Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Yποθέσεις των Ζωνιανών: Η πρόταση του εισαγγελέα


Της Αγγελικής Καλλέργη
Την ενοχή πολλών εκ των κατηγορουμένων για την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, την ενοχή και την αθώωση των ίδιων και άλλων για άλλες βαριές κατηγορίες, όπως οι ληστείες τραπεζών, οι κλοπές ΑΤΜ, η εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών πρότεινε ο εισαγγελέας Εφετών, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος χθες το πρωί στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, κατά την αγόρευσή του για τις υποθέσεις που σχετίζονται με κατοίκους των Ζωνιανών και άλλους.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας για την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά 50 ατόμων (των αστυνομικών και της εισαγγελικής λειτουργού) στις 5 Νοεμβρίου του 2007 πρότεινε την ενοχή δύο μόλις κατηγορουμένων από τους συνολικά έξι, για τους οποίους πάντως έκρινε πως η ενοχή τους είναι για απλή συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συγκεκριμένων αστυνομικών, που επέβαιναν σε συνολικά τρία περιπολικά.

Ουσιαστικά, ο εισαγγελέας φέρεται να πείστηκε ότι οι δύο από τους κατηγορουμένους βρίσκονταν στο σημείο από το οποίο έπεσαν οι πυροβολισμοί εναντίον της αστυνομικής δύναμης το πρωινό της 5ης Νοεμβρίου 2007 και είχαν ως αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό του ειδικού Φρουρού, Στάθη Λαζαρίδη, δύο ακόμα συναδέλφων του, ενώ κινδύνευσαν πολλοί ακόμα. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι με την πρόταση του εισαγγελέα φαίνεται πως ο δικαστικός λειτουργός, με βάση και τα στοιχεία των δικογραφιών, αλλά και τις καταθέσεις των μαρτύρων και τα υπόλοιπα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στους δέκα μήνες της δίκης, δεν μπορεί να καταλήξει ποιος ή ποιοι είναι οι φυσικοί αυτουργοί της επίθεσης και αν αυτός ή αυτοί κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου ή όχι. Παράλληλα, από την πρόταση φαίνεται να μην προκύπτει ούτε καν ο ηθικός αυτουργός της ενέδρας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δικηγόρων των κατηγορουμένων, η πρόταση του Εισαγγελέα κρίνεται δίκαιη, με βάση τα στοιχεία των δικογραφιών, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν μέσα στη δικαστική αίθουσα, καθώς και από τους μάρτυρες και τις απολογίες των ίδιων των κατηγορουμένων.

Ο κ. Μπρακουμάτσος ξεκίνησε την αγόρευση του στις 9.30 το πρωί στην αίθουσα τελετών και ολοκλήρωσε την πρόταση του λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι, έχοντας αναλύσει το σκεπτικό του για όλες τις περιπτώσεις και τις κατηγορίες που βαραίνουν τους 42 συνολικά κατηγορουμένους για τις επτά δικογραφίες.

Κάνοντας την πρότασή του, ο εισαγγελέας παρουσίασε αναλυτικά όλους τους κατηγορουμένους και αιτιολόγησε το γιατί θεωρεί ότι κάποιοι από αυτούς πρέπει να κριθούν ένοχοι ή αθώοι, ενώ στη συνέχεια η δίκη διακόπηκε για την προσεχή Δευτέρα, οπότε και θα ξεκινήσουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, δηλαδή οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την Αγροτική Τράπεζα (στην οποία είχε γίνει ληστεία) και τον έναν εκ των τριών ειδικών φρουρών, που είχε τραυματιστεί ελαφρά την ημέρα της φονικής ενέδρας στα Ζωνιανά.

Συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση

Την ενοχή 13 από τους 14 κατηγορουμένους για τη συμμετοχή τους στην εγκληματική οργάνωση στην δικογραφία που αφορά στην ενέδρα κατά της αστυνομικής δύναμης προτείνει ο εισαγγελέας Εφετών, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, ο οποίος για την ίδια κατηγορία στη δικογραφία για τις ληστείες σε τράπεζες και κλοπές ΑΤΜ προτείνει την ενοχή των έξι από τους δέκα κατηγορουμένων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπρακουμάτσος αναλύοντας τη σκέψη του, «κατηγοριοποίησε» τη συμμετοχή των κατηγορουμένων στην εγκληματική οργάνωση, θεωρώντας κάποιους από αυτούς ιδρυτικά μέλη (πέντε στο σύνολο), κάποιους ως απλά μέλη (τέσσερις) και κάποιους ως περιφερειακά μέλη (επίσης τέσσερις). Για τον έναν, τον Κ.Κ., προτείνει την αθώωσή του.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην περίπτωση της συμμετοχής του Ι.Κ. στην εγκληματική οργάνωση για την δικογραφία που αφορά τις ληστείες και τα ΑΤΜ, δεν προτείνει ούτε ενοχή ούτε αθώωση και αυτό, διότι προτείνει ενοχή για την ίδια κατηγορία στην δικογραφία για την ενέδρα κατά της αστυνομικής δύναμης.

Ουσιαστικά, ο εισαγγελέας κρίνει ότι – αν και κάποια από τα πρόσωπα είναι κοινά στην κατηγορία της συμμετοχής στην εγκληματική οργάνωση και στις δύο δικογραφίες – κάποιοι από τους κατηγορουμένους είχαν συμμετοχή μόνο στη μία και όχι σε όλες τις ενέργειες.
Αξίζει ακόμα να αναφέρουμε ότι από τους συνολικά 14 κατηγορουμένους για την κατηγορία της κατ’ εξακολούθηση λήψης ειδών πολεμικού υλικού με σκοπό τον εφοδιασμό της εγκληματικής οργάνωσής τους, ο εισαγγελέας προτείνει την ενοχή των 11 εξ αυτών και την αθώωση τριών. Το ίδιο και για τους ίδιους κατηγορουμένους προτείνει και για την κατηγορία της εξακολουθητικής παράνομης κατοχής όπλων και πυρομαχικών.

Απόπειρας ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως στην ενέδρα

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η πρόταση του εισαγγελέα σε ό,τι αφορά την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συρροή (50) και κατά συναυτουργία για τη φονική ενέδρα της 5ης Νοεμβρίου 2007, που αντιμετωπίζουν έξι συνολικά άνθρωποι.
Ο κ. Μπρακουμάτσος πρότεινε την ενοχή δύο από αυτούς: του Κ.Κ. και του Χ.Κ. Η πρόταση του εισαγγελέα είναι για απλή συνέργεια κατά συρροή στις απόπειρες ανθρωποκτονίας, στον μεν πρώτο κατά πέντε αστυνομικών που επέβαιναν σε ένα από τα οχήματα της αστυνομικής δύναμης, για τον μεν δεύτερο κατά δέκα αστυνομικών που επέβαιναν σε τρία περιπολικά (σε ένα από τα οποία βρισκόταν και ο Στάθης Λαζαρίδης).

Από την πρόταση του εισαγγελέα συνάγεται ότι οι δύο συγκεκριμένοι άνθρωποι φέρονται ως απλοί συνεργοί στην απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ δεν προκύπτουν στοιχεία για τους υπόλοιπους τέσσερις, ούτε για τη φυσική ούτε για την ηθική αυτουργία. Έτσι, από την πρόταση δεν προκύπτει φυσικός αυτουργός, αλλά ούτε και ηθικός αυτουργός.

Ληστείες-ΑΤΜ

Για τη ληστεία στο κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στον Κρουσώνα ο εισαγγελέας προτείνει την αθώωση και των δέκα κατηγορουμένων.
Για την απόπειρα ληστείας σε βάρος χρηματαποστολής στις Γωνιές Μαλεβιζίου προτείνει την ενοχή του Π.Ζ, ως απλού συνεργού, και την αθώωση των υπόλοιπων εννέα.
Για τις κλοπές ΑΤΜ στο υποκατάστημα της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας στον Ζαρό, της Alpha Bank στο Γάζι (από δύο πολυκαταστήματα), στην Αγροτική Τράπεζα του Κρουσώνα προτείνεται η αθώωση και των δέκα κατηγορουμένων.
Προτείνεται η ενοχή ως απλού συνεργού του Θ.Ζ. για την περίπτωση της κλοπής του ΑΤΜ από την ΑΤΕ Κρουσώνα στις 15-8-2007, ενώ δεν προέκυψαν τα υπόλοιπα άτομα της κλοπής.
Αθώωση προτείνεται για τις περισσότερες περιπτώσεις των κλοπών οχημάτων, για τις οποίες κατηγορούνται τα ίδια δέκα άτομα, καθώς και για τις κατηγορίες της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της οπλοχρησίας κατ’ εξακολούθηση, την παράνομη οπλοφορία και κατοχή όπλων και πυρομαχικών, ενώ για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ο εισαγγελέας προτείνει αθώωση για τους έξι κατηγορουμένους.

Ναρκωτικά και άλλες κατηγορίες

Για την κατηγορία της δεύτερης δικογραφίας της κατοχής ναρκωτικών ουσιών κατά συναυτουργία (κοκαΐνης συνολικού βάρους 1629 γραμμαρίων) ο εισαγγελέας προτείνει την ενοχή των τεσσάρων κατηγορουμένων, τριών νεαρών κατοίκων των Ζωνιανών και ενός αλλοδαπού (ο οποίος ουδέποτε εμφανίστηκε στο δικαστήριο και συμμετέχει σε όλες τις βασικές κατηγορίες που έχουν αναλυθεί παραπάνω).

Για την περίπτωση του Φόδελε, και της σύλληψης δύο νεαρών, του Μ.Κ. και του Χ.Κ., που κατηγορούνται για εξακολουθητική πώληση ναρκωτικών τετελεσμένη και απόπειρα με σκοπό την εμπορία κατ’ επάγγελμα, ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή τους. Οι δύο νεαροί κατηγορούνται ακόμα για από κοινού κατοχή ναρκωτικών ουσιών με σκοπό την εμπορία κατ’ επάγγελμα, τη μεταφορά από κοινού ναρκωτικών ουσιών κατ’ επάγγελμα, για τις οποίες ο κ. Μπρακουμάτσος επίσης πρότεινε ενοχή.

Ενοχή προτάθηκε και για πέντε ακόμα άτομα, που κατηγορούνται ότι αγόρασαν ή επιχείρησαν να αγοράσουν ναρκωτικές ουσίες από τους δύο νεαρούς Ζωνιανούς στο Φόδελε στις 3 Νοεμβρίου 2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου