Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Εκμετάλλευση από ιδιώτη για τα δημοτικά σφαγεία Ρεθύμνου

Ύστερα από τρείς άγονους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς για την ανάθεση της εκμετάλλευσης των δημοτικών σφαγείων σε ιδιώτη, ο τέταρτος που πραγματοποιήθηκε χθες ήταν αποτελεσματικός.
Η εκμετάλλευση των σφαγείων κατοχυρώθηκε στον μοναδικό ενδιαφερόμενο που είναι η εταιρεία «ΚΤΗΜΑ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ Α.Ε.» έναντι του ποσού των 5.500 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή 100 ευρώ παραπάνω από την τιμή εκκίνησης που είχε ορίσει η δημοτική αρχή.
Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη και εκτιμάται ότι ανοίγεται μια νέα σελίδα στο θέμα των σφαγείων, που εδώ και χρόνια λειτουργούσαν ως δημοτικά, χωρίς άδεια και χωρίς να τηρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση γεγονό
ς που τελικά καθιστούσε παράνομη την λειτουργία τους.
Πρόσφατα δε, ο δήμος τους έβαλε λουκέτο προκειμένου να αποφύγει την «τιμωρία» της ευρωπαϊκής επιτροπής, δημιουργώντας πρόβλημα στις κτηνοτροφικές μονάδες του νομού και στην αγορά ντόπιου κρέατος.

Η εταιρεία ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ έχει τώρα την υποχρέωση να κάνει όλες εκείνες τις διαδικασίες που απαιτεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τον εκσυγχρονισμό των σφαγείων και την αδειοδότηση τους. Το κόστος για τα παραπάνω έχει υπολογιστεί στα 150.000 ευρώ και εκτιμάται ότι ο επιχειρηματίας θα έχει ολοκληρώσει τις εργασίες, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Χθες, είχε κληθεί από τον δήμαρχο και παρέστη τόσο στην διαδικασία διαγωνισμού όσο και στην συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ του κ. Μαρινάκη και του πλειοδότη ιδιώτη, ο κτηνίατρος και ειδικός για μελέτες αδειοδότησης σφαγείων Αλέκος Στεφανάκης που εξήγησε το πλαίσιο πάνω στο οποίο πρέπει να λειτουργούν τα σύγχρονα σφαγεία.
Ο πλειοδότης επιχειρηματίας, προκειμένου να άρει κάθε αμφισβήτηση των καλών προθέσεων του, όπως ο ίδιος είπε, ζήτησε από τον κ. Στεφανάκη να αναλάβει την μελέτη αδειοδότησης των σφαγείων και εκείνος έκανε δεκτή την πρόταση.

Με δεδομένο ότι, ύστερα από σχετικούς ελέγχους, τόσο τα σφαγεία Χανίων αντιμετωπίζουν πρόβλημα όσο και τα σφαγεία Ηρακλείου που ήδη έχουν σταματήσει να δέχονται για σφαγή χοιρινά λόγω μη πλήρωσης κάποιων όρων λειτουργίας που πρόσφατα έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άρα ολόκληρη η Κρήτη βρίσκεται υπό πίεση στον συγκεκριμένο τομέα, η χθεσινή εξέλιξη αποτελεί τουλάχιστον για το Ρέθυμνο ανακούφιση.
Κρέατα ποιότητας και ασφαλή για την υγεία των καταναλωτών αφού τα σφάγια θα έχουν ελεγχθεί πριν την σφαγή με σχολαστικότητα, η σφαγή θα γίνεται κάτω από συνθήκες και όρους απόλυτης υγιεινής και η προώθηση τους στην αγορά επίσης θα τηρεί τους κανόνες προστασίας, είναι ο στόχος του νέου καθεστώτος λειτουργίας των σφαγείων Ρεθύμνου ενώ επιπλέον η δημοτική αρχή θα σταματήσει να είναι «επιχειρηματίας» μιας επιχείρησης παθητικής για τον δήμο.
«Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για το νομό, για τον κλάδο της κτηνοτροφίας και την αγορά κρέατος.
Επιπλέον, η λειτουργία τους είναι έντονη αναγκαιότητα όχι μόνο της περιοχής του Ρεθύμνου αλλά όλης της Κρήτης. Τα σφαγεία αλλάζουν σελίδα, ελπίζω και είμαι αισιόδοξος ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες αδειοδότησης όπως πρέπει και γρήγορα» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Τάσος Παπαδουράκης.


''Ρεθυμνιώτικα Νέα''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου