Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρεί η ΕΔΕ που διατάχθηκε σε βάρος του διευθυντή της αγροτικής φυλακής Αγιάς Χανίων Μιχ. Κυριακάκη, μόλις διαπιστώθηκε ότι μεσολαβούσε -αν και εντελώς αναρμόδιος- για να μπορέσει ο βαρυποινίτης Π. Βλαστός να πάρει μεταγωγή από τις φυλακές Τρικάλων στις φυλακές Ν. Αλικαρνασσού στην Κρήτη, όπου ο κακοποιός αναζητούσε κάποιες «άκρες» για ευνοϊκή μεταχείριση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα, που ξεκίνησε στην Εισαγγελία Χανίων παράλληλα με την ΕΔΕ, προσπαθεί να βρει πώς η γυναίκα του Π. Βλαστού, Ι. Χήρα, ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μ. Κυριακάκη για το ζήτημα της μεταγωγής του κρατουμένου και εάν γνωρίζονταν από το παρελθόν μεταξύ τους ή τους έφερε σε επαφή κάποιο τρίτο πρόσωπο, από τα πολλά εμπλεκόμενα στην υπόθεση. Ηδη από άλλες απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες μεταξύ του Π. Βλαστού και του Γ. Τρομπούκη διαπιστώνεται ότι στην Αλικαρνασσό υπηρετούσε πρόσωπο γνωστό στον κρατούμενο, που έχει σοβαρό πειθαρχικό παρελθόν και διατυπώνονται υποψίες ότι -σε περίπτωση που πετύχαινε η μεταγωγή- θα ζητούνταν η βοήθειά του για να έχει κάποια καλύτερη τύχη...
Οι διωκτικές Αρχές προβληματίζονται ιδιαίτερα για το ξεχωριστό ενδιαφέρον που επέδειξε ο διευθυντής για τη μεταγωγή, αλλά και για τους συνθηματικούς και γεμάτους υπονοούμενα διαλόγους του με τη γυναίκα του κρατουμένου, προς την οποία δείχνει και μια οικειότητα αποκαλώντας την «κοριτσάκι μου».
Στις εξηγήσεις που θα του ζητηθούν, θα ερωτηθεί γιατί ανέλαβε αυτός διαμεσολαβητικό ρόλο δείχνοντας προς τα μέλη του αρμοδίου συμβουλίου ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να πετύχει ο Βλαστός τη μεταγωγή σε φυλακές που θεωρούνται πιο «χαλαρές» από εκείνες όπου κρατείται και όπου είχε πρόβλημα στο να εξασφαλίσει άδεια.
Κομβικό σημείο, δηλαδή, για τις εξελίξεις που αφορούν τον Μ. Κυριακάκη θα είναι η αιτιολόγηση του ενδιαφέροντός του για τον Βλαστό και ποιος του ζήτησε να μεσολαβήσει για να μεταχθεί στην Κρήτη, όπου ζουν και άλλοι εμπλεκόμενοι στη μεγάλη αστυνομική έρευνα για τη συμμορία.
Ο 65χρονος Μ. Κυριακάκης, που υπέβαλε αιφνίδια την παραίτησή του, η οποία δεν έγινε δεκτή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Δένδια μέχρις ότου ολοκληρωθούν τα πορίσματα, επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, συμπληρώνοντας 35ετή υπηρεσία, από την οποία τα 30 χρόνια υπηρέτησε στην αγροτική φυλακή στην Κρήτη. Παράλληλα, λόγω της αρχαιότητάς του είχε οριστεί προϊστάμενος του υπηρεσιακού συμβουλίου των σωφρονιστικών υπαλλήλων.
Η συνέντευξη Σε προσπάθεια των δημοσιογράφων να έχουν κάποιες εξηγήσεις από τον διευθυντή, εκείνος δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις, περιοριζόμενος μόνο να πει ότι σέβεται τις αποφάσεις της προϊστάμενης του Αρχής (που τον έθεσε σε διαθεσιμότητα). Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν, πάντως, η συνέντευξη που είχε πρόσφατα παραχωρήσει ο Μ. Κυριακάκης στο κρητικό περιοδικό «Στιγμές» και στη δημοσιογράφο Γωγώ Σωτηρίου, όπου δήλωνε θιασώτης της άποψης ότι «δεν υπάρχουν κακοί άνθρωποι αλλά κακές στιγμές» και εξηγούσε ότι διάλεξε το επάγγελμά του (ενώ είχε πετύχει και αλλού) για να μπορεί να βοηθήσει όσους ανθρώπους είχαν ανάγκη από βοήθεια.
Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι οι άνθρωποι που έρχονται στη φυλακή είναι ασθενείς και έτσι τους αντιμετωπίζει και ότι είναι υποχρεωμένος να τους κάνει καλά. Τον κρατούμενο τον βοηθάς δίνοντάς του δουλειά για να αποφυλακιστεί πιο γρήγορα, τους δίνει άδειες και ό,τι δικαιούται.
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου αν συμφωνεί με όσους γνωρίζουν τη φυλακή και λένε ότι πρωθυπουργός της χώρας είναι ο Καραμανλής και της φυλακής ο αρχιφύλακας, ο Μ. Κυριακάκης απάντησε: «Κάθετα όχι. Δεν είναι δυνατόν. Και ο διευθυντής τι κάνει; Εάν κάνει κάτι ο αρχιφύλακας που δεν είναι σωστό και ξεφύγει από τον διευθυντή μία, δύο, την τρίτη οφείλει ο διευθυντής να αποπέμψει τον αρχιφύλακα γιατί έχει τη δυνατότητα». «Παρ όλα αυτά», επιμένει η δημοσιογράφος, «πλείστα παραδείγματα διεφθαρμένων αρχιφυλάκων φτάνουν στο φως της δημοσιότητας» και ο διευθυντής απαντά: «Δεν πρέπει να λειτουργούμε εν θερμώ ποτέ.
Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω και ο νοών νοείτω»... Σημειώνει πάντως ότι οι ελληνικές φυλακές σαφέστατα βγάζουν καλύτερους κακοποιούς παρά καλύτερους ανθρώπους και ότι κανένα σωφρονιστικό σύστημα στον κόσμο δεν έχει το δικαίωμα να υπερηφανεύεται.
Αλέξανδρος Αυλωνίτης ''Εθνος''
Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου