Οι γυναίκες που παθαίνουν έμφραγμα, έχουν διπλάσια πιθανότητα σε σχέση με τους άνδρες να πεθάνουν μέσα στον επόμενο μήνα, επειδή η νοσοκομειακή θεραπεία τους είναι λιγότερο αποτελεσματική, σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη, υπό τον Φρανσουά Σιλέ, επικεφαλής του τμήματος καρδιολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Μπεζανσόν, παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας στην Ατλάντα των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό. Η έρευνα εξέτασε περίπου 3.500 άνδρες και γυναίκες που νοσηλεύτηκαν στο γαλλικό νοσοκομείο το 2006 και 2007 και ανέλυσε την θεραπεία που δέχτηκαν.
Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι οι γυναίκες ήταν λιγότερο πιθανό να κάνουν αγγειογραφία (μια μέθοδο ακτινογραφίας που απεικονίζει την κατάσταση των αγγείων) ή αγγειοπλαστική (για το άνοιγμα μιας αρτηρίας). Αυτές οι θεωρούμενες πιο "επιθετικές" τεχνικές όμως γίνονται συχνότερα σε άνδρες καρδιοπαθείς. Σύμφωνα με το γάλλο ερευνητή, "θα μπορούσαμε να μειώσουμε την θνησιμότητα στις γυναίκες ασθενείς, αν χρησιμοποιούσαμε πιο επεμβατικές διαδικασίες.
Αν δεν υπάρχουν σαφείς αντενδείξεις, οι γυναίκες θα πρέπει να θεραπεύονται με όλες τις προτεινόμενες στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένων των επεμβατικών". Ο Σιλέ παραδέχτηκε πάντως ότι υπάρχουν φυσιολογικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν ένας γιατρός συστήνει την ίδια θεραπεία σε άνδρες και γυναίκες μετά από ένα έμφραγμα.
Ως παράδειγμα, αναφορικά με την αγγειοπλαστική, ανέφερε τις αρτηρίες. "Ψάχνουμε για μεγάλες και ευθείες αρτηρίες και στις γυναίκες βρίσκουμε μικρές και περιελιγμένες", επεσήμανε.
Ορισμένες προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, έναντι των ανδρών, να πεθάνουν μετά από ένα έμφραγμα, αλλά δεν είναι σαφές γιατί αυτό συμβαίνει.
Πέρα από τις όποιες βιολογικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα (π.χ. οι γυναίκες τείνουν να έχουν πρόβλημα στα μικρότερα αγγεία, ενώ οι άνδρες στις κύριες στεφανιαίες αρτηρίες), η νέα έρευνα αναδεικνύει πλέον τη σημασία και της διαφορετικής θεραπευτικής αντιμετώπισης στα νοσοκομεία.
Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου