Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Οι ''μα'ι'μούδες '' κατακλύζουν την αγορά

Τα προϊόντα-«μαϊμούδες» εξακολουθούν να κατακλύζουν την κοινοτική αγορά και μάλιστα με αυξητικό ρυθμό. Το 2008 οι κατασχέσεις από τις αρμόδιες διωκτικές αρχές αυξήθηκαν στο σύνολο της Ε.Ε. κατά 13%. Μειωμένες οι κατασχέσεις στην Ελλάδα.
Οπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση της Κομισιόν το περασμένο έτος εντοπίστηκαν 49.000 περιπτώσεις (43.000 το 2007), ενώ ο συνολικός αριθμός των κατασχεθέντων προϊόντων (CD, DVD, ενδύματα, κοσμήματα, ρολόγια, είδη καπνού) ανήλθε σε 178 εκατομμύρια (79 εκατ. το 2009).
Η αύξηση των κατασχέσεων αποδίδεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των τελωνείων και των επιχειρήσεων, η οποία επιτρέπει τον ευκολότερο εντοπισμό των λαθραίων φορτίων.
Αναφορικά με τη χώρα μας, οι τελωνειακές και αστυνομικές αρχές εντόπισαν και κατέσχεσαν 3,6 εκατομμύρια τεμάχια το 2008, ενώ το 2007 είχαν ανέλθει σε 4,7 εκατ. τεμάχια.
Πάντως, η χώρα μας εμφανίζεται ως η τέταρτη μεγαλύτερη προμηθεύτρια της Ευρώπης σε παπούτσια-«μαϊμού», με συνολική συμμετοχή στη συγκεκριμένη αγορά 0,69% μετά την Τουρκία, την Ισπανία και την Κίνα.

Εκτός της Ελλάδας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες παράγονται, φυσικά παράνομα, τέτοια προϊόντα-απομιμήσεις, όπως στην Ισπανία και στην Ελβετία (παπούτσια και παιχνίδια), στη Γερμανία (τσιγάρα), στη Ολλανδία (παιχνίδια) και στη Βουλγαρία (διάφορα). Στην πρώτη θέση των κατασχέσεων CD και DVD με 79 εκατ. τεμάχια (44% του συνόλου), ενώ ακολούθησαν τα τσιγάρα (23% των κατασχεθέντων προϊόντων) και τα ενδύματα, χρυσαφικά και ρολόγια (10%).
Το 10% των προϊόντων που κατασχέθηκαν (20 εκατ. τεμάχια) ήταν επικίνδυνα για τους καταναλωτές. Αφορούσε ξυράφια, κρέμες προσώπου και σώματος, φάρμακα, παιχνίδια, ακόμη και τρόφιμα, επισημαίνει η έκθεση.

Στην πρώτη θέση των χωρών προέλευσης κατατάσσεται η Κίνα και μάλιστα χωρίς... αντίπαλο, αφού από τη χώρα αυτή προέρχονταν το 54% των κατασχεθέντων προϊόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου