Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

ΡΕΘΥΜΝΟ:Μειωμένη αισθητά η φετινή τουριστική κίνηση στο νομό

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για το τουριστικό γίγνεσθαι του νομού, καθώς ξεκαθάρισε το μέχρι πρότινος ομιχλώδες τοπίο και επαληθεύτηκαν οι πρώτες προβλέψεις. Όπως διαπιστώνεται από τα σημερινά δεδομένα, η φετινή τουριστική κίνηση δεν θα παρεκκλίνει από τα περσινά επίπεδα, όπου οι διανυκτερεύσεις σε σύγκριση με το 2008, ξεπέρασαν σε πτώση το 10%, ενώ η απώλεια εσόδων για τους επιχειρηματίες των ξενοδοχειακών μονάδων, έφτασε στο 15%.

ανησυχία και ο προβληματισμός που διατυπώνονται για την φετινή μείωση της τουριστικής χρονιάς, αποδεικνύεται και από την καθυστέρηση στην έναρξη της σεζόν, η οποία αρκετά μουδιασμένη θα ξεκινήσει από τις 20 Απριλίου που θα ανοίξουν τα περισσότερα ξενοδοχεία, ενώ και ο μήνας Μάιος θα είναι αρκετά υποτονικός.

Όσον αφορά στην περίοδο των εορτών του Πάσχα που συμπίπτει με των Καθολικών, η κίνηση δεν πρόκειται να παρουσιάσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του συλλόγου ξενοδόχων του νομού, για το συγκεκριμένο διάστημα, οι μονάδες που θα λειτουργήσουν στην πόλη και περιαστικά αυτής, δεν θα ξεπεράσουν το 15%, καλύπτοντας μία έκταση από την περιοχή του Κουμπέ, μέχρι και το Πάνορμο. Το γεγονός ότι το Πάσχα πέφτει πολύ νωρίς και με δεδομένο ότι ο μήνας Απρίλιος έχει αποδυναμωθεί από κίνηση τα τελευταία χρόνια, ο ήλιος και η θάλασσα που αποτελούσαν παλαιότερα σημαντικό κίνητρο για διακοπές, σήμερα δεν αρκεί για την χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη πως οι ξένοι έχουν ήδη επιλέξει ως προορισμό την Αίγυπτο, για να περάσουν τις άγιες ημέρες. Οι τουρ-οπερέιτορς εξάλλου, έχουν περιορίσει τις πτήσεις τσάρτερ για το Πάσχα και οι ελάχιστες κρατήσεις αφορούν ξένους που προέρχονται από Γερμανία και Γαλλία, για να προστεθούν σταδιακά και οι επισκέπτες από Σκανδιναβία, Ολλανδία και Βέλγιο.

Ωστόσο η δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε και η κακή τουριστική σεζόν που αναμένεται, οδήγησε στην πώληση 40 και πλέον ξενοδοχειακών μονάδων στην Κρήτη, εκ των οποίων οι επτά αφορούν το νομό Ρεθύμνου. Ανεξάρτητα όμως εάν και φέτος οι επιχειρηματίες έχουν μειώσει τις τιμές και προχώρησαν και σε προσφορές, το κλίμα έχει ήδη επιβαρυνθεί σε μεγάλο βαθμό με τα χρέη να έχουν συσσωρευτεί και το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα αποβεί εκ των πραγμάτων σε βάρος των εργαζομένων.

Όπως επισημάνθηκε από τους αρμόδιους παράγοντες, οι προσλήψεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων θα καθυστερήσουν σημαντικά, ενώ ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο να μειωθεί ο αριθμός τους, ανάλογα με την περίπτωση. Κατά συνέπεια γίνεται αντιληπτό το πρόβλημα που υπάρχει, για το οποίο οι εμπλεκόμενοι με το προϊόν φορείς, εκτιμούν ότι δεν είναι αναστρέψιμο.

Για την κατάσταση τέλος που έχει διαμορφωθεί, τα αίτια αποδίδονται κατά κύριο λόγο στην οικονομική κρίση, στην οποία όμως προστίθενται και άλλοι παράγοντες, όπως η ανεπάρκεια στην τουριστική προβολή, αλλά και η αρνητική εικόνα που παρουσιάζεται για την χώρα μας, μέσω ανθελληνικής προπαγάνδας.

Ρεθεμνιώτικα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου