Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

ΗΡΑΚΛΕΙΟ:Γονείς και μαθητές απαιτούν ασφαλή σχολικά κτίρια

Στο δρόμο βρέθηκαν για μια ακόμη φορά οι μικροί μαθητές και γονείς του 6ου και 44ου δημοτικού σχολείου στο Δήμο Ηρακλείου απαιτώντας ένα νέο ασφαλές σχολικό κτίριο. Υπενθυμίζεται ότι στο σχολικό κτίριο που στεγάζονται τα δύο δημοτικά, μετά από έργα συντήρησης που έγιναν, αποκαλύφθηκε πρόβλημα στατικής επάρκειας.
Γονείς και μαθητές ζητούν άμεση μεταστέγαση των δύο σχολείων σε ασφαλές κτίριο που θα πληρεί όλα τα κριτήρια για μια ποιοτική εκπαιδευτική διαδικασία.

Στα πλαίσια αυτά χτες το πρωί, οι μικροί μαθητές μαζί με τους γονείς τους πραγματοποίησαν κινητοποίηση με πορεία από το σχολείο τους ως και τα γραφεία της Νομαρχίας Ηρακλείου όπου προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη. Οι γονείς ζητούν επίσης από το κράτος την άμεση εκκίνηση διαδικασιών ανέγερσης νέων σχολικών κτιρίων στην πόλη του Ηρακλείου, πριν - όπως σημειώνουν σε ψήφισμα ΓΣ τους - οι εκπλήξεις γίνουν τραγικές... Αναφέρεται ότι το πρόβλημα της σχολικής στέγης και της στατικής επάρκειας στο Ηράκλειο δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα αλλά και πολλά ακόμα, με προοπτικές, η εξέλιξη αυτή να γίνει ντόμινο.

Συγκεκριμένα ακόμα άλλα 8 σχολεία, η πλειονότητά τους εντός των τειχών της πόλης, το 1ο Γυμνάσιο στο κτίριο της Εμπορικής, το 2ο Γυμνάσιο και Νυχτερινό Λύκειο στο Καπετανάκειο, το 1ο και 3ο Δημοτικό στο Ανωγειανό, το 4ο Γυμνάσιο Φιλιππουπόλεως και το 53ο και 54ο Δημοτικό στο σχολικό κτίριο της Ακαδημίας, αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα στατικής επάρκειας και απαιτείται άμεσα να δοθεί λύση έτσι ώστε να μην κινδυνεύουν οι μαθητές.

Την ίδια ώρα βέβαια και άλλα σχολεία αντιμετωπίζουν προβλήματα κυρίως κτιριακά με ελλείψεις αιθουσών, οικόπεδα που έχουν χαρακτηριστεί ως σχολική στέγη και δεν αγοράζονται λόγω έλλειψης χρημάτων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με αποχαρακτηρισμό και σχολεία που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό μαθητών με τμήματα στα οποία συνωστίζονται πολλά παιδιά.
Ο αντισεισμικός έλεγχος των κτιρίων είναι ανύπαρκτος, ενώ δεν έχει προβλεφθεί κονδύλι για τυχόν έργα ενίσχυσης και υποστήριξης των κτιρίων όπου χρειάζεται.
Διαχρονικές ευθύνες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ Διαχρονικές ευθύνες γι' αυτή την κατάσταση φέρουν οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ που όχι μόνο δεν έδωσαν λύσεις αλλά ενίσχυσαν την πολιτική της υποχρηματοδότησης ακολουθώντας τη σκληρή πολιτική της ταξικής Παιδείας, του χαμηλότατου κρατικού κόστους, που αδιαφορεί για τις μορφωτικές και κοινωνικές ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους και εντάσσεται στη στρατηγική της παραπέρα μείωσης των κοινωνικών δαπανών στο όνομα της κρίσης. Εξίσου σημαντικές ευθύνες όμως έχουν και η Νομαρχία και Δήμαρχοι του Νομού Ηρακλείου.

Η Νομαρχία ρίχνει τις ευθύνες στην περιφέρεια και στους Δήμους, η περιφέρεια και οι Δήμοι στη Νομαρχία, το υπουργείο δηλώνει ανήξερο και τελικά η ευθύνη να βαραίνει τους γονείς και τους μικρούς μαθητές.
Επί της ουσίας στέκονται απέναντι από τους γονείς και τους μαθητές και όχι μαζί τους διεκδικώντας από το κράτος την χρηματοδότηση αυτή που απαιτείται.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το 5ετές πρόγραμμα 2007-2012 της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου κοστολογεί τις άμεσες ανάγκες στα 137 εκατ. ευρώ ενώ οι πραγματικές ανάγκες με βάση τις εκτιμήσεις διαφόρων φορέων και των γονέων ξεπερνούν τα 350 εκατομμύρια ευρώ για οριστική επίλυση της σχολικής στέγης και του κτιριακού σε ολόκληρο το Νομό Ηρακλείου.

Και ενώ το πρόβλημα είναι τόσο οξυμένο μόνο για το 2008 δόθηκαν 3.200 εκατομμύρια ευρώ και για το 2009 1 εκατομμύριο ευρώ ως τακτική επιχορήγηση για σχολική στέγη και αποκαθήλωση αμιάντου από τα σχολικά κτίρια.

''Ριζοσπάστης''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου