοφία Σταγκουράκη, έχουν δώσει το καλύτερο κομμάτι του εαυτού τους και εθελοντικά έχουν στηρίξει τη μονάδα μας στις γνωματεύσεις. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας. Βλέπω ότι και οι ίδιοι λειτουργούν με πάθος, γι’ αυτό και είμαστε αισιόδοξοι για τη συνέχεια της επόμενης μέρας της μονάδας.

Παράλληλα ευχαριστώ θερμά την Αντινομάρχη Κοινωνικής Πολιτικής και τους συνεργάτες μου Νομαρχιακούς Συμβούλους που ασχολούνται με αυτό το θέμα, γιατί ακριβώς έχουν δώσει υπόσταση και δυναμική σε μια πολιτική απόφαση που πήραμε ως Νομαρχιακή Αρχή, μετατρέποντας την κινητή μονάδα μαστογράφου σε μονάδα ζωής για τις γυναίκες της Κρήτης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου