Σάββατο 11 Ιουλίου 2009

Εκδηλώσεις μνήμης σήμερα στην Κάνδανο

Εκδηλώσεις, αφιερωμένες στη μνήμη του γιατρού Ανδρέα Γιάννη Αρχοντάκη, γνωστού και ως "Κάστρο" των Χανίων,διοργανώνονται σήμερα Σάββατο απο την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων και τον Δήμο Καντάνου.
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ημερίδα στις 3.30 το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καντάνου ,συζητήσεις για την στάση ζωής του Γ.Αρχοντάκη , στις 8 το βράδυ αποκαλυπτήρια του ανδριάντα στα
Πλεμενιανά και προφορικές μαρτυρίες από συγχωριανούς, φίλους, συναδέλφους και συναγωνιστές του ''Κάστρο''.
Στη σχετική ανακοίνωση της Διεύθυνσης Πολιτισμού, Αθλητισμού και Διά Βίου Εκπαίδευσης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, αναφέρεται:

"Ο γιατρός Αντρέας Αρχοντάκης (1926-1982), ο «Κάστρο» των Χανίων, από τα Πλεμενιανά Καντάνου, ήταν μια ξεχωριστή μορφή της Χανιώτικης Κοινωνίας. Έφηβος ακόμη, πήρε μέρος στην αντίσταση την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, από τις τάξεις του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ κι έλαβε μέρος στη Μάχη της Παναγιάς εναντίον των Γερμανών.
Εξαίρετος επιστήμονας, πρόσφερε τις υπηρεσίες του στον Καμπανό και στην περιοχή της Καντάνου και αργότερα στα Χανιά. χωρίς να παίρνει αμοιβή από τους φτωχούς και τους ανήμπορους. Περήφανος, αντικομφορμιστής, και επαναστάτης, εναντιώθηκε στη δικτατορία του 1967 και φυλακίστηκε 3 χρόνια για τη δράση του. Βαθιά πολιτικοποιημένος, συμμετείχε ενεργά στην πολιτική ζωή του νομού Χανίων, παλεύοντας σ’ όλη του τη ζωή για μια δίκαιη κοινωνία.
Ο άνθρωπος αυτός που χάθηκε πρόωρα, πρέπει να μείνει ζωντανός στη μνήμη των ανθρώπων που τον γνώρισαν και να γίνει υπόδειγμα για τις γενιές που έρχονται''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου