Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

ΈΡΕΥΝΑ: Η φαλάκρα είναι ένδειξη καλής υγείας.

Χτύπημα κάτω από τη ζώνη είναι για χιλιάδες άνδρες η απώλεια μαλλιών, ειδικότερα όταν ξεκινά σε νεαρή ηλικία. Ωστόσο, οι επιστήμονες έρχονται να αναπτερώσουν το ηθικό όσων νιώθουν μειονεκτικά για τα λιγοστά μαλλιά τους, λέγοντας ότι η φαλάκρα είναι ένδειξη καλής υγείας.

Μπορεί πολλοί άνδρες να τρομοκρατούνται στην ιδέα ότι τα μαλλιά τους θα πέσουν και γι’ αυτό να τα περιποιούνται πολύ, αλλά σύμφωνα με νέα έρευνα, όσοι υποφέρουν από τριχόπτωση έχουν 45% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από διάφορες ασθένειες, με κυριότερη τον καρκίνο του προστάτη.


Ομάδα Αμερικανών ερευνητών μελέτησε τη σχέση της τεστοστερόνης με την εμφάνιση του καρκίνου. Τα υψηλά επίπεδα, λοιπόν, της συγκεκριμένης ορμόνης που παρατηρούνται στους άνδρες που αρχίζουν να χάνουν τα μαλλιά τους από πολύ νωρίς -ήδη από τα τριάντα τους- συνδέονται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης προστάτη. Εξετάζοντας 2.000 άντρες ηλικίας 40 με 47 ετών, εκ των οποίων οι μισοί υπέφεραν από καρκίνο του προστάτη, οι ειδικοί συνέκριναν το ποσοστό των όγκων σε όσους θυμόντουσαν ότι τα μαλλιά τους είχαν αρχίσει να λεπταίνουν από τα τριάντα τους και σε όσους δεν είχαν αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα τριχόπτωσης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες που διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης ή εξέλιξης του καρκίνου ήταν όσοι είχαν φαλακρά σημεία στην κόμη τους!

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε σε περιοδικό υγείας, αναμένεται να προκαλέσει διαμάχες μεταξύ των επιστημόνων καθώς παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει το ακριβώς αντίθετο. Η τριχόπτωση προκαλείται από τη χημική ουσία dihydrotestosterone (DHT), η οποία παράγεται από την τεστοστερόνη. Η ιδιότητα που έχει η εν λόγω ουσία είναι να συρρικνώνει τα θυλάκια των τριχών, με αποτέλεσμα σταδιακά αυτές να πέφτουν. Ετσι, ειδικά όσοι έχουν και θέμα κληρονομικότητας σε συνδυασμό με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης αποκτούν φαλάκρα σε μικρή ηλικία.

Το θέμα είναι όμως ότι οι ειδικοί σε περιπτώσεις ασθενών με προστάτη δίνουν φάρμακα που μειώνουν την τεστοστερόνη, διότι η ανδρική ορμόνη θεωρείται ότι βοηθά στην ανάπτυξη των όγκων.

Τώρα οι γιατροί είναι αισιόδοξοι ότι με τη νέα μελέτη θα μπορέσουν να καταλάβουν περισσότερα σχετικά με το πώς επιδρά τελικά η ανδρική ορμόνη στον οργανισμό.

Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου